Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Moni yrittäjä ei lomaile – kolmannes yrittäjistä on pitänyt enintään viikon lomaa

Jaa
Lomien pitäminen on monille yrittäjille edelleen kovin hankalaa alkavalla lomakaudella. Yrittäjistä vain kolmannes pitänyt lomaa viimeisen vuoden aikana enintään viikon. Keväällä 2020 heitä oli vielä vähemmän, vain 26 prosenttia. Vain puolet, 52 prosenttia, yrittäjistä kokee pystyvänsä pitämään lomaa riittävästi. Osuus on hieman kasvanut viime vuosina.
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers

-  Myös yrittäjän on tärkeä pitää lomaa. Se on tärkeää jaksamiselle, mutta myös ajattelun uudistumiselle ja yritystoiminnan kehittämiselle. Valitettavasti monelle loman pitäminen on hyvin vaikeaa – joko taloudellisista syistä tai sen takia, ettei ole sijaista. Mahdollisuus lomailla jakautuu tässä maassa kovin epätasaisesti, mikä ei ole reilua, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Neljä viikkoa tai sitä enemmän pitää lomaa yrittäjistä 31 prosenttia. Tämä osuus on pienentynyt kahden vuoden takaisesta, jolloin se oli 36 prosenttia.

Yrittäjien jaksamisessa valoisia merkkejä - enemmistö innostunut työstään

Yrittäjien jaksamista on koetellut erityisesti kaksi pandemiavuotta. Nyt yrittäjistä 17 prosenttia kokee olevansa jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista. Vielä vuosi sitten heitä oli 23 prosenttia.

Yrittäjien jaksamisongelmat ovat vähentyneet, mikä on hyvä asia. Kolmanneksella ei ole jaksamisongelmia ja 48 prosenttia on joskus ylirasittunut, mitä voi yrittäjän elämässä pitää työhön kuuluvana, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Myönteistä on myös se, että yhä useampi hakee apua työssäjaksamiseen. Nyt heitä oli 15 prosenttia, kun vielä vuosi sitten osuus oli kymmenen prosenttia, hän jatkaa.

Tärkein tuki jaksamisongelmissa on puoliso, mutta työterveyshuollon osuus on kasvanut (nyt 36 %, vuosi sitten 30 %). Sitäkin voi pitää myönteisenä kehityksenä.

Suuri enemmistö yrittäjistä (78 %) sanoo olevansa innostunut työstään jatkuvasti tai useimmiten. 77 % ilmoittaa olevansa tyytyväinen elämäänsä samalla tavalla mitattuna.

Yrittäjien työtahti hieman hellittänyt

Yrittäjän tekemien työtuntien määrä näyttäisi olevan hieman laskussa. 37 prosenttia tekee nyt alle 39 tuntia viikossa, kun keväällä 2020 heitä oli 27 prosenttia.

Myös yli 60 tuntia tekevien osuus on vähentynyt. Heitä oli keväällä 2020 20 prosenttia ja nyt 13 prosenttia.

Tässä näkynee koronakriisin vaikutus. Kun kriisi alkoi, tilanne oli erittäin hankala ja vaati pitkää päivää. Sittemmin se on helpottunut, mikä näkyy työtaakassa, Makkula arvioi.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 24.5.–2.6.2022 välisenä aikana. Tutkimukseen vastasi 1 022 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Valtaosa työnantajista ei innostu nelipäiväisestä työviikosta29.3.2023 05:15:00 EEST | Tiedote

Työnantajayrityksistä 75 % ei olisi halukas kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa, jos työntekijän palkka pysyisi samana. “Työnantajista neljä viidestä ei usko, että nelipäiväinen viikko parantaisi tuottavuutta niin, että työntekijälle voitaisiin maksaa samaa palkkaa kuin aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. Nelipäiväistä työviikkoa voidaan kokeilla jo nyt paikallisesti sopien ilman valtiojohtoista operaatiota.

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme