Aluehallintovirasto

Ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköt jälkivalvonnan kohteena Itä-Suomessa - kehittämisehdotuksiin oli reagoitu aktiivisesti

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki jälkivalvontaa alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin. Valvonnassa selvitettiin mihin toimenpiteisiin valvontayksiköissä on ryhdytty arviointi- ja ohjauskäynneillä annettujen kehittämisehdotusten sekä korjaavien toimenpiteiden osalta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kaikkiin alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin arviointi- ja ohjauskäynnit valvontaohjelmakauden 2015-2019 aikana. Ohjelmakauden päätyttyä aluehallintovirasto teki arviointi- ja ohjauskäyntejä koskevaa jälkivalvontaa kaikkiin yllä mainittuihin valvontayksiköihin. Erikseen tehtyjen elintarvikevalvonnan arviointi- ja ohjauskäyntien osalta ei tehty jälkivalvontaa tässä yhteydessä.

Arviointi -ja ohjauskäynneillä aluehallintovirasto antoi ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille palautetta hyvistä menettelytavoista, nosti esiin kehittämiskohteita sekä edellytti valvontayksikköä ryhtymään toimenpiteisiin raportissa erikseen mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Korjaavia toimenpiteitä tehty vaihtelevasti - kehittämisehdotuksiin reagoitu aktiivisesti

Raportoituihin, korjaavia toimenpiteitä edellyttäneisiin menettelyihin oli valvontayksi-köissä reagoitu vaihtelevasti. Puolessa valvontayksiköistä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin epäkohtiin ja epäkohdat arvioitiin korjatuiksi.

Raportoituihin kehitysehdotuksiin oli puolestaan reagoitu varsin aktiivisesti. Kuudessa kahdeksasta yksiköstä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin kehittämisehdotuksiin ja kehittämistoimet arvioitiin tarkoituksenmukaisiksi.

Aluehallintoviraston edellyttämät korjaavat jatkotoimenpiteet liittyivät muun muassa valvontasuunnitelman ja valvonnan riskiperusteisuuteen, varautumistoimiin ja häiriötilannesuunnitelmien ylläpitoon, valvontatietojen raportointiin sekä kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen.

Kehittämisehdotuksia annettiin esimerkiksi tarve- ja riskiperusteisten valvontasuunnitelmien sisällön ja rakenteen parantamiseen, valvontatarpeen ja resursoinnin arviointiin, laatutyöhön, tiedonhallintaan, sisäiseen ja ulkoiseen viestintään sekä toiminnan vaikuttavuuden arviointiin liittyen.

Aluehallintovirastolle on asetettu lainsäädännössä velvoite ohjata ja valvoa ympäristöterveydenhuoltoa alueellaan ja arvioida kuntien ympäristöterveydenhuollon järjestämistä ja toteuttamista.

Arvioinnilla on tarkoitettu järjestelmällistä tarkastelua, jolla selvitetään kunnan toiminnan lainsäädännön- ja suunnitelmienmukaisuutta sekä toiminnan tehokkuutta ja sopivuutta tavoitteiden saavuttamiseksi. Arviointi- ja ohjauskäynnin tavoitteena on ollut turvata valvonnan laatu ja yhtenäisyys sekä edistää resurssien tarkoituksen mukaista kohdentamista riskiperusteisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä, p. 0295 016 826, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Beslut om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster träder i kraft inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt den 5 augusti 202128.7.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat ett beslut som innebär att den för närvarande gällande begränsningen av sammankomster i huvudstadsregionen utökas till att gälla hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt från och med den 5 augusti 2021. Beslutet är i kraft till och med den 26 augusti 2021.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland utökar begränsningarna av sammankomster till att gälla hela Egentliga Finland28.7.2021 14:06:53 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har beslutat att utöka de nuvarande coronabegränsningarna enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar till att gälla alla kommuner i Egentliga Finland 9.7.–15.8.2021. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kan fortfarande ordnas inomhus och i avgränsade utomhusområden förutsatt att deltagarna i realiteten har möjlighet att hålla tillräckliga avstånd till varandra och att säkerheten kan garanteras för att förhindra covid-19-smitta. Begränsningen gäller tillställningar med fler än 10 deltagare inomhus och tillställningar med fler än 50 deltagare i avgränsade utomhusområden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme