Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Ympäristöaiheiset Ihan sama? -taideleirit inspiroituvat Helsinki Biennaalista 

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset järjestävät kesäkuun alussa ympäristöaiheisia taideleirejä helsinkiläisille lapsille ja nuorille. Leirit järjestetään 12.6. avautuvan nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin inspiroimina.

Ihan sama? –taideleireillä kesäkuussa tutustutaan omaan ympäristöön. Kuva: Anne Pietarinen.
Ihan sama? –taideleireillä kesäkuussa tutustutaan omaan ympäristöön. Kuva: Anne Pietarinen.

Helsingin kulttuurikeskusten Caisan, Kanneltalon, Malmitalon, Stoan ja Vuotalon järjestämillä Ihan sama? -leireillä työskennellään paikallisesti omaan ympäristöön tutustuen, mutta pohditaan samalla, miten oma ympäristö ja oma tekeminen liittyvät ja vaikuttavat kaikkeen muuhun ympärillä olevaan. Elämme samassa kaupungissa, saman meren äärellä, yhteisellä maapallolla. Onko ihan sama, mitä teemme ja miten toimimme? 

Viikoilla 23 (7.−11.6.) ja 24 (14.−18.6) järjestettävien leirien ohjelma sisältää koronarajoitusten salliessa myös yhteisen retken Helsinki Biennaaliin Vallisaareen. 

Taideleirit ovat maksuttomia, mutta edellyttävät sitoutumista koko viikon työskentelyyn.

”Taide- ja kulttuuritoiminta on ollut koronaepidemian takia tauolla pitkään ja kesäleirien kautta haluamme tarjota lapsille mahdollisuuden taiteen tekemiseen ja perheille mahdollisuuden palautua korona-ajasta. Kaikkien leirien sisältö on saanut inspiraatiota Helsinki Biennaalista ja sen teemoista ja niissä käsitellään ympäristöä, luontosuhdetta, ympäristönmuutosta ja Itämerta. Aiheet ovat hyvin ajankohtaisia ja teemat ovat nousseet myös lasten kysymyksistä ja heidän ajatuksistaan”, kertoo leirien suunnittelussa mukana ollut lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mulari Annantalon taidekeskuksesta.    

Kulttuurikeskus Caisa

Caisan Minun meri, meidän meri -kesäkurssien teemana on Itämeri. Monitaiteellisten kurssien aikana keskustellaan siitä, millainen suhteemme on Itämereen, sekä pohditaan taiteen keinoin sitä, miten voimme juhlia ja vaalia Itämerta nyt ja tulevaisuudessa.

Kurssit sisältävät kuvataidetta, teatteri-ilmaisua ja tarinankerrontaa. Lapset luovat kesäkurssien aikana itse teatterin käsikirjoitukset, taustakuvat, lavasteet, asut ja teatteriesityksen. Kesäkurssin tavoitteena on luoda kokonainen teatteriesitys, joka dokumentoidaan osallistujien ja heidän perheidensä katsottavaksi. Työpajat vetävät Eungyung Kim (kuvataide) ja Wisam Elfadl (teatteri). 

Kanneltalo

Luonnosta taidetta: maan värit, muodot ja liikkeet -kurssilla maalataan ja piirretään kuvataiteilija Sade Hiidenkaren ohjauksessa ja liike- ja tanssiosuudesta vastaa tanssija-koreografi Jenni Koistinen. Kanneltalon taideleirit järjestetään yhteistyössä Helsingin Taiteilijaseuran kanssa. 

Malmitalo

IHAN SAMA! - Vai onko sittenkään? -kesäleireillä tehdään ympäristö- ja tilataidetta Malmitalossa ja sen lähiympäristössä ja keskustellaan yhdessä siitä, millä tavalla voi hahmottaa oman elinympäristönsä, mikä on ihmisen rooli osana laajempaa kokonaisuutta, entä onko omilla ympäristöteoilla merkitystä, vai onko kaikki ihan sama!? Opettajana toimii Olga Novola Pohjois-Helsingin kuvataidekoulusta.  

Kauneutta ja merkitystä etsien -kesäleirillä tutkitaan lähiympäristöä mm. dokumentoiden digikameroilla ja tehdään taideteoksia itse valittuihin paikkoihin. Opettajana toimii Soile Kinnunen Pohjois-Helsingin kuvataidekoulusta.

Kulttuurikeskus Stoa

Stoan leireillä tutkitaan ympäristöä moniaistisesti, pohditaan omaa suhdetta siihen ja otetaan tilaa haltuun taiteen keinoin. Viikon aikana neljällä eri leirillä muun muassa retkeillään ryteiköistä rantakallioille, selvitetään millaista ruokaa syntyy lähimetsän antimista, suunnitellaan seikkailupeli Stoan aukiolle ja luodaan omien tutkimusten pohjalta esitys.  Ohjaajina toimivat kuvataideopettaja Juho Hellstén, pelisuunnittelija Maaria Klemetti, teatteri-ja tanssipedagogi Veera Aaltonen ja villiruokakokki Jyrki Tsutsunen.  

Vuotalo

Vuotalon kesäleireillä liikutaan kaupunkiluonnossa sekä tutkitaan merellistä elämää ja ympäristöä taiteilijan silmin. Opitaan mm. vaikuttamisvideokurssilla vaikuttamaan omaan lähiympäristöön ja sen suojelemiseen, tutkitaan kasvun ihmettä ja yhdistetään tekemisessä taide- ja ympäristökasvatuksen menetelmiä. Ohjaajina toimivat kuvataiteilija Chloé Mahy-Hulkko, ympäristökasvattaja Anna Haukka ja elokuvantekijä Rose-Marie Kivijärvi.  

Lisätietoja leireistä kulttuurikeskusten verkkosivuilta.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja
Hanna Westerholm
050 464 9536, hanna.westerholm@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kulttuurikeskus Stoa ja Vuotalo

Kulttuurituottaja
Liisa Paatsalo
040 752 2290, liisa.paatsalo@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kanneltalo

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Ihan sama? –taideleireillä kesäkuussa tutustutaan omaan ympäristöön. Kuva: Anne Pietarinen.
Ihan sama? –taideleireillä kesäkuussa tutustutaan omaan ympäristöön. Kuva: Anne Pietarinen.
Lataa
Ihan sama? –taideleirien suunnittelussa on kuultu lapsia ja heidän ajatuksiaan. Kuva: Eungyung Kim.
Ihan sama? –taideleirien suunnittelussa on kuultu lapsia ja heidän ajatuksiaan. Kuva: Eungyung Kim.
Lataa
Kuva: Anne Pietarinen.
Kuva: Anne Pietarinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo tarjoavat kaupunkilaisille kulttuuritapahtumia, esityksiä, näyttelyitä, kursseja ja taidekasvatusta.

Annantalo
Caisa
Kanneltalo
Malmitalo
Maunula-talo
Stoa
Vuotalo

Liput kaikkiin esityksiin: Kulttuurihelsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingforsbiennalen öppnar för allmänheten 12 juni9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingforsbiennalen är ett evenemang för samtidskonst, som öppnar för allmänheten den 12 juni och pågår till den 26 september. Den första Helsingforsbiennalen hålls vid havet, på Skanslandet, som är en unik historisk naturplats. Biennalen presenterar 41 konstnärer eller grupper av konstnärer, och 75 procent av verken är helt nya och har inte visats tidigare. I helheten ingår bild- och ljudkonst samt installationer, skulpturer, videor, filmer och performance. Biennalen genomförs inom ramen för de coronarestriktioner som regionförvaltningsverket utfärdat för evenemang.

Helsinki Biennial opens to the public on 12 June9.6.2021 10:00:00 EEST | Press release

The contemporary art event Helsinki Biennial will open to the public on Helsinki Day, 12 June, and continues until 26 September. The inaugural Helsinki Biennial takes place by the sea in the unique historical natural environment of Vallisaari Island. The biennial presents 41 artists or artist groups, and 75% of the artworks are entirely new and have not been on display before. The works include visual and sound art, as well as installations, sculptures, videos, films, and performances. The biennial will be organised within the limits of the Regional State Administrative Agency’s COVID-19 event restrictions.

Helsinki Biennaali avautuu yleisölle 12.6.9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali avautuu yleisölle Helsinki-päivänä 12.6. ja jatkuu 26.9. saakka. Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestetään meren äärellä ainutlaatuisessa historiallisessa luontokohteessa Vallisaaressa. Biennaali esittelee 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, ja teoksista 75 prosenttia on täysin uusia ja ennennäkemättömiä. Kokonaisuuteen kuuluu niin kuva- ja äänitaidetta kuin installaatioita, veistoksia, videoita, elokuvia ja performansseja. Biennaali toteutetaan aluehallintoviraston tapahtumia koskevien koronarajoitusten puitteissa.

Juhli Helsinki-päivää katsomalla keskustelu Helsingistä elokuvakaupunkina8.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsinki-päivänä 12.6. kaupunki julkaisee tallennetun keskusteluohjelman, teemana elokuva Helsingissä ja suomenruotsalainen elokuva. Siinä ovat mukana muun muassa Kjell Westön romaanin Rikinkeltainen taivas filmatisoinnissa ajankohtaiset ohjaaja Claes Olsson ja näyttelijä Linda Zilliacus. Näemme myös otteita edellä mainitusta elokuvasta. Keskusteluohjelma on katsottavissa Helsinki-päivänä alkaen klo 9 Helsinki-kanavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme