Ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköt jälkivalvonnan kohteena Itä-Suomessa - kehittämisehdotuksiin oli reagoitu aktiivisesti
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kaikkiin alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin arviointi- ja ohjauskäynnit valvontaohjelmakauden 2015-2019 aikana. Ohjelmakauden päätyttyä aluehallintovirasto teki arviointi- ja ohjauskäyntejä koskevaa jälkivalvontaa kaikkiin yllä mainittuihin valvontayksiköihin. Erikseen tehtyjen elintarvikevalvonnan arviointi- ja ohjauskäyntien osalta ei tehty jälkivalvontaa tässä yhteydessä.
Arviointi -ja ohjauskäynneillä aluehallintovirasto antoi ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille palautetta hyvistä menettelytavoista, nosti esiin kehittämiskohteita sekä edellytti valvontayksikköä ryhtymään toimenpiteisiin raportissa erikseen mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.
Korjaavia toimenpiteitä tehty vaihtelevasti - kehittämisehdotuksiin reagoitu aktiivisesti
Raportoituihin, korjaavia toimenpiteitä edellyttäneisiin menettelyihin oli valvontayksi-köissä reagoitu vaihtelevasti. Puolessa valvontayksiköistä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin epäkohtiin ja epäkohdat arvioitiin korjatuiksi.
Raportoituihin kehitysehdotuksiin oli puolestaan reagoitu varsin aktiivisesti. Kuudessa kahdeksasta yksiköstä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin kehittämisehdotuksiin ja kehittämistoimet arvioitiin tarkoituksenmukaisiksi.
Aluehallintoviraston edellyttämät korjaavat jatkotoimenpiteet liittyivät muun muassa valvontasuunnitelman ja valvonnan riskiperusteisuuteen, varautumistoimiin ja häiriötilannesuunnitelmien ylläpitoon, valvontatietojen raportointiin sekä kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen.
Kehittämisehdotuksia annettiin esimerkiksi tarve- ja riskiperusteisten valvontasuunnitelmien sisällön ja rakenteen parantamiseen, valvontatarpeen ja resursoinnin arviointiin, laatutyöhön, tiedonhallintaan, sisäiseen ja ulkoiseen viestintään sekä toiminnan vaikuttavuuden arviointiin liittyen.
Aluehallintovirastolle on asetettu lainsäädännössä velvoite ohjata ja valvoa ympäristöterveydenhuoltoa alueellaan ja arvioida kuntien ympäristöterveydenhuollon järjestämistä ja toteuttamista.
Arvioinnilla on tarkoitettu järjestelmällistä tarkastelua, jolla selvitetään kunnan toiminnan lainsäädännön- ja suunnitelmienmukaisuutta sekä toiminnan tehokkuutta ja sopivuutta tavoitteiden saavuttamiseksi. Arviointi- ja ohjauskäynnin tavoitteena on ollut turvata valvonnan laatu ja yhtenäisyys sekä edistää resurssien tarkoituksen mukaista kohdentamista riskiperusteisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä, p. 0295 016 826, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme