Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolainen European Days-kongressissa – koronassa suuret alueelliset erot

Jaa

Ylijohtaja Terttu Savolainen osallistuu yhdessä Länsi- ja Sisä-Suomen ylijohtaja Marko Pukkisen kanssa Suomen edustajana Euroopan aluehallintojen vuotuiseen European Days -tapahtumaan, joka tällä kertaa järjestetään kahden vuoden koronatauon jälkeen Italiassa Firenzessä 28.-30.10.2021.

Euroopan aluejohtajien tapaamisessa on tänä vuonna kaksi pääteemaa. Kokouspaikan valinta viestii, että asialistalla on aluehallintojen rooli kaupunkien julkisen taiteen ja historiallisen perinnön suojelussa. Ajankohtainen teemakin on ymmärrettävä, kun Euroopan aluejohtajat pohtivat alueellisten toimijoiden roolia Covid19 -kriisin torjuntatoimien johtamisessa.

Ylijohtaja Terttu Savolainen puhui kongressissa perjantaina aamupäivällä, esittäen katsaukseen Suomen koronatoimenpiteistä valtiollisella ja alueellisella tasolla. Puheenvuorossa hän totesi, että Suomessa maan eri osissa pandemia ilmaantui hyvin eri tavalla ja sen vaikutukset maan eri osissa vaihtelivat suuresti.

Vahvistettuja koronaviruksen tartuntoja on tähän mennessä todettu Suomessa 155 000, joista 1 150 on johtanut potilaan kuolemaan.

”Huonoin tautitilanne on kohdattu eteläisessä Suomessa. Onnekkaasti Savolaisen omalla alueella Pohjois-Suomessa tilanne ei ole ollut paha, ainakaan toistaiseksi, eikä rokotekattavuuden parantuessa tilanne toivottavasti pahenekaan,” ylijohtaja kertoi.

Vahvistettuja koronaviruksen tartuntoja on tähän mennessä todettu Pohjois-Suomessa 7 000 ja alle 50 ihmistä on kuollut koronataudin seurauksena.

Ylijohtaja Savolainen kertoi puheenvuorossaan, että aluehallintovirastolla on ollut keskinen koordinoiva verkostoja rakentava ja ylläpitävä rooli erityisesti Pohjois-Suomessa.

“Roolimme on ollut suuri. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kutsui koolle 250 vastuutahoa viikoittain erilaisiin vastuualuekohtaisiin verkkotapaamisiin,” Savolainen kertoi.

Suomi on ollut jäsenenä Euroopan valtion aluehallintojen järjestössä yli 20 vuotta. European Days of State Territorial Representatives -järjestössä on jäseninä eurooppalaisia maita ja muutamia valtioita Euroopan ulkopuolelta. 

Järjestö luotiin aikanaan Euroopan alueellisen hallintotason yhteistyöelimeksi. Järjestön kautta tutustutaan eri maiden aluehallintojen uudistuksiin ja jaetaan kokemuksia ja hyviä käytäntöjä. Järjestö tekee yhteistyötä koulujen ja yliopistojen kanssa. Muun muassa Ranskan Strasbourgissa toimiva kuuluisa I'l Ecole Nationale d'administration (ENA) on järjestön jäsen. 

Järjestö järjestää kerran vuodessa European days -kokouksen, joka pidetään vuorotellen eri jäsenmaissa. Suomessa Oulussa kokous oli viimeksi vuonna 2017. Kokouksessa käsitellään ennakolta valittua ajankohtaista teemaa aluehallintojen näkökulmasta. Vuosittain nostetaan esiin yhteisesti sovittuja ajankohtaisia asioita tai ilmiöitä.

Lisätietoja

ylijohtaja Terttu Savolainen +358 295 017 551 terttu.savolainen@avi.fi

ylijohtaja Marko Pukkinen marko.pukkinen@avi.fi

Koko Suomi

Länsi- ja Sisä-Suomi
Pohjois-Suomi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Lapin aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 18:17:45 EET | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Uuden koronavirusvariantin (omicron) riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella27.11.2021 18:00:24 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen.

Etelä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 17:15:22 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Etelä-Suomen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Lounais-Suomi: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa27.11.2021 16:58:17 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 16:38:12 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityskunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Itä-Suomen avin alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 16:13:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla27.11.2021 13:51:30 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme