Yrittäjän rakkaus muistuttaa hämmästyttävän paljon vanhemman rakkautta
Helsingin yliopiston tutkijan Marja-Liisa Halkon johtama monitieteinen tutkimus kysyy, rakastavatko yrittäjät yritystään kuin vanhemmat lapsiaan. Tutkimuksessa mitattiin toiminnallisen magneettikuvauksen avulla isien ja kasvuyrittäjien aivotoimintoja: isät katsoivat kuvia omista lapsistaan sekä muista heille tutuista lapsista. Yrittäjät katsoivat kuvia omasta yrityksestään ja jostain toisesta heille tutusta yrityksestä.
Tulokset suomalaisilla isillä olivat samankaltaisia kuin aiemmat pääosin äideillä tehdyt aivotutkimukset. Erityisesti oman lapsen kuvien katselu deaktivoi aivoista mielen teoriaan tai muiden ihmisten ymmärtämiseen liittyviä alueita. Samankaltainen ”poiskytkentä” löydettiin myös yrittäjiltä, jotka olivat itse arvioineet suhteensa omaan yritykseensä hyvin läheiseksi.
Vähäinen itseluottamus voi
herkistää riskeille
Aivojen palkitsemiseen ja tunteiden käsittelyyn liittyvien alueiden toiminta puolestaan näytti liittyvän koehenkilöiden itseluottamukseen sekä isillä että erityisesti yrittäjillä. Itseluottamus on miehille tyypillisempää kuin naisille.
- Tuloksemme viittaavatkin siihen, että vähemmän itseensä luottavat isät ja miesyrittäjät ovat ehkä herkempiä vanhemmuuteen ja yrittäjyyteen liittyvien uhkien ja riskien suhteen, Marja-Liisa Halko sanoo.
Toisaalta tulokset viittaavat myös siihen, että liiallinen itsevarmuus ja negatiivisten tunteiden ”poiskytkentä” voivat olla oman yrityksen menestyksen yliarvioinnin tai omaan yritykseen liittyvien liian optimististen käsitysten taustalla.
Tutkimus Entrepreneurial and parental love – are they the same? on julkaistu Human Brain Mapping –lehdessä ja löytyy alla olevasta linkistä.
Tutkimuksessa testattiin olettamusta, jonka mukaan yrittäjän tunneside omaan yritykseen muistuttaa vanhemman tunnesidettä omaan lapseen. Yrittäjät sitoutuvat omaan yritykseensä vahvasti myös tunnetasolla ja tuo sitoutuminen edesauttaa yrittäjän pitkäaikaisia pyrkimyksiä. Olettamusta ei kuitenkaan ole aiemmin kokeellisesti testattu.
Marja-Liisa Halkon, Hankenin tutkijan Tom Lahden, Laurean tutkijan Kaisa Hytösen sekä Aalto-yliopiston tutkijan Iiro Jääskeläisen tutkimuksessa haluttiin osoittaa, että yrittäjän rakkaudesta omaan yritykseen löytyy paljon samoja piirteitä kuin vanhemman rakkaudesta.
Lisätiedot:
Marja-Liisa Halko, Helsingin yliopisto
Puh. 029 412 8733
marja-liisa.halko@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopistoPL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Oikeisto arvostaa sosiaalisessa mediassa tykkää-toimintoa, vasemmisto välttää sitä24.10.2025 11:04:34 EEST | Tiedote
Oikeistolainen aatemaailma hyväksyy kilpailullisen logiikan sosiaalisessa mediassa. Tässä aatteessa parhaat ajatukset nousevat esille tykkäämällä. Vasemmistolaisessa aatemaailmassa karsastetaan ideoiden välistä kilpailua, ilmenee tutkimuksesta.
Uusi tutkimus paljastaa poikkeavuuksia aivojen dopamiini- ja opioidijärjestelmässä autismikirjon häiriössä24.10.2025 10:22:19 EEST | Tiedote
Löydökset voivat selittää poikkeavaa sosiaalista käyttäytymistä ja tunne-elämää autismissa.
Koiran aineenvaihdunta reagoi paremmin rasvaan kuin hiilihydraatteihin24.10.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän tutkimuksen mukaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävä kuivaruokavalio ja vähähiilihydraattinen, raakaan lihaan perustuva ruokavalio vaikuttavat huomattavan eri tavoin koirien energia-aineenvaihduntaan.
Meksikonlahti, Telepaatti vai Bara Bada Bastu? Vuoden nimi 2025 valitaan seitsemän finalistin joukosta23.10.2025 09:02:48 EEST | Tiedote
Nimistöntutkimuksen asiantuntijat ovat valinneet Vuoden nimi 2025 -finaaliin seitsemän ehdokasta. Voittaja valitaan Nimistöntutkimuksen päivillä 31. lokakuuta.
Härkäpavusta lihankorvikkeeksi: tutkimus tuo ratkaisuja rakenteen ja vatsaystävällisyyden haasteisiin22.10.2025 15:25:29 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että vähemmän jalostetut härkäpapuraaka-aineet tukevat lihankorvikkeiden kuitumaista rakennetta. Härkäpavun esikäsittely taas vähentää tuotteiden vatsavaivoja aiheuttavia yhdisteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme