Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Työpaikkasopiminen ja norminpurku tuovat työpaikkoja

Jaa

Paikallinen sopiminen nousi vahvimmin esiin Yrittäjägallupissa, jossa kysyttiin yrittäjiltä parhaita keinoja helpottaa työllistämistä. - Työpaikkasopimisen lisääminen on tehokas ja edullinen tapa lisätä työpaikkoja ja ehkäistä syrjäytymistä. Se on erinomainen lääke koronakriisin jälkihoitoon, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Hallitus valmistautuu neuvottelemaan valtion ensi vuoden talousarviosta. Budjettiriihessä yhdeksi pääteemaksi noussee se, miten Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Valtaosa uusista työpaikoista on jo pitkään syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Siksi on olennaista tietää, mitkä keinot auttaisivat niitä työllistämään.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjiltä, mitkä muutokset auttaisivat heitä tarjoamaan enemmän työpaikkoja. Vastaus on selkeä:

- paikallinen sopiminen työehdoista (56 %),

- vähemmän normeja pk-yrityksille (55 %),

- vapaampi mahdollisuus määräaikaisiin työsopimuksiin (55 %) ja

- runsaampi palkkatuki (55 %).

Yli 10 työntekijää työllistävät yrittäjät kannattavat muutoksia vahvimmin

Erityisesti yli 10 työllistävät kaipaavat lisää mahdollisuuksia työpaikkasopimiseen. Jopa kolme neljästä yrittäjästä työllistäisi enemmän, jos olisi enemmän mahdollisuuksia sopia paikallisesti työehdoista ja työajoista. Toimialoista muutosta kaipaavat eniten rakennusalan yrittäjät ja teollisuusyrittäjät.

- Tässä taloustilanteessa hallitus ei voi olla lisäämättä työpaikkasopimista, joka etenee tuskallisen hitaasti työehtosopimuksissa. On tehtävä lakimuutoksia. Ensimmäinen askel on poistaa työsopimus-, vuosiloma-, työaika- ja opintovapaalaeista sopimisen kiellot, jotka ovat estämässä monen yrityksen sopimista, Pentikäinen sanoo.

- Myös toisin sopimisen oikeutta pitää edistää, hän esittää.

Se tarkoittaa, että jos työntekijä ja työnantaja haluavat, he voisivat sopia työehtosopimuksesta poiketen.

Tärkeä olisi myös helpottaa määräaikaisia sopimuksia ja poistaa takaisinottovelvollisuus. Ne olisi helppo tehdä, ja ne lisäisivät tuntuvasti työllistämishaluja.

Näin kysyttiin

- Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

- Kyselyyn vastasi 1034 pk-yrityksen edustajaa. 

- Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

- Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.

- Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

- Tiedot kerättiin 30.7. - 10.8.2020.   

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme