Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työmarkkinamalli ei toimi, ylisuuret palkankorotukset vastuuttomia

Jaa
“Suomea uhkaa työtaisteluiden aalto, joka vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa taloustilannetta ja nakertaa tulevan kasvun eväitä. On erittäin valitettavaa, että Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan ehdotuksen”, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Yrittäjät muistuttaa, että kenenkään työntekijän ei ole pakko osallistua työtaistelutoimiin.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriita jatkuu. Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen perjantaina 27.1.2023. 

“Päätös oli hyvin valitettava. Ylisuuret palkankorotukset ja yrityskohtaisen liikkumatilan puute johtavat lomautuksiin ja irtisanomisiin. Monet vireillä olevat muutosneuvottelut ovattästä osoitus. On selvää, että inflaatio iskee ostovoimaan. Se iskee voimalla myös yrityksiin, joista monet ovat ahtaalla”, Pentikäinen sanoo. 

Monet työmarkkinaneuvottelut seisovat nyt odottamassa teknologia-alan ratkaisua. 

“Neuvottelusuma seisooja kasautuu nyt, koska järjestelmä on jäykkä ja keskitetty. Samalla ay-liike näyttää hyväksyvän vain korkeat yleiskorotukset. Yrityskohtaisuudesta ei ole tietoakaan. Suomen työmarkkinajärjestelmä osoitti jälleen toimimattomuutensa”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

“Meidän pitää päästä keskitetystä mallista hajautettuun sopimiseen, jossa on riittävästi tilaa yritys- ja työpaikkakohtaisille ratkaisuille”, Makkula sanoo. 

Työtaistelutoimiin osallistuminen vapaaehtoista 

Suomen Yrittäjät muistuttaa, että järjestäytymättömiä työntekijöitä liiton julistama ylityökielto, vuoronvaihtokielto, lakko tai muu työtaistelutoimi ei velvoita millään tavalla.Myös ammattiliittoihin kuuluvat työntekijät saavat halutessaan tehdä ylitöitä myös ylityökiellon aikana. 

“Työtaisteluun kuten lakkoon tai ylityökiellon noudattamiseen osallistuminen on työntekijälle täysin vapaaehtoista, eikä työntekijöitä voida pakottaa osallistumaan työtaisteluun”, Makkula sanoo. 

“Jos liittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa työtaistelutoimenpidettä, voi noudattamatta jättämisellä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia, eli esimerkiksi liitosta erottaminen”, Makkula jatkaa. 

Lisätietoja: Mitä ylityökielto tarkoittaa käytännössä – Tässä uutisessa ohjeet yrittäjille. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Työelämägallup: Yleiselle ansioturvalle ja sosiaaliturvauudistuksille laaja tuki työelämästä11.3.2023 08:06:00 EET | Tiedote

Yleisellä ansioturvalla on vahva kannatus työelämässä, osoittaa Työelämägallup. ”Tässä on kyse oikeudenmukaisuudesta. On väärin, että ansioturva ei kuulu kaikille sitä rahoittaville, vaan vain kassojen jäsenille”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä. Sosiaaliturvaa halutaan laajalti uudistaa siten, että se kannustaa nykyistä enemmän työelämään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme