Pirkanmaan ELY-keskus

Ympäristön pilaamisesta rikostuomio ja iso lasku - pilaantuneen alueen puhdistaminen tulee kalliiksi (Pirkanmaa)

Jaa

Ympäristön pilaaminen ja turmeleminen ovat rikoksia, joista voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Pilaantumisen aiheuttaja on vastuussa myös kustannuksista, jotka syntyvät pilaantuneen alueen puhdistamisesta. Tuoreimmassa tapauksessa Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi akaalaisen henkilön törkeästä ympäristön turmelemisesta vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä menettämään valtiolle rikoshyötynä 155 340,00 euroa. Pilaantuneen alueen ennallistamiskustannusten on arvioitu nousevan jopa miljoonaan euroon.

Ympäristön turmelemisella tarkoitetaan mm. esineiden jättämistä ympäristöön siten, että se aiheuttaa ympäristön pilaantumista tai vaaraa terveydelle. Jo laaja roskaaminen ja romujen maastossa pitäminen voivat täyttää törkeän ympäristön turmelemisen kriteerit.

- Ympäristön turmelemisen tunnusmerkistö on hyvin laaja ja sisältää lukuisia tekotapoja. Rikos on rangaistava riippumatta siitä, turmellaanko ympäristöä tahallaan vai onko kyseessä törkeä huolimattomuus, kertoo aluesyyttäjä Olli Sulkonen Länsi-Suomen syyttäjäalueelta.

Pilaantumisen aiheuttaja vastaa täysimääräisesti kaikista ennallistamiseen liittyvistä kustannuksista riippumatta siitä, onko kyseessä vahinko vai tahallinen teko.

- Pilaantuneen alueen puhdistaminen ja ennallistaminen on hyvin kallista. Tapauksessa, josta Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tällä viikolla tuomion, pilaantuneen maaperän puhdistamisen on alustavasti arvioitu maksavan jopa miljoona euroa. Kustannuksista vastaa ympäristön pilaaja, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen lakimies Maria-Pia Karppela.

Ympäristön pilaaminen jatkunut vuosikymmenien ajan

Pirkanmaan käräjäoikeuden antamassa tuomiossa oli kyse tapauksesta, jossa ympäristöä pilaavaa toimintaa oli harjoitettu jo 1960-luvun lopulta lähtien. Jätettä (mm. romuajoneuvoja ja öljysäiliöitä) oli alkanut kertyä kiinteistöille vuosien mittaan huomattava määrä, enimmillään n. 3 miljoonaa kiloa yhteensä noin 11 hehtaarin alueelle. Kiinteistöillä olleissa ajoneuvoissa on ollut sisällä ympäristölle ja terveydelle vaarallisia nesteitä, esim. öljyjä ja jäähdytysnesteitä, ja osasta kiinteistöillä sijainneista, käytöstä poistetuista öljysäiliöistä on ollut öljyä sisällä. Maaperästä on löytynyt erilaisia raskasmetalleja, öljyä sekä elohopeaa. Pirkanmaan ELY-keskuksen arvion mukaan pilaantunutta maaperää olisi jopa 70 000 m2 alueella.

- Teko on ollut hyvin pitkäaikainen ja pinta-alallisesti laaja. Ympäristössä on tapahtunut muutoksia, joita on erittäin vaikea ennallistaa. Toiminnalla ei ole ollut ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa, ja tapauksessa on rikottu maaperän pilaamiskieltoa sekä roskaamiskieltoa. Teon katsottiin olevan törkeä ympäristön turmeleminen, koska alueella on ollut erittäin suuri määrä jätettä varastoituna useita vuosia huomattavan laajalle alueelle ja rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, toteaa Karppela.

Pirkanmaan käräjäoikeuden 20.10.2020 antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.       

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Maria-Pia Karppela, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 142, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Aluesyyttäjä Olli Sulkonen, p. 029 56 23951, etunimi.sukunimi@oikeus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme