Novo Nordisk Farma Oy

Yllätys lääkärissä: vatsatauti tai heikentynyt näkö voi paljastua diabetekseksi

Jaa

Diabeteksen oireet ovat yksilöllisiä ja usein epämääräisiä. Lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen Novo Nordiskilta kertoo, millaiset oireet voivat kertoa piilevästä diabeteksesta.

Diabeteksen oireet ovat yksilöllisiä ja usein epämääräisiä. Lääketieteellinen johtaja Tero

Saukkonen Novo Nordiskilta kertoo, millaiset oireet voivat kertoa piilevästä diabeteksesta.

Janotusta ja väsymistä

Tyypin 1 diabeteksen oireita lapsella ovat väsyminen, laihtuminen, poikkeuksellisen kova jano ja tarve käydä tiheään pissalla. Epämääräisille oireille voi löytää monta selitystä: väsymistä pidetään unenpuutteena, ja laihtuminen laitetaan liikunnan piikkiin. ”Kesällä janokin on helppo selittää kuuman ilman aiheuttamaksi, mutta jos useita näistä oireista esiintyy samaan aikaan, on syytä viedä lapsi tutkimuksiin”, Saukkonen toteaa.

Vatsatauti tai astmakohtaus voi ollakin diabetes

Hoitamaton tyypin 1 diabetes voi aiheuttaa keholle happomyrkytystilan, joka oireilee kovina vatsavaivoina tai hengitysvaikeuksina. Vatsanväänteet saatetaan aluksi ohittaa tavallisena vatsatautina ja hengitystieoireet astmana tai keuhkoputkentulehduksena. Siksi kannattaa ottaa huomioon diabeteksen mahdollisuus, varsinkin jos vointi nopeasti heikkenee.

Huonosti paraneva haava on varoitusmerkki

Tyypin 2 diabetes kehittyy hitaasti vuosien mittaan, ja tyypin 1 diabetekselle tavalliset oireet kuten jano ja pissahätä ovat harvinaisia. Sen sijaan väsymys ja tulehdusherkkyys ovat tyypillisiä tyypin 2 diabeteksen oireita: salakavalasti kohonnut verensokeri altistaa tulehduksille, mikä voi ilmetä toistuvina virtsatieinfektioina tai huonosti paranevina haavoina.

Näön heikkeneminen ei liity aina pelkästään ikääntymiseen

Diabetes on edelleen merkittävin työikäisen väestön ennenaikaisen sokeutumisen aiheuttaja. Tyypin 2 diabetes havaitaan usein liian myöhään, jolloin korkeat verensokerit ehtivät vaurioittaa silmiä. Jos näkö alkaa heiketä ja diabeteksen riskitekijöitä on olemassa, on syytä optikon lisäksi käydä myös testaamassa verensokeriarvot.

Riskiarviotesti voi estää sairaalareissun

”On aika tavallista, että taustalla pitkään piillyt diabetes havaitaan sairaalassa sydäninfarktia tai jotain muuta vakavaa sairautta hoidettaessa”, Saukkonen kertoo. Diagnoosin ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä dramaattinen: myös terveyskeskuksen sokerirasitustestissä on helppo todeta diabetes. ”Riskiarviotestin voi tehdä netissä, ja mikäli oma riski sairastua on korkea, kannattaa käydä omalääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla tarkistamassa tilanne ”, Saukkonen muistuttaa.


Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Diabetes yleistyy, hoitoon tulossa muutoksia20.12.2017 15:07:11 EETTiedote

Diabeteksen yleistyminen Suomessa ja maailmalla jatkuu. Vaikka hoitokulut ovat potilasta kohden laskeneet, monitahoinen sairaus aiheuttaa ihmisille ja terveydenhuollolle suuria haasteita. Erityisesti huonosta hoitotasapainosta johtuvat liitännäissairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Joulukuun 12. päivä järjestetyssä Kansallisessa diabetesfoorumissa vaadittiin, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sairauden ehkäisemiseen sekä hoitamiseen. Diabetesliiton teettämän valtakunnallisen rekisteritutkimuksen mukaan lisäsairaudet yli kaksinkertaistavat tyypin 2 diabeteksen kustannukset. Tampereen yliopiston laskelmien mukaan pelkästään diabeetikoiden sairaanhoidon kustannukset ilman avopalveluja olivat vuonna 2011 noin 1,5 miljardia euroa eli noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista. THL:n rekisteritutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2014 jo noin 67 000 diabeetikkoa, mikä vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin asukasmäärä

Novo Nordisk kehottaa NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –insuliinikynän käyttäjiä vaihtamaan kynän osan uuteen5.7.2017 14:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk on havainnut, että joissakin tuote-erissä NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –kyniä insuliinisäiliön pidin voi murtua tai rikkoontua, jos se on altistunut tietyille kemikaaleille, esimerkiksi tietyille puhdistusaineille. NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 ovat kestokäyttöisiä kyniä, joihin diabetesta sairastava potilas itse vaihtaa käyttämänsä insuliinin säiliön. Kynän turvallisen toiminnan varmistamiseksi Novo Nordisk kehottaa potilaita, joilla on käytössään NovoPen® Echo® ja/tai NovoPen® 5 kyseisistä tuote-eristä vaihtamaan insuliinisäiliön pitimen uuteen, vaikka pidin näyttäisi ehjältä. Pidin saattaa myöhemmin vaurioitua, jos sitä puhdistetaan käyttöohjeen vastaisesti. Vaihdon voi tehdä yrityksen nettisivujen kautta. Kyseiset tuote-erät on listattu alla. Kuvassa on insuliinisäiliön pidin. – Novo Nordisk haluaa näillä toimenpiteillä varmistaa, että potilaan hoito ei vaarannu sellaisessakaan tapauksessa, että potilas on käyttänyt Novo Nordiskin valmistetta käyttöohjeen vastaisesti, tot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme