Työeläkeyhtiö Elo

Yli 60-vuotiaiden miesten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvussa

Jaa
Uusien työkyvyttömyyseläkkeiden hakeminen kääntyi nousuun vuonna 2022. Yleisin työkyvyttömyyseläkkeen peruste oli tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Vuonna 2022 uusia eläkkeitä haettiin Elosta reilut 6 000 kappaletta, mikä on noin 5 prosentin kasvu edelliseen vuoteen nähden. Yleisin työkyvyttömyyseläkkeen peruste oli tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Edellisenä vuonna uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin myöntöperuste olivat mielenterveyssyyt.

Suurinta nousu on yli 60-vuotiaiden miesten keskuudessa 24 prosenttia edellisvuoteen nähden. Erityisesti ilmiö korostuu rakentamisen, teollisuuden ja kuljetuksen aloilla. Yli 60-vuotiaiden miesten keskuudessa 42 prosenttia uusista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin tuki- ja liikuntaelinsairauden vuoksi.

Elon ratkaisupäällikkö Katri Paija-Luhtalan mukaan on riskinä, että työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvaa vanhuuseläkeiän noustessa. Raskasta fyysistä työtä tekevien miesten fysiikka tulee vastaan, mikäli asiaan ei kiinnitetä erityistä huomiota.

Paija-Luhtala pitää tärkeänä, että työpaikoilla nähtäisiin yli 60-vuotiaat olennaisena ratkaisuna työvoimapulaan. Tämän joukon osaaminen tarvitaan työmarkkinoiden käyttöön. Konkareilla on paljon annettavaa. Työpaikoilla tulee kuitenkin huomioida, että yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä voidaan tarvita räätälöityjä toimia työkyvyn ylläpitämiseksi.

– Ergonomiaan, ikäjohtamiseen ja työn muokkaukseen panostaminen ovat tehokkaita keinoja ennaltaehkäistä ongelmia ja pienentää työkyvyttömyysriskiä. Nämä toimet maksavat itsensä takaisin, kun niiden avulla voidaan pitää osaavia pitkän linjan tekijöitä pidempään työn ääressä, sanoo Paija-Luhtala

Nuorten mielenterveysperusteiset eläkkeet laskussa

Mielenterveyssyillä työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten alle 45-vuotiaiden keskuudessa. Heidän osuutensa on 60 prosenttia näistä hakijoista. Myönteinen uutinen on, että alle 34-vuotiaiden hakemat mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet ovat Elossa toista vuotta laskussa.

– Hakemuksista näkee, että nuoret aikuiset kokevat paljon haasteita. Ihmiset tarvitsevat apua tässä haastavassa ajassa. Tätä huolta ei saa ohittaa. Nopeampi hoitoon pääsy ja matalan kynnyksen apu voisivat estää ongelmia syventymästä, arvioi Paija-Luhtala.

Ammatilliseen kuntoutukseen haettiin vuonna 2022 edellisvuotta vähemmän. Laskua on tapahtunut vuodesta 2020 lähtien. Eniten ammatilliseen kuntoutukseen haetaan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi.

– Ammatillinen kuntoutus on reitti takaisin työelämään työkyvyn ja terveyden rajoitteista huolimatta. Kuntoutusasiakas hyötyy kuntoutuksesta pysymällä työssä saaden toimeentulon sekä sisältöä ja merkitystä elämään, työnantaja ja yhteiskunta säästämällä työkyvyttömyysmenoissa ja pitämällä kiinni ammattitaitoisesta työvoimasta, sanoo Paija-Luhtala.

Korona ei ole näkynyt merkittävästi työeläkeyhtiöissä

Koronaa sairastetaan edelleen väestössä laajasti, mutta sairaus ei ole näkynyt merkittävästi työeläkeyhtiössä. Vuonna 2022 Elosta haki uutta työkyvyttömyyseläkettä 21 henkilöä, joiden yhtenä diagnoosina oli covid. Työkyvyttömyyseläkkeitä, joiden yhtenä diagnoosina on ollut covid myönnettiin 11 kappaletta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Paija-Luhtala
ratkaisupäällikkö, työeläkeyhtiö Elo
p. 020 7035 723


Sara Salomaa
viestinnän suunnittelupäällikkö, työeläkeyhtiö Elo
p. 044 550 5450

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Taina Erkkilä Elon viestintäpäälliköksi25.5.2023 07:38:02 EEST | Tiedote

Taina Erkkilä (FM) on nimitetty Elon viestintäpäälliköksi 1.8.2023 alkaen. Eloon hän siirtyy Solwers Oyj:stä, jossa hän on viestintäjohtajana vastannut pörssiyhtiön viestinnästä, brändistä ja sijoittajasuhteista sekä toiminut johtoryhmän jäsenenä. Aiempaa työkokemusta Erkkilällä on viestintäjohdon muun muassa Fortumista, Huhtamäeltä, Pihlajalinnasta sekä Nissanilta, jossa hän toimi Pohjoismaiden ja Baltian viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtajana. Taina Erkkilä ottaa vastuulleen Elon viestintä, vaikuttaminen ja vastuullisuus -toiminnon ja raportoi ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliölle. – Yleinen kiinnostus eläkeyhtiöitä kohtaan on kasvanut toimintaympäristön muutosten vuoksi. On ilo astua uuteen tehtävään, johon Elon strateginen tavoite kehittyä vetovoimaisimmaksi alallaan ja toisaalta avoimuus, aktiivisuus sekä sitoutuneisuus arvoina luovat selkeät raamit. Tässä tehtävässä uskon pääseväni hyvin hyödyntämään aiempaa kokemustani ja toisaalta oppimaan uutta, toteaa Taina Erkki

Elon kesätoimittajatilaisuus: Puhetta taloudesta, työelämästä ja eläkejärjestelmän tulevaisuudesta to 25.5. klo 175.5.2023 09:41:59 EEST | Kutsu

Hei kesätoimittaja! Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan talouden, työelämän ja eläkejärjestelmän tulevaisuuden näkymistä. Jos nyt pohdit, että eivätkö enää harmaampaa aihetta saaneet aikaan – olet ilmoittautumassa juuri oikeaan tapahtumaan! Takaamme, että tämän reilun tunnin aikana sinulle herää jonkinlainen innostus eläkejärjestelmää, työelämän kehittämistä ja makrotalouden kiemuroita kohtaan.

Elos placeringsintäkter var 1,6 % i början av året – Aktieplaceringarna gav god avkastning på den osäkra placeringsmarknaden26.4.2023 11:12:19 EEST | Tiedote

Största delen av Elos tillgångsslag avkastade positivt i det krävande marknadsläget. Den ekonomiska tillväxten var fortfarande god och inflationen var på en fortsatt hög nivå i början av året. I mars ökade emellertid osäkerheten på placeringsmarknaden och förväntningarna på den ekonomiska tillväxten försvagades, då vissa banker hamnade i svårigheter som en följd av den förhöjda räntenivån.

Elon suorat kiinteistöt hiilineutraaleiksi vuonna 202716.3.2023 12:26:22 EET | Tiedote

Elo on vuoteen 2027 mennessä kotimaisten suoraan omistamiensa kiinteistöjen energiankäytön osalta hiilineutraali. Elo on keskittynyt toimintansa alusta asti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Kaikki Elon ostama sähkö on jo nyt hiilineutraalia, ja yhtiö siirtyy uusiutuvaan kaukolämpöön vaiheittain lähivuosien aikana. Elo kasvattaa myös kiinteistöjensä omaa energiatuotantoa ja lisää ympäristösertifioitujen kiinteistöjen osuutta. Elon kotimaisten suorien kiinteistöjen arvo on 2,6 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme