Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Yrittäjille tarvitaan energiatukilaina, maksuaikapidennykset tervetulleita

Jaa
Hallituksen on tuettava yrittäjiä energiakriisissä maksuaikojen pidennyksellä, mahdollisesti Finnveran energialainalla ja pahanpäivän varalta valmisteltavalla yleisellä energiatuella. ”Monella yrittäjällä on isoja hankaluuksissa suurien sähkölaskujen kanssa. Tukiohjelmalla pitää varmistaa, että yritykset pysyvät hengissä ja voivat jatkossakin tarjota työpaikkoja”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Yrittäjät kiirehtii hallituksen toimenpiteitä. Maksuaikojen pidennys on parhaillaan lausunnoilla. Finnveran energialainasta ja yleisestä tuesta odotetaan esitystä.

Yrittäjät esittää, että Finnveran tai muun julkusen toimijan tulisi tuoda markkinoille valtion takaama, korkotuettu laina, jolla muuten terveet yritykset voisivat hoitaa energian hinnan noususta johtuvat yllättävät rahoitustarpeet.

”Finnveran energialaina auttaisi elinkelpoisia yrityksiä sähkölaskupiikkien hoitamisessa. Takaisin maksettavat lainat olisivat valtiontaloudelle kohtuuhintainen mutta tehokas tukitoimi.”, sanoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Yleinen energiatuki tarvitaan pahanpäivän varalle

Suomen Yrittäjät on esittänyt jo kuukausia hallitukselle, että on syytä varautua tilanteen heikkenemiseen valmistelemalla tukimalli, jossa tuki kohdennetaan toimiala- ja yritysmuotoriippumattomasti yrityksiin, joiden energiakulut ovat eniten nousseet.

Valtiokonttori olisi hyvä taho jakamaan tukea korona-ajan yleisen kustannustuen lailla. Tuen pitää kannustaa säästämään energiaa.

”On hyvä, että hallitus on ottanut tarpeen tosissaan, ja esitys on valmistelussa. Lainsäädäntö asiasta on tehtävä ja se voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi asetuksella”, sanoo Malinen.

”Kuten viimeinen vuosi on osoittanut, energiakriisin etenemistä on vaikea ennustaa, ja tukitoimien tarve voi syntyä yllättäen. Myös ensi talvi voi olla vaikea. Pitää olla valmius ottaa käyttöön kustannustuen kaltainen energiatukimalli”, sanoo Pentikäinen.

Yrittäjägallupissa marraskuussa neljä prosenttia yrittäjistä sanoi tarvitsevansa välttämättä energiatukea. Teollisuudessa osuus oli selvästi suurempi. Energian hintojen nousu iskee lujaa erityisesti teollisuuteen.

“Hallituksen pitää tehdä valmiiksi malli yritysten energiatukeen, ja ottaa se tarvittaessa nopeasti käyttöön”, sanoo Pentikäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme