Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Sota koettelee pk-yrityksiä yhä laajemmin

Jaa
Lähes kolmannes yrityksistä kertoo Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden vähentävän tilauksia ja heikentävän kannattavuutta, Yrittäjägallup osoittaa. – Tässä epävarmassa tilanteessa kotimaisen energian turvaaminen on kaikkien etu. Hallituksen päätös tukea kotimaisia energiayhtiöitä tarpeen vaatiessa on erinomainen, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Useimmat kriisin vaikutukset ovat lisääntyneet sitten viime toukokuun, jolloin tilannetta mitattiin edellisen kerran.

Eniten kasvua raportoidaan energian hinnannoususta ja kannattavuuden heikkenemisestä. Kolmannes (29 %) yrityksistä ilmoittaa, että yleinen epävarmuus vähentää tilauksia, kun toukokuussa näin ilmoitti neljännes (24 %).

- Kun tilanne on vakava, on viisasta varautua ja toimia nopeasti. Tästä syystä annamme täyden tuen hallituksen laina- ja takausohjelmalle, Pentikäinen sanoo.

- On myös tärkeää antaa pk-yrityksille nykyistä parempi työkalupakki sopeutua sodan tuomiin muutoksiin. Esimerkiksi lomautusprosessia pitää nopeuttaa ja määräaikaisten työsopimusten solmimista helpottaa. Sota koettelee yrityksiämme voimakkaasti.

Nyt 33 prosenttia yrityksistä ilmoittaa nostavansa hintoja, kun vielä toukokuussa luku oli 23 ja helmikuussa sodan syttymisen jälkeen 11 prosenttia.

- Kiihtynyt inflaatio pakottaa nostamaan hintoja. Muuten yritys ei selviä. Silti liki kolmannes (29 %) raportoi myös kannattavuuden heikkenevän, Pentikäinen sanoo.

Sota osuu vahvimmin teollisuuteen ja rakentamiseen

Vaikutukset ovat voimakkaimmat teollisuudessa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Lähes jokainen (85 %) teollisuusyritys raportoi energian hinnannoususta. Myös raaka-aineiden hinnat (82 %) ja kuljetuskustannukset (78 %) nousevat laajalti esille teollisuudessa.

Lähes joka viides (18 %) yritys kertoo investointien vähenevän kriisin vuoksi.

- Onneksi monen yrityksen lähtökohta on ollut vahva koronakriisistä huolimatta. Sota myös usein vaikuttaa eri alojen yrityksiin kuin pandemia.

- Yksinyrittäjiin sota koskee vähiten, mutta sielläkin vaikutukset ovat moninaisia. Erityisesti tuntuu energian hinnan nousu.

Kaikista yrittäjistä 19 prosenttia raportoi, että kriisillä ei ole vaikutusta toimintaan.

Koronan vaikutukset yrityksiin ovat kuitenkin edelleen laajemmat kuin Ukrainan sodan. Sodan vaikutukset tosin laajenevat. 32 prosenttia kertoo, että sota vaikuttaa jo laajemmin kuin koronapandemia.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 18.8.–25.8.2022. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme