Varsinais-Suomen ELY-keskus

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma valtatien 8 parantamisesta Rauman ja Eurajoen välillä nähtäville

Jaa

Valtatien 8 Rauman ja Eurajoen välisen osuuden parantamista koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) on nähtävillä ja siitä voi jättää mielipiteitä verkossa 2.6. saakka. YVA-ohjelmaa esitellään yleisötilaisuudessa 12.5. kello 18 Eurajoen kunnantalolla.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen suunnitteluhankkeessa kehitetään valtatietä 8 sekä parannetaan liikkumisen turvallisuutta ja sujuvuutta Rauman seudulla. Parannettavat tieosuudet ovat Raumalla ja Eurajoella. Nyt suunniteltava osuus alkaa valtateiden 8 ja 12 liittymästä ja päättyy Eurajoelle parhaillaan rakennettavan ohitustien alkuun.

Valtatien parantamisvaihtoehtojen ympäristövaikutukset arvioidaan YVA-menettelyssä, johon liittyy olennaisesti aktiivinen viestintä sekä asukkaiden ja muiden osallisten kuuleminen. Tavoitteena on löytää parhaita mahdollisia ratkaisuja. YVA-menettely etenee vaiheittain. Menettelyn ensimmäinen askel on YVA-ohjelma, joka on suunnitelma arvioinnista, menetelmistä ja tiedottamisesta.  YVA-ohjelman kautta edetään varsinaiseen arviointityöhön.

YVA-ohjelma on valmis ja sitä koskevia mielipiteitä voi jättää 2.6. saakka ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/vt8raumaEurajokiYVA

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään kaikille avoimessa esittelytilaisuudessa torstaina 12.5. kello 18 alkaen Eurajoen kunnantalon Eurajoki-salissa osoitteessa Kalliotie 5, 27100 Eurajoki. Kahvia on tarjolla kello 17.30. Tilaisuudessa tallennetut esittelyt ovat katsottavissa kahden viikon ajan julkaisusta hankkeen verkkosivuilla.

YVA-menettelyn hankevastaavana toimii Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne ja Infrastruktuuri -vastuualue. YVA-menettelyä valvoo ja ohjaa yhteysviranomaisena toimiva Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.

Tarkasteltavana neljä valtatien parantamisen vaihtoehtoa

Ympäristövaikutusten arvioinnissa punnitaan neljän eri valtatien parantamisvaihtoehdon vaikutuksia.

Tarkasteltavat vaihtoehdot ovat:

  • Vaihtoehto 0+ sisältää nykyisen valtatien vähäistä parantamista.
  • Vaihtoehto 1 sisältää nykyisen valtatien parantamisen jatkuvaksi ohituskaistatieksi (2+1).
  • Vaihtoehto 2 sisältää nykyisen valtatien parantamisen nelikaistaiseksi (2+2).
  • Vaihtoehto 3 sisältää valtatien parantamisen nelikaistaiseksi (2+2) osittain uuteen maastokäytävään Lapijoen kohdalla.

Ympäristövaikutusten arvioinnin tuloksena valmistuu YVA-selostus, joka pyritään asettamaan nähtäville keväällä 2023. Tutkituista vaihtoehdoista yksi etenee yleissuunnitelmavaiheeseen ja edelleen tiesuunnitelmavaiheeseen. Rakentamisaikataulu ei ole vielä tiedossa.

Valtatiellä 8 on ruuhkia ja onnettomuuksia

Valtatie 8 palvelee pitkän matkan liikennettä, ja se on tärkeä väylä Turun ja Porin elinkeinoelämälle sekä työmatkaliikenteelle. Tiellä liikkuu myös raskasta liikennettä. Parannuksille on kova tarve, sillä Rauman ja Eurajoen välisellä tieosuudella tapahtuu verrattain paljon onnettomuuksia. Lisäksi liikennemäärät ovat yhä kasvussa maankäytön lisääntyessä.

Valtatie 8 Turku-Pori yhteysvälin kehittämisselvityksen mukaisesti Rauman ja Eurajoen väli on tavoitetilanteessa nelikaistainen. Tien turvallisuuden kohentamiseksi tielle suunnitellaan jatkuvaa keskikaidetta, joka estää tehokkaasti vastakkaisiin suuntiin kulkevien ajoneuvojen törmäämisen toisiinsa. Tavoitteena on myös parantaa ohitusmahdollisuuksia ja kehittää liittymiä. Suunnitelmissa on myös muun muassa rinnakkaistiejärjestelyjä, risteyssiltoja, tien geometrian parantamista sekä meluesteiden rakentamista.

Seuraa hankkeen etenemistä

Hankkeen verkkosivuilla kerrotaan YVA-menettelystä, työn etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista. Sivuilta löytyy myös suunnittelijoiden yhteystiedot sekä tietoa ajankohtaisista tapahtumista. Verkkosivujen osoite on https://vayla.fi/vt-8-rauma-eurajoki

Hankkeen ajankohtaisia tapahtumia voi seurata myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/Vt-8-rauma-eurajoki

Sähköpostilistalle voi ilmoittautua lähettämällä viestin osoitteeseen kirsikka.mattila@sitowise.com

Lisätietoa

- Varsinais-Suomen ELY-keskus: projektipäällikkö Timo Bäcklund, p. 0295 022 782 tai etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

- Sitowise Oy: vanhempi asiantuntija Taina Klinga (YVA-menettely), p. 020 747 6188 tai etunimi.sukunimi@sitowise.com

 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lohvon ja Piiliojan siltoja korjataan Perniössä seututiellä 183 (Kemiöntie)13.5.2022 10:07:16 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloitti Perniössä seututiellä 183 (Kemiöntie) sijaitsevien Lohvon ja Piiliojan siltojen korjaustyöt toukokuun alussa. Korjaustöiden on tarkoitus valmistua kesäkuun aikana. Korjaustyöt toteutetaan siten, että molemmilla siltapaikoilla on käytössä vähintään yksi ajokaista ajoneuvoliikenteelle. Kaistan ollessa suljettuna käytössä on liikennevalo-ohjaus. Ajoneuvoliikenteen jonotusajat pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyenä. Pahoittelemme työn aiheuttamaa haittaa tielläliikkujille.

Päällystystyöt jatkuvat Lounais-Suomessa ensi viikolla (vko 20)13.5.2022 09:45:34 EEST | Tiedote

Päällystystyöt jatkuvat maanteillä 192 Mietoisissa välillä Pyhe-Y-tien liittymä ja 204 Pöytyällä välillä Rannanmäki-Uusikartano. Valtatien 1 ja Turun kehätien eli kantatien 40 liittymässä Kaarinan Kirismäessä päällystetään vielä joitain erkanemiskaistoja. Uusia kohteita ovat kantatie 44 Kankaanpään keskustan kohdalla, maantie 204 Turun Tortinmäen ympäristössä ja maantie 1890 Naantalin Rymättylässä välillä Röölä-Hanka.

Restaureringsplaneringen av Saarenjärvi inleddes som en del av livsmiljöprogrammet Helmi12.5.2022 16:24:29 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har beställt en restaureringsplan för Saarenjärvi på gränsen mellan Salo och Raseborg. Saarenjärvi hör till Natura 2000-området i Kisko ås vattendrag och Saarenjärvi, som inrättats som ett särskilt skyddsområde för fåglar, dvs. SPA-område, har fredats som privat skyddsområde. Savo-Karjalan vesi- ja ympäristösuunnittelu Oy ansvarar för det praktiska genomförandet av planen.

Saarenjärven kunnostussuunnittelu alkoi osana Helmi-elinympäristöohjelmaa12.5.2022 16:11:50 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on tilannut kunnostussuunnitelman Salon ja Raaseporin rajalla sijaitsevalle Saarenjärvelle. Saarenjärvi kuuluu Kiskonjoen vesistön Natura 2000 -alueeseen, ja linnuston erityissuojelualueeksi eli SPA-alueeksi perustettu Saarenjärvi on rauhoitettu yksityisenä suojelualueena. Suunnitelman käytännön toteutuksesta vastaa Savo-Karjalan vesi- ja ympäristösuunnittelu Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme