Yliopiston Apteekki

Yliopiston Apteekin verojalanjälki oli 57 miljoonaa euroa vuonna 2022

Jaa
Vuonna 2022 Yliopiston Apteekin myynti Suomessa oli 353 milj. euroa, josta maksettiin 30,6 miljoonaa euroa apteekkiveroa. Lisäksi Yliopiston Apteekki maksoi 26,5 miljoonaa euroa muita veroja ja veroluonteisia työnantajamaksuja. Verojalanjälki oli yhteensä 57,1 miljoonaa euroa.

Suomalaiset apteekit maksavat valtiolle apteekkiveroa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Apteekkivero on progressiivinen vero (0-11,2 %), joka määräytyy apteekin myynnin perusteella. Apteekkivero on suomalainen erityisvero, jota ei ole muissa Pohjoismaissa.

Apteekkivero nostaa lääkkeiden vähittäishintoja Suomessa. Lääkkeiden käyttäjät hyötyisivät siitä, että apteekkivero poistettaisiin ja apteekkien lääkemyynnin katetta pienennettäisiin vastaavalla summalla muuttamalla valtioneuvoston asettamaa lääketaksaa.

-On erittäin tärkeää uudistaa apteekkitaloutta poistamalla apteekkivero ja laskemalla samanaikaisesti apteekkien myyntikatetta määrittävää lääketaksaa. Tämä alentaisi lääkkeiden kuluttajahintoja, pienentäisi valtion lääkekorvauksia ja selkeyttäisi apteekkien toimintaympäristöä, Yliopiston Apteekin toimitusjohtaja Kimmo Virtanen sanoo.

Lääkkeen vähittäishinta muodostuu lääkkeen tukkuhinnasta, lääketaksan määrittämästä apteekin katteesta, apteekkiverosta (keskimäärin 7 %) ja arvonlisäverosta (10 %). Valtion lääkekorvauskulut perustuvat lääkkeen vähittäishintaan ja ne olivat noin 1,8 miljardia euroa vuonna 2022.

Lisätietoja

Kimmo Virtanen
toimitusjohtaja
Yliopiston Apteekki
kimmo.virtanen@ya.fi
p. 09 5420 4510

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme