Satakunnan ELY-keskusSatakunnan ELY-keskusSatakunnan ELY-keskus

Yrityksen kehittämisavustuksia myönnettiin Satakuntaan viime vuonna 5 miljoonaa euroa

Jaa

Yrityksen kehittämisavustuksia haettiin Satakunnassa viime vuonna selvästi edellisvuotta vilkkaammin. Myönteisen tukipäätöksen sai 47 hanketta. Hankkeiden vaikutukset yritysten kasvuun ja liikevaihtoon ovat merkittävät. Uusia työpaikkoja rahoituksen myötävaikutuksella arvioidaan syntyvän 272.

Pk-yritykset toipuneet koronasta pääosin hyvin

Kehittämisavustushakemuksia jätettiin ELY-keskukseen Satakunnasta viime vuonna 65 kpl. Euromääräisesti tarkastellen rahoitusta haettiin 58 % edellisvuotta enemmän. Haettu tuki oli vuonna 2021 runsaat 10 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 6,5 miljoonaa.

Rahoitusta myönnettiin satakuntalaisyrityksille yhteensä 5 183 521 euroa. Toimialoittain tarkasteltuna rahoitusta kohdistui eniten metallituotteiden valmistukseen, jonka saama tukisumma on lähes 40 % myönnetystä tuesta. Toiseksi eniten rahoitusta kohdistui koneiden ja laitteiden korjaukseen sekä huoltoon ja kolmanneksi eniten kulkuneuvojen valmistukseen.

– Myönnetty rahoitus antaa viitettä siitä, että koronakriisistä ovat Satakunnassa toipuneet etujoukoissa teolliset toimialat, toteaa ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta.

Kunnittain tarkasteltuna eniten yrityksen kehittämisavustuksia kohdistui Raumalle. Raumalla myönteisen rahoituspäätöksen sai 12 hanketta ja rahoitusta myönnettiin 2 467 865 euroa. Toiseksi eniten kehittämisavustuksia myönnettiin Euraan (862 540 euroa) ja Poriin (670 364 euroa).

Myönnetyllä tuella merkittävät vaikutukset

Yrityksen kehittämisavustukset ovat pääosin Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittamia. EAKR-rahoitus suunnataan erityisesti uudistumista, kasvua ja kansainvälistymistä tavoittelevien pk-yritysten kehittämishankkeisiin. Hankkeiden rahoittamisessa painotetaan uusinta teknologiaa sekä yrityksen liiketoiminnan muuta merkittävää uudistumista ja kehittämistä, kuten tuotteiden ja palvelujen kehittämistä sekä kansainvälistymistä.

Vuonna 2021 rahoitetuissa hankkeissa tavoitellaan 88 miljoonan euron liikevaihdon lisäystä ja 47 miljoonan euron viennin kasvua hankkeiden toteutuksen päättymiseen mennessä. Uusia työpaikkoja myönnetyn rahoituksen myötävaikutuksella arvioidaan syntyvän Satakuntaan 272, kun vastaava luku vuonna 2020 oli 124.

REACTEU-rahoitus tuli tarpeeseen

Suomi sai edellisen ohjelmakauden jatkoksi REACTEU-rahoitusta pk-yritysten kilpailukyvyn tukemiseen covid-19 -kriisistä selviytymiseksi. Rahoituksella luodaan pohjaa mm. talouden vihreälle siirtymälle. Tärkeitä teemoja rahoituksen myöntämisessä ovat digitaalisuuden ja vähähiilisen liiketoiminnan edistäminen. Satakuntaan rahoitetuista hankkeista huomattava osa, 64 %, edisti vähähiilisyyttä. Viime vuonna myönnetyistä yrityksen kehittämisavustuksista REACTEU-rahoitusta oli lähes 80 %.

– REACTEU-rahoitus tuli todella tarpeeseen, sillä ilman 4 miljoonan euron REACTEU-pottia käytettävissä olisi ollut hyvin vähän määrärahoja pk-yritysten kasvun ja kilpailukyvyn tukemiseen, Marja Karvonen valottaa.

Uusi rahoituskausi käynnistymässä

Uusi alue- ja rakennepolitiikan rahastokausi 2021–2027 ja sen rahoitushaut ovat käynnistymässä lähiaikoina. Pk-yrityksille avautuu sen myötä uusia mahdollisuuksia hakea kehittämisrahoitusta mm. digitalisaation, kasvun ja kansainvälistymisen sekä vihreän talouden, uuden liiketoiminnan ja osaamisen monipuoliseen kehittämiseen. Uudistetulla rakennerahastot.fi -sivustolla voi tutustua ohjelmasisältöihin ja avoimiin hakuihin. Satakunnan yritysten kehittämishankkeisiin on vuonna 2022 käytettävissä 4,2 miljoonaa euroa.

ELY-keskukset rahoittavat Suomen rakennerahasto-ohjelman mukaisia Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ohjelmatavoitteita edistäviä hankkeita neljällä suuralueella. Länsi-Suomen suuralueeseen kuuluvat Keski-Suomen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Länsi-Suomeen myönnettiin vuonna 2021 yritystukia noin 57 miljoonaa euroa (lisätietoa Länsi-Suomen alueen tiedotteesta 18.2.2022).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme