ELY-keskukset

Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeiden avustushaku auki ELY-keskuksessa

Jaa

Valtakunnallisesti tai alueellisesti merkittäville ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeille voi hakea ympäristöministeriön hallinnonalan harkinnanvaraista valtionavustusta aikavälillä 18.10.–30.11.2021. Haku on valtakunnallisesti keskitetty Keski-Suomen ELY-keskukseen.

Avustusta voidaan myöntää kokeilu- ja kehittämishankkeille, jotka vaikuttavalla tavalla toteuttavat tai edistävät eri-ikäisten ympäristökasvatusta. Hankkeen keskiössä voi olla monenlaisia aiheita. Hankkeet voivat pureutua käytännön ympäristökasvatustyön edellytysten tukemiseen tai toteuttaa ympäristökasvatusta suoraan kohderyhmän kanssa.

Hakijoiksi sopivat muut toimijat paitsi yksityishenkilöt ja valtionvirastot.

- Hanketta suunnitellessa on hyvä ensin kirkastaa, millaiseen ongelmaan hankkeella etsitään ratkaisuja ja mihin tarpeeseen se mahdollisesti vastaa. Määrittele selkeästi hankkeen kohderyhmä ja menetelmät sekä mieti näiden yhteensopivuus, sanoo ympäristökasvatusasiantuntija Tanja Tuulinen. – Tärkeää on myös kuvata tavoitellut tulokset sekä se, miten niiden saavuttamista arvioidaan ja miten niiden jatkokäytöstä huolehditaan. Usein hankkeen vaikuttavuuden kannalta on hyödyksi, jos hakija on verkottunut muiden toimijoiden kanssa.

Sekä alueellisia että valtakunnallisia hankkeita avustetaan

Tämän vuoden hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, että avustettavien hankkeiden joukkoon mahtuu valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden rinnalla myös alueellisesti merkittäviä hankkeita. Alueellisesti merkittävä hanke voi olla tärkeä esim. tietyn maakunnan alueella. Hanke voi esimerkiksi edistää olennaisia yhteistyörakenteita alueella tai toteuttaa kampanjan teemasta, joka on alueella keskeinen. Valtakunnallisesti merkittävät hankkeet toimivat joko useamman maakunnan alueella tai tuottavat ja aktiivisesti levittävät materiaaleja tai toimintamalleja, joita hyvällä todennäköisyydellä pystytään hyödyntämään laajasti.

- Sekä valtakunnallisesti että alueellisesti merkittävien hankkeiden kohdalla arvioimme hankkeen vaikuttavuutta ja avustuksen tarpeellisuutta kerrottujen tavoitteiden saavuttamisessa. Hakemuksia tulee vuosittain runsaasti, joten vain osaa hyvistä hankkeista pystytään avustamaan. Kannattaa kuitenkin yrittää, jos avustuksen kriteerit tuntuvat sopivan omaan ideaan, toteaa Tuulinen.

Viimeinen päivä avustushakemuksen jättämisen on tiistai 30.11. Hakijoita kannustetaan käyttämään ensisijaisesti sähköistä hakuväylää (Aluehallinnon asiointipalvelu). Tarkempia ohjeita hakemiseen ja listoja aiemmin avustusta saneista hankkeista on verkkosivuillamme: https://www.ely-keskus.fi/avustukset-ymparistokasvatus

Avustuksista tehdään päätökset loppukeväästä tai alkukesästä 2022. Avustuksia myönnetään, mikäli eduskunta osoittaa tarkoitukseen varoja vuoden 2022 budjetissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ympäristökasvatusasiantuntija Tanja Tuulinen, tanja.tuulinen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 669, Keski-Suomen ELY-keskus

Yleisneuvonta: Ympäristöasioiden asiakaspalvelukeskus, p. 0295 020 900, ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi, Ympäristöasioiden asiakaspalvelu - ely - ELY-keskus

Avustuksen verkkosivut:
• https://www.ely-keskus.fi/avustukset-ymparistokasvatus

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Fridlysta fåglar orsakade färre skördeskador än i fjol – ansökan om ersättning ska lämnas in före utgången av året26.11.2021 09:30:00 EET | Tiedote

Enligt preliminära uppgifter har fåglar som är fridlysta enligt naturvårdslagen, såsom vitkindade gäss, orsakat mindre skador på odlingar än i fjol. Gynnsamma väderförhållanden anses vara den huvudsakliga orsaken. Ersättning för skador orsakade av fridlysta fåglar kan sökas före utgången av året. Ersättningen betalas ut i början av nästa år.

Vattentjänststrategi för Östra och Södra Finland – lyckad förändring genom samarbete och prognosticering (Mellersta Finland, Södra Savolax, Tavastland, Sydöstra Finland, Norra Karelen, Norra Savolax, Nyland)25.11.2021 14:39:33 EET | Tiedote

I arbetet på en strategi för vattentjänsterna i södra och östra Finland har det blivit dags att utvärdera det som varit och kasta en blick på det som kommer. Strategin är nu klar, efter många turer. Vi har skapat en gemensam vision och gjort strategiska val samt identifierat åtgärder för vidareutvecklingen av vattentjänsterna i östra och södra Finland. Eftersom världen omkring oss är stadd i ständig förändring kan vi inte definitivt spika vår strategi. Därför vill vi redan i detta skede granska våra val och vårt arbete. Vad har vi lyckats med? Var behöver insatserna ökas? Vad behövs för att strategin ska förverkligas? Vilka metoder för framtidsarbete behöver vi för att lyckas? Svar på dessa frågor hoppas vi få under framtidsdagen 16.12 som hålls på distans och där vi välkomnar aktörer från intressentgrupper i alla de medverkande landskapen.

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategia - yhteistyöllä ja ennakoinnilla kohti onnistunutta muutosta (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Häme, Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Uusimaa)25.11.2021 14:39:33 EET | Tiedote

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuollon strategiatyössä on aika arvioida mennyttä ja kurkistaa tulevaan. Strategia on monien vaiheiden jälkeen valmistunut. Olemme luoneet yhteisen vision ja tehneet strategiset valinnat sekä löytäneet toimenpiteet, joilla kehitämme itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltoa eteenpäin. Koska maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa, emme voi lukita strategiaamme kuitenkaan ihan lopullisesti. Siksi teemmekin valintojemme ja työskentelymme tarkastelua jo tässä vaiheessa. Missä onnistuimme? Mihin tarvitsemme lisää panostusta? Mitä tarvitsemme strategian toteutukseen? Mitä tulevaisuustyön menetelmiä tarvitsemme onnistuaksemme? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia etäyhteyksin pidettävässä tulevaisuuspäivässämme 16.12., johon toivotamme tervetulleiksi kaikki työssä mukana olevien maakuntien sidosryhmätoimijat.

Nyt valppaana öljylämmityksen vaihtaja – liikkeellä väärää tietoa ja jopa väärennettyjä ELY-keskuksen avustuspäätöksiä18.11.2021 08:45:00 EET | Tiedote

Jo lähes 18 000 pientalon omistajaa on hakenut ELY-keskuksen avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen. Heistä yli 9 300 on saanut päätöksen. Avustuksella on positiivisia työllisyys- ja ilmastovaikutuksia, mutta lämmityksenvaihtobuumi on synnyttänyt myös ikäviä lieveilmiöitä. Avustuksen hakijat ovat kohdanneet virheellistä tietoa ja jopa huijauksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme