Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Ympäristövaikutusten arviointiselostus ja yleisötilaisuus kantatien 67 parantamiseksi välillä Ilmajoki – Seinäjoki

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus suunnittelee kantatien 67 parantamista Ilmajoen ja Seinäjoen välillä. Hankkeessa on meneillään ympäristövaikutusten arviointimenettely ja yleissuunnitelman laadinta. Yleissuunnitelman tavoitteena on osittainen nelikaistainen ja turvallinen kantatieyhteys Ilmajoen ja Seinäjoen välillä. Työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on nähtävillä ja arviointien tuloksia esitellään yleisötilaisuudessa Ilmajoella torstaina 21.4.2022.

Parannettava tiejakso on pituudeltaan noin 16 km sijoittuen Ilmajoen ja Seinäjoen väliselle alueelle. Suunnittelualue alkaa Hannukselantien liittymästä Ilmajoelta ja päättyy kantatien 67 nelikaistaisen osuuden alkuun Seinäjoella.

YVA-menettelyssä tarkasteltiin seuraavia linjausvaihtoehtoja:

  • Vaihtoehto 0+: Nykyisen väyläverkon vähäinen kehittäminen, jossa kantatielle toteutetaan lähinnä liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä.

Välin Hannukselantie – Välimäentie kehittämisvaihtoehdot (VESA, VESB ja VESC):

  • Vaihtoehto Siltala A (VESA): Siltalan eritasoliittymä toteutetaan nykyisen liikennevaloliittymän kohdalle. Palontien tasoristeys jää ennalleen puolipuomein vartioiduksi tasoristeykseksi, muut tasoristeykset poistetaan.
  • Vaihtoehto Siltala B (VESB): eritasoliittymä toteutetaan nykyisen liikennevaloliittymän kohdalle. Palontie rakennetaan siten, että se alittaa rautatien, jolloin radan tasaus nousee noin kolme metriä. Rautatie rakennetaan uudelleen noin kilometrin matkalla.
  • Vaihtoehto Siltala C (VESC): eritasoliittymä toteutetaan Ilmajoen keskustan itäpuolelle (Seinäjoen puolelle) ja eritasoliittymästä toteutetaan uusi tieyhteys Palontielle Tuoresluoman läpi. Nykyinen Palontie katkeaa tasoristeyksen kohdalta. Palontien kohdalle rautatien ali toteutetaan jalkakäytävä ja pyörätie.

Välin Välimäentie – Katilantie kehittämisvaihtoehdot (1A, 1B, 2, 3A ja 3B):

  • Vaihtoehto 1A: kantatien kehittäminen pääsääntöisesti nykyisellä paikallaan nelikaistaiseksi. Ahonkylän eritasoliittymä sijoittuu Ahonkylän länsipuolelle (Ilmajoen puolelle).
  • Vaihtoehto 1B: kantatien kehittäminen pääsääntöisesti nykyisellä paikallaan nelikaistaiseksi. Ahonkylän eritasoliittymä sijoittuu Ahonkylän itäpuolelle (Seinäjoen puolelle).
  • Vaihtoehto 2: kantatien kehittäminen nelikaistaiseksi osittain rautatien pohjoispuolelle.
  • Vaihtoehto 3A: kantatie toteutetaan nykyisen rautatien paikalle nelikaistaisena ja rata rakennetaan nykyisen radan pohjoispuolelle Ahonkylän ja Rintalan kohdalla noin kuuden kilometrin matkalla.
  • Vaihtoehto 3B: kantatie toteutetaan nykyisen rautatien paikalle nelikaistaisena ja rata rakennetaan nykyisen radan pohjoispuolelle Ahonkylän kohdalla noin kolmen kilometrin matkalla.

Välin Katilantie-Seinäjoki kehittämisvaihtoehto:

  • Nykyinen kantatie levennetään nelikaistaiseksi. Levennys tehdään nykyisen kantatien eteläpuolelle.

YVA-selostuksen nähtävillä olo

Kuulutus ja YVA-selostus ovat nähtävillä ympäristöhallinnon internetsivuilla (osoitteessa www.ymparisto.fi/kt67ilmajokiseinajokiYVA) sekä 30.3.-27.5.2022 välisenä aikana Ilmajoen kunnanvirastolla, Ilmajoen kunnankirjastolla, Seinäjoen kaupungintalolla ja Seinäjoen kaupunginkirjastolla.

Arviointiselostuksesta voi esittää kirjallisia mielipiteitä ja lausuntoja 27.5.2022 mennessä osoitteeseen: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, PL 262, 65101 VAASA tai sähköpostitse kirjaamo.etela-pohjanmaa@ely-keskus.fi. Lausunnoissa ja mielipiteissä pyydetään viittaamaan diaarinumeroon EPOELY/812/2020.

Yleisötilaisuus

YVA-selostusta esitellään kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa torstaina 21.4.2022 klo 17.30–19.30 Ilmajoen kunnanvirastolla osoitteessa Ilkantie 18, Ilmajoki.

Osallistujilla on vahva maskisuositus ja tilaisuuksissa on paikalla käsidesiä ja maskeja. Tilaisuuteen voi osallistua myös sähköisesti. Osallistumislinkki julkaistaan ennen tilaisuutta hankkeen verkkosivuilla. Mikäli koronarajoitukset estävät yleisötilaisuuden järjestämisen paikan päällä, tilaisuus järjestetään sähköisenä.

Hankkeen eteneminen ja vuorovaikutus

Yhteysviranomaisen perustellun päätelmän jälkeen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tekee päätöksen jatkosuunnitteluun valittavasta vaihtoehdosta. Tämän jälkeen valitusta vaihtoehdosta laaditaan liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukainen yleissuunnitelma, joka pyritään lähettämään hyväksyttäväksi Liikenne- ja viestintävirastoon keväällä 2023.

YVA-menettelyn aikana alueen asukkaiden, maanomistajien, yrittäjien ja muiden hankkeesta kiinnostuneiden näkemyksiä on kerätty karttapalautekyselyllä ja sidosryhmätyöpajoissa ja lisäksi palautetta on saatu myös puhelimitse ja sähköpostitse sekä maastokäyntien yhteydessä. Yleissuunnitelman laatimisen yhteydessä tullaan järjestämään lisäksi kaksi yleisötilaisuutta ja karttapalautekysely. Palaute huomioidaan mahdollisuuksien mukaan suunnittelussa.

Hankkeen internetsivuilla kerrotaan YVA-menettelystä, suunnittelun etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista. Sivuilta löytyy myös suunnittelijoiden yhteystiedot sekä ohjeet hankkeen postituslistalle liittymiseen. Suunnittelusta ja tilaisuuksista tiedotetaan internetsivujen lisäksi myös alueen lehdissä ja sähköisellä postituslistalla.

Lisätietoja:

Hankkeen internet-sivut https://vayla.fi/kt-67-ilmajoki-seinajoki

Ympäristöhallinnon internetsivut (YVA-menettely): https://www.ymparisto.fi/kt67ilmajokiseinajokiYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeesta vastaava:
Yksikön päällikkö Janne Ponsimaa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh 029 502 7746
Suunnittelun projektipäällikkö: Satu Rajava, Ramboll Finland Oy, etunimi.sukunimi@ramboll.fi, puh 040 5171432
YVA-menettelyn vastuuhenkilö: Joonas Hokkanen, Ramboll Finland Oy, etunimi.sukunimi@alarauho.fi, puh 0400 355260

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven säännöstelypadon kunnostaminen ja kalatien rakentaminen alkaa20.5.2022 09:55:36 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kunnostaa Jääskänjärven (Alavus) säännöstelypadon betonirakenteita sekä säännöstelyluukun. Samalla padon länsipuolelle aukaistaan tilapäinen juoksutusväylä, jotta kunnostustyöt pystytään tekemään kuivatyönä säännöstelyn vaarantumatta. Kunnostustyön jälkeen juoksutusväylään rakennetaan kalatie. Urakoitsijana toimii RAPinsto Oy. Työn aikana vedenpinta pyritään pitämään normaalilla korkeudella, mutta vedenpinnan vaihtelut saattavat olla normaalia suurempia.

Asfalteringen och vägmärkningsarbetet inleds i maj i de österbottniska landskapen (landskapen i Österbotten)5.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Enligt uppgifterna just nu inleds beläggningsarbetet sommaren 2022 i NTM-centralen i Södra Österbottens område under vecka 20. I NTM-centralen i Södra Österbottens område beläggs cirka 150 kilometer väg i de redan konkurrensutsatta entreprenaderna för Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Peab Industri Oy är beläggningsentreprenör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme