Puhti Lab Oy

Yli 50 prosentilla 14 000 testatusta matala D-vitamiini – "Tieto alhaisesta D-vitamiinista tulee monille yllätyksenä"

Jaa

Puhdin asiantuntijalääkärinä toimiva Kimmo Salminen otti kantaa suomalaisten D-vitamiinin saantiin; D-vitamiini vaikuttaa muun muassa terveenä pysymiseen ja jaksamiseen. Suomalaisten D-vitamiinin tarvetta voi arvioida yksilöllisesti laboratoriomittauksen perusteella. Puhdin kautta on tehty jo noin 14 000 D-vitamiinimittausta, ja yli 50% tuloksista on ollut alle viitearvojen.

D-vitamiini vaikuttaa vastustuskykyyn

D-vitamiini vaikuttaa muun muassa immuniteettiin eli vastustuskykyyn ja näin ollen terveenä pysymiseen sekä vireyteen, mielialaan ja jaksamiseen⁣. 

Perusterveen aikuisen ei kannata tuudittautua ajatukseen, ettei tarvitsisi mitään lisäravinteita; D-vitamiinin saanti saattaa monilla jäädä vajaaksi. Erityisesti ikääntyneillä vitamiinituotanto heikkenee merkittävästi ja yli 70-vuotiaat voivat siksi olla D-vitamiinin puutoksen riskiryhmässä.

“Matala D-vitamiini on suomalaisilla hyvin yleistä, mutta silti tieto omasta alhaisesta D-vitamiinitasosta tulee monille yllätyksenä. Erityisesti pimeään vuodenaikaan useilla potilailla D-vitamiini on ollut matala, vaikka käytössä on ollut pieniannoksinen D-vitamiinilisä ja kalaa on syöty säännöllisin väliajoin”, kertoo Puhdin asiantuntijana toimiva lääkäri Kimmo Salminen.

D-vitamiinin tarve on yksilöllistä

Suomalaisten D-vitamiinin saantia on arvioitu myös FinRavinto 2017 -tutkimuksessa, jonka mukaan naisista 49% saa D-vitamiinia saantisuositusten mukaisesti 10 μg/vrk, ja vastaavasti miehistä 73%. Tutkimus ei kuitenkaan huomioi, kuinka saatu D-vitamiini lopulta imeytyy ja miten kyseinen saantimäärä vaikuttaa D-vitamiinitasoon yksilöllisesti.

On hyvin yksilöllistä, riittääkö yleisesti suositeltu 10 µg päiväannostus takaamaan riittävän D-vitamiinitason. Oman tason saa selville laboratoriotestillä, jossa riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 75 nmol/l. Alle 50 nmol/l pitoisuus merkitsee D-vitamiinin puutostilaa.

“D-vitamiinin imeytymisessä ja muodostumisessa vaikuttaa olevan yksilöllisiä eroja. Omaa D-vitamiinitasoa ei voi tietää ilman mittausta”, Salminen kertoo. 

D-vitamiinia voi periaatteessa saada myös liikaa, mutta se on erittäin harvinaista ja kyseessä olisi todennäköisesti ravintolisän yliannostus pitkältä ajalta. D-vitamiinin turvallisen päiväsaannin ylärajana pidetään 100 µg.

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miehillä ja naisilla D-vitamiinin tärkeimmät elintarvikelähteet ovat rasvalevitteet, maitovalmisteet ja kalaruoat kattaen miehillä 83% ja naisilla 79% päivittäisestä saannista.

Jokainen voi itse hakeutua D-vitamiinin mittaukseen ilman lääkärin lähetettä

Puhti helpottaa tutkimuksiin pääsyä ja tekee perinteisistä laboratoriotuloksista helposti ymmärrettäviä ja seurattavia. Tuloksia voi hyödyntää sairauksien ennaltaehkäisyyn ja terveydestä huolehtimiseen. Puhdin testipaketit kertovat, miten oma keho voi. Testit voi ottaa yli 20 eri paikkakunnalla ilman lääkärin lähetettä. Tulosraportilta voi tilata tarvittaessa erikseen lääkärin puhelinneuvonnan.

Lisätiedot ja lähteet:

Tietoa D-vitamiinista: https://www.puhti.fi/tietopaketit/d-vitamiini/   

D-vitamiinin mittaus: https://www.puhti.fi/tuote/d-vitamiini/  

Ravitsemus Suomessa - FinRavinto 2017 -tutkimus http://www.julkari.fi/handle/10024/137433 

Lisätietoja:

Kimmo Salminen, Puhdin asiantuntijalääkäri, kimmo@elaakari.fi, 044 543 6192

Tero Era, toimitusjohtaja Puhti, tero.era@puhti.fi, 050 541 6337

Kysy meiltä asiantuntijaa myös muihin terveysaiheisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Salminen, Puhdin asiantuntijalääkäri, kimmo@elaakari.fi, 044 543 6192
Tero Era, toimitusjohtaja Puhti, tero.era@puhti.fi, 050 541 6337

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Puhti Lab Oy
Sofiankatu 4c
00170 Helsinki

http://www.puhti.fi

Puhti

Puhti (Puhti Lab Oy) on suomalainen vuonna 2018 perustettu yritys, joka auttaa seuraamaan omaa terveyttä. Puhdin toiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti; palvelua on käyttänyt yli 15 000 asiakasta ja laboratoriotestejä on tehty yli 300 000. Mittauksista on haettu tukea esimerkiksi elämäntaparemonttiin, ruokavalion muutoksiin ja jaksamiseen. Palaute asiakkailta on ollut erittäin positiivista; asiakkaista 90% antaa arvosanaksi 10 tai 9 halukkuudesta suositella Puhdin palvelua eteenpäin. www.puhti.fi