Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Valtuuston päätösten vaikutukset yrityksiin arvioitava

Jaa

Yrittäjille on tärkeää, että kaupunkien ja kuntien valtuustot arvioivat päätöstensä vaikutukset yrityksiin, kertoo Yrittäjägallup. - Kuntavaaleissa kannattaa tätä miettiä: millaisia päätöksiä kunnassa on tehty, ja miten ne ovat vaikuttaneet yrityksiin, palveluihin ja työpaikkoihin, varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjille on tärkeää, että kaupunkien ja kuntien valtuustot arvioivat päätöstensä vaikutukset yrityksiin, kertoo Yrittäjägallup.
Yrittäjille on tärkeää, että kaupunkien ja kuntien valtuustot arvioivat päätöstensä vaikutukset yrityksiin, kertoo Yrittäjägallup.

Pitääkö kunnan tai kaupungin arvioida, miten sen päätökset vaikuttavat yrityksiin? Yli tuhannen vastaajan Yrittäjägallupin mukaan ehdottomasti: yrittäjistä 77 prosenttia oli väittämän kanssa täysin samaa mieltä, osittain samaa mieltä oli 18 prosenttia vastaajista. Arvioinnin tärkeys korostui yli 5 henkilöä työllistävien yritysten sekä teollisuuden ja kaupan toimialojen vastauksissa.

- Ei kuntaa ilman yrityksiä, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa yritysvaikutuksien arviointi on syytä tehdä kaikista kunnan merkittävistä päätöksistä.

- Yritysvaikutusten arvioinnin pitäisi olla systemaattinen osa päätöksentekoa. Tavoite ei ole mielistellä yrityksiä vaan varmistaa, etteivät päätökset vahingossa ilman arviointia vaikeuta yritysten toimintaa. Esimerkiksi kaavojen liikennejärjestelyt vaikuttavat yrityksiin, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen Suomen Yrittäjistä sanoo.

- Vaikka päätöksellä ei olisi suoria vaikutuksia yritysten toimintaedellytyksiin, sillä saattaa olla välillisiä vaikutuksia, jotka niiden tulisi tunnistaa. Siksi on tärkeää, että tulevat valtuustot päättävät ottaa käyttöön yritysvaikutusten arvioinnin, Tanja Matikainen jatkaa.

”Syrjitäänkö kunnissa yksinyrittäjiä?”

Väittämässä ”yritykset luovat kuntiin elinvoiman” 85 prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä väittämän kanssa, ja 13 prosenttia oli osittain samaa mieltä. Työnantajayritysten osuus täysin samaa mieltä olevista on suurempi kuin yksinyrittäjien.

- Syrjitäänkö kunnissa yksinyrittäjiä? Kyselyn perusteella näyttää siltä, että yksinyrittäjät eivät koe olevansa kuntien kannalta samassa asemassa työnantajayritysten kanssa. Kuntien tulisikin päätöksenteossaan huomioida yksinyrittäjät entistä paremmin, Kujala sanoo.

Lähes 70 prosenttia yrityksistä on yksinyrittäjiä - esimerkiksi kampaajia, suutareita, kukkakauppiaita, valokuvaajia.

- Yksinyrittäjät pitää ottaa päätöksenteossa huomioon, sillä heidän merkityksensä kunnan elinvoiman luomisessa on suuri. He ovat myös iso äänestäjäryhmä, Kujala huomauttaa.

Kunta on yrittäjien mielestä tärkeässä roolissa

Väittämän ”kunnalla on tärkeä rooli yrittäjyyden edistämisessä” kanssa täysin samaa mieltä oli 54 prosenttia vastaajista ja 36 prosenttia oli osittain samaa mieltä.

- Kunnilla on iso rooli muun muassa lupa-asioissa ja yrityksille tarjoamiensa palveluiden kautta. Yrityspalvelut ja sujuvat lupa-asiat mahdollistavat yritysten kehittymisen ja jatkuvuuden, Tanja Matikainen sanoo.

Näin kysyttiin

- Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

- Kyselyyn vastasi 1114 pk-yrityksen edustajaa.

- Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

- Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.

- Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

- Tiedot kerättiin 17.2. - 24.2.2021.   

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yrittäjille on tärkeää, että kaupunkien ja kuntien valtuustot arvioivat päätöstensä vaikutukset yrityksiin, kertoo Yrittäjägallup.
Yrittäjille on tärkeää, että kaupunkien ja kuntien valtuustot arvioivat päätöstensä vaikutukset yrityksiin, kertoo Yrittäjägallup.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa9.6.2021 07:52:52 EEST | Tiedote

12 prosenttia yrittäjistä ei lomaile tänä kesänä ollenkaan, 16 prosenttia lomailee korkeintaan viikon, käy ilmi Yrittäjägallupista. Alle puolet kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa. “Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät: Pienyrityksiä pitää auttaa digitalisoimaan taloushallintoaan - taloudenpitoon ja velvoitteisiin kuluva aika minimoitava, jotta jää aikaa tehdä bisnestä31.5.2021 13:31:04 EEST | Tiedote

- Pienyritysten taloushallinnon digitalisoitumista on edistettävä niin, että tunnistetaan yrittäjien arjen tarpeet ja vastataan niihin. Tuore selvitys paikantaa kehittämiskohtia, joihin viranomaisten ja taloushallintoalan on tartuttava, jotta taloudenhoidosta ja sen velvoitteista koituisi pienyrityksille mahdollisimman vähän vaivaa, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme