Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yli viidennes Helsingin työpaikoista voi korvautua digitalisaation myötä

Jaa

Teknologian kehitys muovaa työelämää. Esimerkiksi tekoäly- ja robotiikkaratkaisuilla voidaan automatisoida etenkin rutiiniluontoisia työtehtäviä. Pääkaupunkiseudun nykyisistä työpaikoista 23 prosenttia saattaa korvautua vuoteen 2030 mennessä, arvioivat tutkijat Henrik Lönnqvist ja Minna Salorinne uusimmassa Kvartti-lehdessä (2/2020) julkaistussa artikkelissa.

Katoavien töiden tilalle syntyy jatkuvasti myös uusia

Seudun kaupunkien elinkeinorakenteet eroavat hieman toisistaan, joten Vantaan nykyisistä työpaikoista jopa 26 prosenttia on korkeassa korvautumisriskissä, kun Helsingissä osuus on 22 prosenttia ja Espoossa vain 20. Koko maan työpaikoista korkeassa korvautumisriskissä on artikkelin mukaan 26 prosenttia.

Korkean korvautumisriskin työpaikkoihin kuuluvat pääkaupunkiseudulla erityisesti myyjän työt, joita palveluvaltaisissa kaupungeissa on paljon. Kirjoittajat kuitenkin painottavat, ettei digitalisaation vaikutus työmarkkinoihin merkitse välttämättä työpaikkojen määrän vähenemistä, sillä katoavien työpaikkojen tilalle syntyy jatkuvasti myös uusia.

Uutta tietoa kaupungille kiinnostavista tutkimusaiheista

Kvartti on Helsingin kaupunginkanslian julkaisema lehti, jossa esitellään neljästi vuodessa uutta Helsinkiin liittyvää kaupunkitutkimusta. Artikkeleita julkaistaan lisäksi verkossa ympäri vuoden. Tuoreimman Kvartti-lehden tekstit käsittelevät jälleen kaupungille ja kaupunkilaisille keskeisiä aiheita: viime vuoden ennätysvilkasta asuntotuotantoa, asukkaiden tyytyväisyyttä mielenterveyspalveluihin, viheralueiden käytön tutkimusmahdollisuuksia uusien datalähteiden avulla sekä terveyskäyttäytymiserojen vaikutuksia helsinkiläisten elinajanodotteeseen.

Lisätiedot:

Työn murros ja digitalisaatio –artikkeli

Strategia- ja tutkimuspäällikkö Henrik Lönnqvist
Vantaan kaupunki
puh. 0503181582, henrik.lonnqvist@vantaa.fi

Yliaktuuri Minna Salorinne
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
puh. 040 3344805, minna.salorinne@hel.fi

Kvartti-julkaisu

suunnittelija Teemu Vass,
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
puh. 09 310 64806, teemu.vass@hel.fi

Lue koko lehti: Kvartti 2/2020

Artikkelit:

HENRIK LÖNNQVIST & MINNA SALORINNE
Työn murros ja digitalisaatio – mitä muutoksia on luvassa pääkaupunkiseudun työmarkkinoille?

PEKKA VUORI
Pääkaupunkiseudun asuntorakentaminen rikkoi ennätykset – katsaus asuntotuotantoon ja väestökehitykseen vuosina 1961–2019

HANNA AHTIAINEN & MARIANNE FORSELL
Mielenterveysongelmien vuoksi asioineet ovat muita tyytymättömämpiä terveyspalveluihin

VUOKKO HEIKINHEIMO & CLAUDIA BERGROTH & TUULI TOIVONEN
Mitä sosiaalinen media ja muut käyttäjien tuottamat paikkatietoaineistot kertovat viheralueiden käytöstä?

NETTA MÄKI
Terveyskäyttäytymiserot selittävät huomattavan osan koulutusryhmien välisistä elinajanodote-eroista

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusimaa koronakriisin jälkeen – Työn tekemisen tapojen muutoksella voi olla laajalle kantautuvia vaikutuksia17.9.2020 13:30:00 EESTTiedote

Poikkeuksellisen tilanteen vauhdittamana työmarkkinoiden murros kohti erikoistumista vaativia työtehtäviä nopeutuu. Myös uudenlaisten työn tekemisen tapojen yleistyminen muovaa monia aloja uudelleen. Uusimman Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun artikkelissa koronaepidemian vaikutuksia Uudenmaan työllisyyteen ja elinkeinoelämään tarkastelee Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen.

Helsinki mukana isännöimässä maailman ensimmäistä pelimaailman huipputeknologiaa hyödyntävää virtuaalikonferenssia17.9.2020 09:41:08 EESTTiedote

Helsingin ja Tallinnan kaupungit isännöivät kolmatta World Summit on Digital Built Environment (WDBE) -konferenssia kaupunkikehityksen ammattilaisille. Koronapandemian johdosta WDBE on yhdistänyt voimansa peliyhtiö Epic Gamesin sekä virtuaalitodellisuuteen erikoistuneen Zoanin kanssa rakentaakseen konferenssivieraille ainutlaatuisen kokemuksen virtuaalisessa ”illuusiokaupungissa”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme