SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Yli 420 000 asiakasmaksua päätyi ulosottoon vuonna 2018 – kasvua edellisvuodesta lähes viidennes

Jaa
Asiakasmaksuja päätyy nyt ulosottoon ennätyksellisiä määriä. SOSTE pitää tilannetta huolestuttavana, mutta ei kuitenkaan yllättävänä.

Vuonna 2018 julkisista palveluista määrätyistä asiakasmaksuista 420 961 kappaletta päätyi ulosottoon. Tämä on viidenneksen enemmän kuin vuonna 2017. Mukana on esimerkiksi noin 69 000 terveyskeskusmaksua sekä reilu 34 000 kappaletta lasten varhaiskasvatusmaksuja. Sosiaali- ja terveyspalveluista vireille tulleita ulosottotapauksia oli yhteensä 386 471 kappaletta. Luvut pohjautuvat Valtakunnanvoudinvirastolta saatuihin tietoihin.

-Koska suurimpia maksuja maksavat väestöryhmät, joilla on vähiten rahaa, on perusteltua kysyä, onko ihmisillä Suomessa varaa sairastaa ja onko heillä varaa perusoikeuteen eli riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, kysyy SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti.

Kahdeksan vuoden tarkastelujaksolla ulosottoja oli vuonna 2018 niin ikään ennätyksellinen määrä. Alhaisimmillaan määrä oli tarkastelujaksossa vuonna 2012, jolloin ulosottoon päätyi runsas 180 000 maksua. Vuoteen 2012 verrattuna vireille tulleiden ulosottojen määrä on siis nyt yli kaksinkertaistunut.

Asiakasmaksuihin tehtyjen korotusten lisäksi pienituloisten ja paljon sairastavien tilannetta ovat entisestäänkin kurjistaneet tällä vuosikymmenellä tehdyt korotukset lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen omavastuuosuuksiin sekä leikkaukset perusturvaetuuksiin. Nämä toimet ovat heikentäneet pienituloisten ja paljon sairastavien palvelujen saatavuutta. Suomi sai jo vuonna 2017 huomautuksen OECD:ltä, että pienituloiset jäävät usein ilman tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja, muistuttaa SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Pienetkin maksut päätyvät ulosottoon – asiakasmaksulaki on pakko uudistaa ensi tilassa

Käynti terveyskeskuslääkärillä maksaa korkeintaan 20 euroa 60 senttiä. Terveyskeskusmaksujen suuri määrä ulosotossa kertoo, että pienikin maksu on johtanut monella perintään. Korkeimmat perintään joutuneet maksut ovat kotipalveluista, joista yksittäinen maksu voi nousta useisiin satoihin euroihin. Kotipalveluista ulosottoon joutui noin 5 600 maksua.

– On sietämätöntä, jos asiakasmaksut aiheuttavat velkaantumista ja johtavat ulosottoon. Pienituloisten maksukykyä pitäisi arvioida ja jättää maksut perimättä tai kohtuullistaa niitä, koska maksuvaikeudet syventävät entisestään sosiaalisia ongelmia ja suorastaan estävät palveluihin pääsyä, vaatii Perälahti.

Monet tutkimukset osoittavat, että ihmiset jättävät talousvaikeuksissa tarpeenmukaiset palvelut ja lääkkeet hankkimatta. Potilasjärjestöjen tekemän jäsenkyselyn mukaan noin viidesosa pitkäaikaissairaista tinkii välttämättömistä menoista, kuten ruuasta, selvitäkseen asiakasmaksuista.

Ministeriöiden pöydille tai eduskunnan valiokuntiin jäi edellisellä hallituskaudella paljon ihmisten hyvinvoinnin kannalta tärkeää lainsäädäntöä. Yksi näistä on asiakasmaksulakiesitys. Uusi asiakasmaksulaki olisi paikannut monia nykyongelmia.

– Ulosottojen vähentämiseksi olisi tärkeää, että asiakasmaksulain uudistaminen saatettaisiin ripeästi loppuun tulevalla hallituskaudella. Lisäksi terveyskeskuspalveluista on tehtävä maksuttomia, kuten Helsingissä jo toimitaan, sanoo Kiukas.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 290 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye