Yritykselle tehty diplomityö tuo ulkomaalaiselle osaajalle työpaikan

Ratkaiseva vaihe ulkomaalaisen opiskelijan työllistymisessä ja Suomeen jäämisessä on diplomityön tekeminen yritykselle. Näin tehdessään EU:n ulkopuolelta tuleva opiskelija saa hyvin koulutustaan vastaavan työpaikan neljä kertaa todennäköisemmin kuin jos diplomityö on tehty muualle kuin yksityiselle sektorille. Tulos käy ilmi Tekniikan akateemiset TEKin Graduate Survey -kyselystä.
– Jos keskimääräisellä oman alan työkokemuksella varustettu ulkomaalainen opiskelija tekee diplomityönsä nimenomaan yksityiselle sektorille, laadukkaan työllistymisen todennäköisyys jo valmistumisvaiheessa on 70 prosenttia. Laadukkaalla tarkoitetaan kokopäiväistä ja koulutusta hyvin vastaavaa työtä. Jos opiskelija tekee di-työnsä muualle kuin yksityiselle sektorille, vastaavan työllistymisen todennäköisyys on ainoastaan 16 prosenttia, kertoo TEKin tutkija Arttu Piri.
Opetushallituksen tilastojen mukaan vain noin 30 prosenttia ei-suomalaisista ICT-alan diplomi-insinööreistä on työllistynyt Suomessa asiantuntijatehtäviin kolmen vuoden kuluessa valmistumisestaan. Jopa 50 prosenttia on sen sijaan muuttanut tässä ajassa kokonaan pois Suomesta.
– Nämä ovat karuja tilastoja. Osaajapula ei ole poistunut mihinkään. Ikäluokkien pienentyessä meidän on tehtävä konkreettisia tekoja helpottaaksemme tänne muualta opiskelemaan tulleiden työllistymistä nimenomaan Suomessa. Täällä syntyneiden tekniikan yliopistokoulutuksen suorittaneiden määrä ei yksinkertaisesti riitä työelämän tarpeisiin, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
Etulyöntiasema kansalaisuudesta riippumatta
Tutkimus osoittaa, että kansalaisuuden merkitys on kuviteltua pienempi tekniikan alan opiskelijoiden työllistymisessä. Sekä suomalaiset että ulkomaalaistaustaiset opiskelijat työllistyvät hyvin, jos di-työ tehdään yritykseen. Suomalaisille opiskelijoille yksityiselle sektorille tehty lopputyö tuo hyvän työpaikan 86 prosentin ja muualle tehty lopputyö 34 prosentin todennäköisyydellä.
– Analyysissä tulee esiin, kuinka keskeistä di- ja arkkitehtiopiskelijoiden työllistymiselle on jo valmistumisvaiheessa tehty yhteistyö yksityisen sektorin kanssa. Kansalaisuus vaikuttaa, kuten myös oman alan työkokemus, mutta yhteistyö yksityisellä sektorilla on ihan omassa luokassaan hyvään työllistymiseen vaikuttavana tekijänä. Osaajapulan näkökulmasta ongelmallista on, että suomalaisiin verrattuna niin pieni osa ulkomaalaistaustaisista opiskelijoista pääsee tekemään di-työnsä firmoihin. Mutta kun ongelma on paikannettu, on helpompi löytää ratkaisuja, Piri toteaa.
TEKin ja yliopistojen yhteinen TEK Graduate Survey -palautekysely selvittää laajasti DI:ksi ja arkkitehdeiksi valmistuneiden tilannetta valmistumisvaiheessa. Kyselyyn vastaa vuosittain noin 2 000 opiskelijaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arttu PiriAnalyytikkoTekniikan akateemiset TEK
Puh:0503002242arttu.piri@tek.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme