Yrittäjägallup: Sota koettelee pk-yrityksiä yhä laajemmin

Useimmat kriisin vaikutukset ovat lisääntyneet sitten viime toukokuun, jolloin tilannetta mitattiin edellisen kerran.
Eniten kasvua raportoidaan energian hinnannoususta ja kannattavuuden heikkenemisestä. Kolmannes (29 %) yrityksistä ilmoittaa, että yleinen epävarmuus vähentää tilauksia, kun toukokuussa näin ilmoitti neljännes (24 %).
- Kun tilanne on vakava, on viisasta varautua ja toimia nopeasti. Tästä syystä annamme täyden tuen hallituksen laina- ja takausohjelmalle, Pentikäinen sanoo.
- On myös tärkeää antaa pk-yrityksille nykyistä parempi työkalupakki sopeutua sodan tuomiin muutoksiin. Esimerkiksi lomautusprosessia pitää nopeuttaa ja määräaikaisten työsopimusten solmimista helpottaa. Sota koettelee yrityksiämme voimakkaasti.
Nyt 33 prosenttia yrityksistä ilmoittaa nostavansa hintoja, kun vielä toukokuussa luku oli 23 ja helmikuussa sodan syttymisen jälkeen 11 prosenttia.
- Kiihtynyt inflaatio pakottaa nostamaan hintoja. Muuten yritys ei selviä. Silti liki kolmannes (29 %) raportoi myös kannattavuuden heikkenevän, Pentikäinen sanoo.
Sota osuu vahvimmin teollisuuteen ja rakentamiseen
Vaikutukset ovat voimakkaimmat teollisuudessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Lähes jokainen (85 %) teollisuusyritys raportoi energian hinnannoususta. Myös raaka-aineiden hinnat (82 %) ja kuljetuskustannukset (78 %) nousevat laajalti esille teollisuudessa.
Lähes joka viides (18 %) yritys kertoo investointien vähenevän kriisin vuoksi.
- Onneksi monen yrityksen lähtökohta on ollut vahva koronakriisistä huolimatta. Sota myös usein vaikuttaa eri alojen yrityksiin kuin pandemia.
- Yksinyrittäjiin sota koskee vähiten, mutta sielläkin vaikutukset ovat moninaisia. Erityisesti tuntuu energian hinnan nousu.
Kaikista yrittäjistä 19 prosenttia raportoi, että kriisillä ei ole vaikutusta toimintaan.
Koronan vaikutukset yrityksiin ovat kuitenkin edelleen laajemmat kuin Ukrainan sodan. Sodan vaikutukset tosin laajenevat. 32 prosenttia kertoo, että sota vaikuttaa jo laajemmin kuin koronapandemia.
Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 18.8.–25.8.2022. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Pk-yritysten tilanteessa pieniä merkkejä paremmasta28.3.2023 04:00:00 EEST | Tiedote
Yli puolet yrityksistä arvioi, että taloudellinen tilanne on joko erittäin hyvä (17 %) tai melko hyvä (36 %). ”Yritysten tilanne on parantunut sitten viime syksyn, mikä on hyvä asia. Lisäksi energiakriisissä on pahin koettu – ainakin toistaiseksi”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote
Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.
Työelämägallup: Pienillä työpaikoilla selvästi parhaat työolot21.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Omalla työpaikalla on mahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää, ja työpaikalla on myös luottamuksellinen ilmapiiri. Näin vastaa lähes 80 prosenttia työllisistä Suomen Yrittäjien Työelämägallupissa. Vastaajista 74 % arvioi, että omalla työpaikalla kohdellaan ihmisiä tasapuolisesti. Pienillä työpaikoilla tilanne on selvästi paras.
Eduskuntavaalit houkuttelevat yrittäjiä – lähes 500 yrittäjää pyrkii eduskuntaan16.3.2023 09:23:52 EET | Tiedote
Eduskuntavaaleissa on ehdolla 473 yrittäjää. Suurin yrittäjäpuolue on ehdokasmäärällä mitattuna perussuomalaiset (71 ehdokasta), toiseksi suurin kokoomus (70 ehdokasta) ja kolmanneksi Liike Nyt (64 ehdokasta). Suhteessa eniten yrittäjäehdokkaita on Liike Nytin listoilla (37 prosenttia). Yrittäjäehdokkaiden määrä kasvoi viime eduskuntavaaleista selvästi.
Elinkeinoelämän järjestöt: Viisi ratkaisua soteen15.3.2023 07:53:12 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden perustamisen myötä sote-uudistuksessa on päätetty vasta hallinnollisesta rakenteesta. Elinkeinoelämän järjestöt kannustavat seuraavaa hallitusta ja hyvinvointialueita uudistuksen ripeään jatkamiseen ja esittävät konkreettisia ratkaisuja palvelujen saatavuuden parantamiseksi ja kustannuskasvun hillitsemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme