Varsinais-Suomen ELY-keskus

Ympäristövaikutusten arviointiselostus valtatien 8 parantamisesta Rauman ja Eurajoen välillä nähtävillä

Jaa
Valtatien 8 Rauman ja Eurajoen välisen osuuden parantamista koskeva ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on nähtävillä ja siitä voi jättää mielipiteitä kuulutuksen mukaisesti. YVA-selostusta esitellään yleisötilaisuudessa 15.3.2023 kello 17–19 Rauman kulttuuritalo Posellissa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen suunnitteluhankkeessa kehitetään valtatietä 8 sekä parannetaan liikkumisen turvallisuutta ja sujuvuutta Rauman seudulla. Parannettava valtatieosuus on Raumalla ja Eurajoella. Neljän eri valtatien parantamisvaihtoehdon vaikutuksia punnitaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA).

Arvioinnin tulokset kokoava ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on valmistunut ja yhteysviranomainen on asettanut sen nähtäville. Nähtävilläolon aikana kaikki halukkaat voivat esittää selostuksesta mielipiteensä kuulutuksen mukaisesti 3.5.2023 saakka. Mielipiteiden antamista ohjeistava kuulutus ja YVA-selostus löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta osoitteesta: https://www.ymparisto.fi/vt8raumaEurajokiYVA

YVA-selostuksessa esitetään neljän eri parantamisvaihtoehdon ympäristövaikutukset, vaihtoehtojen vertailut ja johtopäätökset. Selostus on laaja tietopaketti, johon tutustumista helpottaa sen yhteenvedot, kartat ja taulukot. Arvioinnissa on hyödynnetty myös palautetta, jota on saatu alueen asukkailta ja muilta osallisilta.

YVA-selostusta esitellään kaikille avoimessa esittelytilaisuudessa keskiviikkona 15.3.2023 kello 17–19 Rauman kulttuuritalo Posellissa, osoitteessa Nortamonkatu 12. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan julkaisusta hankkeen verkkosivuilla.

Vaihtoehdoilla on moninaisia ympäristövaikutuksia

YVA-selostuksen mukaan valtatien 8 kehittämisen vaikutukset vaihtelevat tarkasteltavan vaihtoehdon, näkökulman ja maantieteellisen sijainnin perusteella. Vaihtoehdoilla on merkittäviä vaikutuksia liikenteeseen, maankäyttöön, ihmisten elinoloihin sekä maisemaan ja kulttuuriympäristöön. Selostus kuvaa yksityiskohtaisesti näitä moniulotteisia vaikutuksia.

Suppea vaihtoehto VE 0+ sisältää pieniä parannuksia ja sen ympäristövaikutukset ovat vastaavasti vähäiset. Sen sijaan vaihtoehdoilla VE 1, VE 2 ja VE 3 on runsaasti vaikutuksia. Niihin liittyvä meluntorjunnan parantaminen alentaa huomattavasti melutasoa monin paikoin valtatien lähistöllä. Myös liikenneturvallisuus kohenee ja alueiden väliset yhteydet paranevat sekä valtatietä, rinnakkaisteitä että jalankulku- ja pyöräväyliä käyttäville.

Eniten vaihtoehdot eroavat vaikutuksiltaan Lapijoen kohdalla. Vaihtoehtoon VE 3 sisältyy uusi noin viisi kilometriä pitkä valtatien linjaus, jolla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia lähimpien talojen asukkaiden elinympäristöön ja taloja ympäröivään kulttuurimaisemaan. Toisaalta nykyisen valtatien tuntumassa elinympäristö rauhoittuisi valtatien siirtyessä toisaalle.

Yksi vaihtoehto etenee jatkosuunnitteluun

YVA-menettely tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi ja auttaa löytämään toteuttamiskelpoisen ratkaisun, joka sovittaa yhteen erilaisia tarpeita. Tavoitteena on, että valtatie 8 tarjoaa turvallisen ja sujuvan yhteyden, joka palvelee sekä pitkämatkaista liikennettä että Rauman kaupunkiseudun yhteyksiä. Parhaimmillaan tulevaisuuden liikenneratkaisu auttaa Rauman seudun kehittämisessä ja koko länsirannikon elinvoiman lisäämisessä.

YVA-selostuksen nähtävilläolon päätyttyä yhteysviranomainen, eli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, kokoaa palautteen ja antaa oman lausuntonsa (perusteltu päätelmä) kesällä 2023. YVA-menettelyn pohjalta hankkeesta vastaava Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue tekee valinnan jatkosuunnitteluun etenevästä vaihtoehdosta. Tutkituista vaihtoehdoista yksi etenee yleissuunnitelmavaiheeseen ja edelleen tiesuunnitelmavaiheeseen. Varsinainen rakennusvaihe ajoittuu näillä näkymin vuosille 2027–2031.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Timo Bäcklund, liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Puh. 0295 022 782, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vanhempi asiantuntija Taina Klinga (YVA-menettely), Sitowise Oy, Puh. 020 747 6188, etunimi.sukunimi@sitowise.com

Hankkeen verkkosivujen osoite on https://vayla.fi/vt-8-rauma-eurajoki

Hankkeen ajankohtaisia tapahtumia voi seurata myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/Vt-8-rauma-eurajoki

Sähköpostilistalle voi ilmoittautua lähettämällä viestin osoitteeseen kirsikka.mattila@sitowise.com

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hastighetsbegränsningen på Rävsundsbron sänks till 30 km/h26.5.2023 16:41:09 EEST | Tiedote

Rävsundsbron har redan länge varit i dåligt skick och under specialövervakning. I den fortlöpande övervakningen av brons skick har det under vintern och våren tidvis framkommit exceptionella mätresultat. Bron har inspekterats idag och man konstaterade att bron är i behov av en mer omfattande inspektion. Utifrån de inspektioner som görs nästa vecka fastställs fortsatta åtgärder för att trygga användningen av bron tills den nya bron blir färdig 2025. I det första skedet sänks hastighetsbegränsningen på bron till 30 km/h idag kl. 16.

Kirjalansalmen sillan nopeusrajoitus alennetaan 30 km:iin/h25.5.2023 14:52:26 EEST | Tiedote

Kirjalansalmen silta on jo pitkään ollut huonokuntoinen ja erityisseurannassa. Sillan jatkuvassa kuntoseurannassa on ilmennyt talven ja kevään aikana ajoittain poikkeuksellisia mittaustuloksia. Siltaa on tänään tarkastettu ja sen perusteella on todettu tarve laajemmalle tarkastukselle. Ensiviikolla tehtävien tarkastusten pohjalta määritetään jatkotoimia sillan käytön turvaamiseksi uuden sillan valmistumiseen saakka v. 2025. Ensivaiheessa sillan nopeusrajoitus alennetaan 30 km:iin/h tänään klo 16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme