Varsinais-Suomen ELY-keskus

Ympäristövaikutusten arviointiselostus valtatien 8 parantamisesta Rauman ja Eurajoen välillä nähtävillä

Jaa
Valtatien 8 Rauman ja Eurajoen välisen osuuden parantamista koskeva ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on nähtävillä ja siitä voi jättää mielipiteitä kuulutuksen mukaisesti. YVA-selostusta esitellään yleisötilaisuudessa 15.3.2023 kello 17–19 Rauman kulttuuritalo Posellissa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen suunnitteluhankkeessa kehitetään valtatietä 8 sekä parannetaan liikkumisen turvallisuutta ja sujuvuutta Rauman seudulla. Parannettava valtatieosuus on Raumalla ja Eurajoella. Neljän eri valtatien parantamisvaihtoehdon vaikutuksia punnitaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA).

Arvioinnin tulokset kokoava ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on valmistunut ja yhteysviranomainen on asettanut sen nähtäville. Nähtävilläolon aikana kaikki halukkaat voivat esittää selostuksesta mielipiteensä kuulutuksen mukaisesti 3.5.2023 saakka. Mielipiteiden antamista ohjeistava kuulutus ja YVA-selostus löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta osoitteesta: https://www.ymparisto.fi/vt8raumaEurajokiYVA

YVA-selostuksessa esitetään neljän eri parantamisvaihtoehdon ympäristövaikutukset, vaihtoehtojen vertailut ja johtopäätökset. Selostus on laaja tietopaketti, johon tutustumista helpottaa sen yhteenvedot, kartat ja taulukot. Arvioinnissa on hyödynnetty myös palautetta, jota on saatu alueen asukkailta ja muilta osallisilta.

YVA-selostusta esitellään kaikille avoimessa esittelytilaisuudessa keskiviikkona 15.3.2023 kello 17–19 Rauman kulttuuritalo Posellissa, osoitteessa Nortamonkatu 12. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan julkaisusta hankkeen verkkosivuilla.

Vaihtoehdoilla on moninaisia ympäristövaikutuksia

YVA-selostuksen mukaan valtatien 8 kehittämisen vaikutukset vaihtelevat tarkasteltavan vaihtoehdon, näkökulman ja maantieteellisen sijainnin perusteella. Vaihtoehdoilla on merkittäviä vaikutuksia liikenteeseen, maankäyttöön, ihmisten elinoloihin sekä maisemaan ja kulttuuriympäristöön. Selostus kuvaa yksityiskohtaisesti näitä moniulotteisia vaikutuksia.

Suppea vaihtoehto VE 0+ sisältää pieniä parannuksia ja sen ympäristövaikutukset ovat vastaavasti vähäiset. Sen sijaan vaihtoehdoilla VE 1, VE 2 ja VE 3 on runsaasti vaikutuksia. Niihin liittyvä meluntorjunnan parantaminen alentaa huomattavasti melutasoa monin paikoin valtatien lähistöllä. Myös liikenneturvallisuus kohenee ja alueiden väliset yhteydet paranevat sekä valtatietä, rinnakkaisteitä että jalankulku- ja pyöräväyliä käyttäville.

Eniten vaihtoehdot eroavat vaikutuksiltaan Lapijoen kohdalla. Vaihtoehtoon VE 3 sisältyy uusi noin viisi kilometriä pitkä valtatien linjaus, jolla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia lähimpien talojen asukkaiden elinympäristöön ja taloja ympäröivään kulttuurimaisemaan. Toisaalta nykyisen valtatien tuntumassa elinympäristö rauhoittuisi valtatien siirtyessä toisaalle.

Yksi vaihtoehto etenee jatkosuunnitteluun

YVA-menettely tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi ja auttaa löytämään toteuttamiskelpoisen ratkaisun, joka sovittaa yhteen erilaisia tarpeita. Tavoitteena on, että valtatie 8 tarjoaa turvallisen ja sujuvan yhteyden, joka palvelee sekä pitkämatkaista liikennettä että Rauman kaupunkiseudun yhteyksiä. Parhaimmillaan tulevaisuuden liikenneratkaisu auttaa Rauman seudun kehittämisessä ja koko länsirannikon elinvoiman lisäämisessä.

YVA-selostuksen nähtävilläolon päätyttyä yhteysviranomainen, eli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, kokoaa palautteen ja antaa oman lausuntonsa (perusteltu päätelmä) kesällä 2023. YVA-menettelyn pohjalta hankkeesta vastaava Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue tekee valinnan jatkosuunnitteluun etenevästä vaihtoehdosta. Tutkituista vaihtoehdoista yksi etenee yleissuunnitelmavaiheeseen ja edelleen tiesuunnitelmavaiheeseen. Varsinainen rakennusvaihe ajoittuu näillä näkymin vuosille 2027–2031.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Timo Bäcklund, liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Puh. 0295 022 782, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vanhempi asiantuntija Taina Klinga (YVA-menettely), Sitowise Oy, Puh. 020 747 6188, etunimi.sukunimi@sitowise.com

Hankkeen verkkosivujen osoite on https://vayla.fi/vt-8-rauma-eurajoki

Hankkeen ajankohtaisia tapahtumia voi seurata myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/Vt-8-rauma-eurajoki

Sähköpostilistalle voi ilmoittautua lähettämällä viestin osoitteeseen kirsikka.mattila@sitowise.com

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kesän päällystysohjelma lyhin vuosikymmeniin29.3.2023 12:18:28 EEST | Tiedote

Kesän 2023 päällystystyöt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa käynnistyvät huhti-toukokuun vaihteessa. Rahaa teiden päällystämiseen on käytettävissä noin 16 M€. Se on noin neljäsosan viimevuotista vähemmän. Samaan aikaa kustannukset ovat nousseet huomattavasti. Päällystysohjelman pituus on noin 135 km, mikä on alle puolet viimevuotisesta. Päällystystyöt painottuvatkin vilkkaasti liikennöidyille teille. Muiden teiden korjaus on päällysteiden paikkauksen varassa.

Sepelin poisto aloitetaan tärkeimmiltä pääpyöräreiteiltä heti kelien salliessa21.3.2023 14:47:06 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on meneillään kokeilu liukkaudentorjuntaan käytetyn sepelin kevätharjausten aikaistamisesta Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseuduilla tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä. Kokeilussa harjaukset pyritään tekemään määritellyillä väylillä maaliskuun loppuun mennessä. Toistaiseksi kelit ovat monin paikoin vielä melko talvisia. Urakoitsijat seuraavat sääennusteita ja ryhtyvät sepelin poistoon heti kelien salliessa.

I februari minskade antalet arbetslösa något i Egentliga Finland21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av februari 20 700 arbetslösa arbetssökande. I februari brukar antalet arbetslösa vanligen minska jämfört med januari och så gick det även denna gång. Antalet arbetslösa minskade med 300 personer jämfört med föregående månad. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 900 personer (4 %), dvs. något snabbare än i hela landet generellt (3%). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 300 (13 %) personer jämfört med året innan. I slutet av februari var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 9,0 %, vilket är 0,5 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften mindre än genomsnittet för hela landet (9,7%). I februari var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen och Saloregionen. I Saloregionen var antalet arbetslösa ändå nästan oförändrat. Jämfört med året innan fann

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme