Yliopiston Apteekki

Yliopiston Apteekki myönsi apurahan rationaalisen lääkehoidon ja riskienhallinnan tutkimukseen

Jaa

Vuosittainen 20 000 euron tutkimusapuraha myönnettiin Helsingin yliopistossa väitöstutkimusta tekevälle proviisori Sonja Kalliolle. Kallio tutkii avohuollon apteekkien osallistumista lääkitysriskien hallintaan ja iäkkäiden lääkkeiden käytön järkeistämiseen yhdessä muun terveydenhuollon kanssa. Apurahan avulla Yliopiston Apteekki haluaa edistää lääkehuollon tutkimusta Suomessa.

Proviisori, LHKA-erityispätevyys, Sonja Kallion (39) laadullisia ja määrällisiä menetelmiä hyödyntävän tutkimuksen tavoitteena on löytää toimintatapoja ja seulontamenetelmiä, joilla pystytään tunnistamaan iäkkäitä lääkitysriskipotilaita.

– Tutkimukseni liittyy vahvasti lääkitysturvallisuuteen, moniammatilliseen yhteistyöhön ja rationaalisen lääkehoidon edistämiseen. Tutkimuksen avulla saadaan tietoa myös moniammatillisesti toteutettujen lääkehoidon arviointimallien vaikutuksista, Kallio kertoo.

Tutkimus on osa laajempaa rationaalista lääkehoitoa koskevaa tutkimuskokonaisuutta, jolla haetaan keinoja ja toimintakäytäntöjä erityisesti ikääntyvien potilaiden lääkehoidon laadun kehittämiseen. Helsingin yliopistossa tehtävä väitöskirjatutkimus koostuu yhteensä neljästä osatutkimuksesta, joista kaksi on jo julkaistu.

– Kallion väitöstutkimuksen aihe on lääkehuollon kannalta merkittävä ja ajankohtainen paitsi väestön ikääntymisen myös apteekkipalveluiden kehittämisen kannalta. Myöntämisperusteina olivat myös tutkijan aktiivisuus ja monipuolinen tutkimusmenetelmien käyttö, tutkimuspäällikkö Kari Linden Yliopiston Apteekin apurahatoimikunnasta toteaa.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää lääkehoitojen riskienhallintaan ja lääkkeiden rationaaliseen käyttöön tähtäävien työskentelytapojen ja palveluiden kehittämisessä apteekeissa ja muualla terveydenhuollossa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää myös farmasian alan perus- ja täydennyskoulutuksessa sekä moniammatillisten lääkehoidon arviointimallien kehittämisessä.

Yliopiston Apteekki on myöntänyt apurahoja vuodesta 1956 alkaen. Tänä vuonna tutkimusapurahahakemuksia vastaanotettiin 12 kappaletta. Hakemukset käsitteli farmasian, lääketieteen ja terveydenhuollon asiantuntijoista koostuva toimikunta. Lääkehuoltoon liittyvä tutkimus on yksi Yliopiston Apteekin lakisääteisistä erityistehtävistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on Helsingin yliopiston omistama yhteiskunnallinen yritys, joka täyttää tänä vuonna 265 vuotta. Olemme huolehtineet suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Tuottomme ohjataan koulutukseen ja tutkimukseen. Palvelemme valtakunnallisesti kuluttajia sekä yli tuhatta terveydenhuollon yksikköä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Asiakaskokemuksemme on palkittu Suomen kolmen parhaan joukossa vuosina 2018 ja 2019. Apteekkejamme on Suomessa 14 paikkakunnalla ja verkossa ya.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Vartalovoideuutuuden kotimainen kauraöljy hoitaa koko perheen ihoa29.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Yliopiston Apteekin oma YA-tuotesarja täydentyy helmikuussa hajusteettomalla vartalovoideuutuudella. YA Vartalovoide on kehitetty erityisesti herkkäihoiselle asiakkaalle, joka arvostaa kotimaisuutta, helppoa ostamista, puhtaita raaka-aineita sekä poikkeuksellisen hyvää hinta-laatu-suhdetta. Tuotteen hellävaraiseen koostumukseen on valittu parhaat raaka-aineet. Kotimainen kauraöljy hoitaa ja pehmentää ihoa ja glyseriini kosteuttaa. Kätevä pumppupullo ja nopeasti imeytyvä koostumus takaavat sen, että tuote on sopiva koko perheelle. – Haluamme tarjota asiakkaillemme laadukkaan ja edullisen vaihtoehdon koko perheen ihonhoitoon. Olemme kuunnelleet tarkasti saamaamme palautetta ja tiedämme, mitä herkkäihoiset asiakkaamme arvostavat. Näistä lähtökohdista kehitimme tämän uutuuden, joka täydentää hienosti YA-tuotesarjan valikoimaa, tuotepäällikkö Hanna Nikula sanoo. YA Vartalovoide on vegaaninen ja hajusteeton eikä se sisällä väriaineita. Tuote on kehitetty ja valmistettu Suomessa. YA Vartalovo

Yliopiston Apteekin oma tuotesarja täydentyy lasten kirurgisella suu-nenäsuojaimella17.12.2020 10:00:00 EETTiedote

Yliopiston Apteekin oma YA-tuotesarja täydentyy joulukuussa lasten kirurgisella suu-nenäsuojaimella. Kertakäyttöinen suojain on suunnattu 6–14-vuotiaille lapsille. – Olemme iloisia, että pystymme vastaamaan kasvaneeseen kysyntään nopealla aikataululla etenkin nyt koronan leviämisvaiheessa. Saamme markkinoille laadukkaan ja käyttömukavan tuotteen, joka istuu lasten kasvoille paremmin kuin perinteiset, aikuisten käyttöön suunnitellut suu-nenäsuojaimet, tuotepäällikkö Hanna Nikula sanoo. Tuotteen käyttömukavuutta lisäävät pehmeät, elastiset korvalenkit ja matala hengitysvastus. YA-tuotesarjan aikuisten täysvalkoisesta versiosta poiketen lasten versio on väriltään sinivalkoinen, mikä helpottaa käyttöä ja suu-nenäsuojaimen oikeaoppista asettamista kasvoille. Lasten suu-nenäsuojaimen sininen puoli asetetaan kasvoista ulospäin. Myös nenävahvike ohjaa suojaimen laskokset suuntautumaan oikealla tavalla alaspäin. Pakkaus sisältää käyttö- ja pukemisohjeet. YA Lasten kirurginen suu-nenäsuojain 25

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme