Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ympäristöraportti 2019: Helsinki pyrkii ilmastotavoitteisiin monella rintamalla

Jaa

Tuoreen ympäristöraportin mukaan kaupunki kunnostautui viime vuonna erityisesti ilmastotyössä ja luonnonsuojeluohjelman toteuttamisessa.

Näkymä Kalasatamaan. Kuva: Jussi Hellsten.
Näkymä Kalasatamaan. Kuva: Jussi Hellsten.

Helsingin ilmastotavoitteiden toteutumista voi seurata verkossa

Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman toteuttaminen ja sen seuranta käynnistyivät kunnolla vuonna 2019. Vuoden lopulla julkistettiin Helsingin ilmastovahti -palvelu, josta voi seurata, miten kaupunki etenee ilmastotavoitteissa ja -toimenpiteissä. Viime vuonna valmisteltiin myös Energiarenessanssi-ohjelmaa, joka on yksi keskeisimmistä Hiilineutraali Helsinki -toimenpiteistä. Sen avulla on tarkoitus jouduttaa yksityisomistuksessa olevissa rakennuksissa tehtäviä energiakorjauksia.

”Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdään Helsingissä systemaattista ja pitkäjänteistä työtä kaikilla mahdollisilla rintamilla. Vaikka monella sektorilla päästömme vähenevät, täytyy kaukolämmön päästöissä ottaa tiukempi ote. Meidän täytyy varmistaa, että päästömme pienenevät vuosittain myös Hanasaaren kivihiilivoimalan sulkemista edeltävinä vuosina. Teimme viime vuonna tärkeät päätökset aurinkosähkön lisäämisestä kaupungin omistamiin kiinteistöihin ja kiristimme sekä kaupungin oman uudisrakentamisen että tontinvarausehtojen energiatehokkuustavoitteita. Energiatehokkuudessa olemme reippaasti edellä kansallisia vaatimuksia,” kertoo apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Ilmastotyön vauhdittumisesta huolimatta Helsingin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt kasvoivat edellisvuodesta kaksi prosenttia. Vuonna 2019 päästöt olivat noin 26 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990. Päästöjen kasvu selittyy sillä, että kaukolämmön päästöt suurenivat viisi prosenttia. Päästöt kasvoivat hieman myös teollisuudessa, työkoneiden polttoaineissa sekä jätteiden käsittelyssä.

Muilla sektoreilla päästöt pienenivät. Erityisesti sähkön käytön (–6 %) ja sähkölämmityksen (–7 %) päästöt pienenivät valtakunnallisesti tuotetun sähkön puhdistuttua edelleen. Myös liikenteen päästöt pienenivät polttoaineen käytön vähennyttyä (–2 %).

Luonnonsuojeluohjelman toteuttaminen ripeää

Luonnonsuojeluohjelman toteuttaminen eteni vuonna 2019 ripeästi. Perustamispäätökset ja hoito- ja käyttösuunnitelmat hyväksyttiin kolmelle kohteelle: Kallahden matalikko, Maununnevan laajennus ja Korkeasaarenluoto. Kallahden matalikko on Helsingin ainoa vedenalaisen luonnon suojelualue. Lisäksi valmisteltiin viiden uuden luonnonsuojelukohteen perustamisesitykset sekä hoito- ja käyttösuunnitelmat päätöksentekoa varten.

”Uusien luonnonsuojelualueiden perustamisen lisäksi työtä tehdään myös jo olemassa olevilla alueilla. Viime vuonna aloitettiin kunnostustöitä uhanalaisen linnuston suojelemiseksi Vanhankaupunginlahdella. Kävijäseurannan perusteella Vanhankaupunginlahden Lammassaaressa vieraili viime vuonna yli 138 000 retkeilijää”, kertoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Hulevesien laatua tutkitaan

Taivallahdessa ja Maunulanpuron sivu-uomassa Metsälässä tutkittiin hulevesien suodatusrakenteen toimivuutta vesiensuojelussa ja aloitettiin puroon johdettavien hulevesien laadun selvitys jatkuvatoimisin mittauksin ja analysoimalla hulevesikaivoihin kertyviä roskia.

Merkittävimpiä kaupungin hoitamia pilaantuneen maaperän kunnostuskohteita olivat asumiskäyttöön muutettavat Kalasataman ja Jätkäsaaren projektialueet. Isoja kunnostuskohteita oli lisäksi Vuosaaren keskustassa ja Herttoniemenrannassa.

Ilmanlaatu parantui ja kaupunkipyöräpalvelu jatkoi suosiotaan

Vuonna 2019 ilmanlaatu oli keskimäärin parempaa kuin edellisvuonna. Etenkin typpidioksidin pitoisuudet ovat viime vuosina pienentyneet. Raja-arvon ylitysriski on edelleen olemassa, mutta alueen, jolla se voi ylittyä, arvioidaan pienentyneen. Typpidioksidin pitoisuuksia on vähentänyt autokannan ja HSL:n bussikaluston uusiutuminen vähäpäästöisemmäksi. Hengitettävien hiukkasten eli katupölyn torjunnassa kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä työtä, jota on edelleen jatkettava. Rakennustyömaiden pölyhaittoja pyritään torjumaan yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa.

Kaupunkipyöräpalvelua laajennettiin vuonna 2019. Helsingissä saatiin käyttöön 88 uutta asemaa ja 880 uutta pyörää entistä suuremmalle alueelle. Kaupunkipyörillä ajettiin edellisvuosia ahkerammin, Helsingissä yhteensä noin kolme miljoonaa matkaa.

Ympäristöinvestointeihin 135 miljoonaa euroa

Helsingin kaupungin ympäristökulut olivat viime vuonna yhteensä 97 miljoonaa euroa. Suurimmat kuluerät aiheutuivat ilmastonsuojelusta (29 %), alueiden puhtaanapidosta ja jätehuollosta (21 %) sekä ilmasto- ja ympäristöystävällisen liikkumisen edistämisestä (19 %). Ympäristöinvestointeihin käytettiin yhteensä 135 miljoonaa euroa, mikä on 18,2 prosenttia kaupungin kaikista käyttöomaisuusinvestoinneista.

Tarkemmat ympäristön tilaa ja kuormitusta kuvaavat indikaattoritiedot löytyvät Helsingin ympäristötilastosta osoitteesta www.helsinginymparistotilasto.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ympäristösuunnittelija
Pirita Kuikka
puh. 09 310 32045
pirita.kuikka@hel.fi

ympäristöjohtaja
Esa Nikunen
puh. 09 310 32000
esa.nikunen@hel.fi

poliittinen erityisavustaja
Julianna Kentala
puh. 09 310 36333
julianna.kentala@hel.fi

Kuvat

Näkymä Kalasatamaan. Kuva: Jussi Hellsten.
Näkymä Kalasatamaan. Kuva: Jussi Hellsten.
Lataa
Helsingin kasvihuonekaasupäästöt 2000-luvulla
Helsingin kasvihuonekaasupäästöt 2000-luvulla
Lataa
Kaupungin oman toiminnan energiankäytön kehitys jaettuna asukasluvulla
Kaupungin oman toiminnan energiankäytön kehitys jaettuna asukasluvulla
Lataa
Kulkutapajakauma
Kulkutapajakauma
Lataa
Typpidioksidipitoisuus ulkoilmassa
Typpidioksidipitoisuus ulkoilmassa
Lataa
Katupölypitoisuus ulkoilmassa
Katupölypitoisuus ulkoilmassa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme