Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköt jälkivalvonnan kohteena Itä-Suomessa - kehittämisehdotuksiin oli reagoitu aktiivisesti

Jaa
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki jälkivalvontaa alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin. Valvonnassa selvitettiin mihin toimenpiteisiin valvontayksiköissä on ryhdytty arviointi- ja ohjauskäynneillä annettujen kehittämisehdotusten sekä korjaavien toimenpiteiden osalta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kaikkiin alueensa ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköihin arviointi- ja ohjauskäynnit valvontaohjelmakauden 2015-2019 aikana. Ohjelmakauden päätyttyä aluehallintovirasto teki arviointi- ja ohjauskäyntejä koskevaa jälkivalvontaa kaikkiin yllä mainittuihin valvontayksiköihin. Erikseen tehtyjen elintarvikevalvonnan arviointi- ja ohjauskäyntien osalta ei tehty jälkivalvontaa tässä yhteydessä.

Arviointi -ja ohjauskäynneillä aluehallintovirasto antoi ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille palautetta hyvistä menettelytavoista, nosti esiin kehittämiskohteita sekä edellytti valvontayksikköä ryhtymään toimenpiteisiin raportissa erikseen mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Korjaavia toimenpiteitä tehty vaihtelevasti - kehittämisehdotuksiin reagoitu aktiivisesti

Raportoituihin, korjaavia toimenpiteitä edellyttäneisiin menettelyihin oli valvontayksi-köissä reagoitu vaihtelevasti. Puolessa valvontayksiköistä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin epäkohtiin ja epäkohdat arvioitiin korjatuiksi.

Raportoituihin kehitysehdotuksiin oli puolestaan reagoitu varsin aktiivisesti. Kuudessa kahdeksasta yksiköstä oli reagoitu kaikkiin tai lähes kaikkiin raportoituihin kehittämisehdotuksiin ja kehittämistoimet arvioitiin tarkoituksenmukaisiksi.

Aluehallintoviraston edellyttämät korjaavat jatkotoimenpiteet liittyivät muun muassa valvontasuunnitelman ja valvonnan riskiperusteisuuteen, varautumistoimiin ja häiriötilannesuunnitelmien ylläpitoon, valvontatietojen raportointiin sekä kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen.

Kehittämisehdotuksia annettiin esimerkiksi tarve- ja riskiperusteisten valvontasuunnitelmien sisällön ja rakenteen parantamiseen, valvontatarpeen ja resursoinnin arviointiin, laatutyöhön, tiedonhallintaan, sisäiseen ja ulkoiseen viestintään sekä toiminnan vaikuttavuuden arviointiin liittyen.

Aluehallintovirastolle on asetettu lainsäädännössä velvoite ohjata ja valvoa ympäristöterveydenhuoltoa alueellaan ja arvioida kuntien ympäristöterveydenhuollon järjestämistä ja toteuttamista.

Arvioinnilla on tarkoitettu järjestelmällistä tarkastelua, jolla selvitetään kunnan toiminnan lainsäädännön- ja suunnitelmienmukaisuutta sekä toiminnan tehokkuutta ja sopivuutta tavoitteiden saavuttamiseksi. Arviointi- ja ohjauskäynnin tavoitteena on ollut turvata valvonnan laatu ja yhtenäisyys sekä edistää resurssien tarkoituksen mukaista kohdentamista riskiperusteisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä, p. 0295 016 826, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet koneen suojauksessa johtivat työtapaturmaan – sakkorangaistukset sekä toimitusjohtajalle ja tuotannon työnjohtajalle että yhtiölle26.4.2024 11:28:08 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtajalle tuomittiin 25 päiväsakkoa sekä tuotannon työnjohtajalle 15 päiväsakkoa. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 10 000 euron yhteisösakko. Asiassa oli keskeisesti kyse työssä käytetyn kertakäyttöisiä pesukintaita valmistavan koneen asianmukaisesta kunnosta ja koneella tehdyn työn turvallisuudesta. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 24.4.2024.

Kuljetusalan yritys sai 10 000 euron uhkasakon työnantajan velvollisuuksien laiminlyönneistä25.4.2024 16:19:55 EEST | Tiedote

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, jossa pohjoiskarjalainen kuljetusalan yritys vaati työsuojeluviranomaisen eli Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen sille tuomitseman uhkasakon määrän kohtuullistamista. Uhkasakko liittyi työnteon keskeisistä ehdoista työntekijöille annettavan kirjallisen selvityksen ja palkkalaskelman antamista sekä työaikakirjanpidon pitämistä koskeviin laiminlyönteihin. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä 16.4.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye