Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

Jaa

Uusia yrityksiä perustettiin Uusyrityskeskusten tarjoaman yritysneuvonnan avulla tammi-syyskuun aikana valtakunnallisesti lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.

Keski-Pohjanmaan alueella uusien yritysten perustamisvauhti on palannut melko lailla normaalille tasolleen, oltuaan vuosi sitten samaan aikaan korkeammalla kuin koskaan korona-pandemian alun aiheuttaman muutaman kuukauden shokkijakson jälkeen.

- Asiakasmäärät uusyritysneuvonnassa ovat olleet koko ajan kuitenkin hienoisessa kasvussa. Yrityksen perustamisintoon hillitsevästi vaikuttaa epäilemättä myös alueemme erittäin hyvä työllisyystilanne. Hyvässä työtilanteessa pitkällekin edenneet suunnitelmat yrityksen perustamisen suhteen ovat jääneet joissakin tapauksissa vielä hautumaan, kertoo KOSEKin yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen

Pitkään jatkunut paine terveydenhuollossa näkyy edelleen hoitohenkilöstön haluna vaihtaa alaa oman yrityksen perustamisen myötä.

- Tietoisuus omistajanvaihdoksesta yhtenä tapana aloittaa yrittäjänä on selkeästi lisääntymään päin, mutta sopivista ostettavista yrityksistä on edelleenkin pulaa. Eläköityviä yrittäjiä alueelta kyllä löytyy, mutta hyvästä kehityksestä huolimatta omistajanvaihdosta aletaan edelleen usein miettimään liian myöhään yrityksen myyntiä ajatellen. Prosessit ovat joskus vuosia kestäviä, ja pitää myös muistaa, että omistajanvaihdos ei ole pelkkää tekniikkaa vaan myös elämäntyön jättäminen muiden hoitoon on usein se isoin haaste luopuvalle yrittäjälle koko asiassa, jatkaa Viljanen.


Tammi-syyskuun aikana perustettiin valtakunnallisesti Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla yhteensä 4996 uutta yritystä. Tämä on 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla tarkastelujaksolla ja kolme prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuoden 2019 tarkastelujaksolla. Uusia asiakkaita oli nyt 8021, mikä on myös 18 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Reilusti yli puolet uusista asiakkaista (62 %) perusti yrityksen.

Koko Suomen tasolla vain muutama prosentti neuvontaan tulleista asiakkaista päätyi yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta.

– Suomessa yrittäjyys lähtee vielä hyvin usein liikkeelle omasta ideasta ja yritysneuvontaan tullaan siinä vaiheessa, kun idea on jo aika pitkälle mietitty. Toivon, että toimivan yrityksen jatkaminen nousisi nykyistä useammin vaihtoehdoksi. Yrityksen ostaminen voi olla ketterä polku yrittäjäksi, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

 

 

Uusyrityskeskukset voivat saattaa yrityksestä luopuvat ja yrittäjyyttä suunnittelevat yhteen

Juuri julkaistun Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yli 55-vuotiaita yrittäjiä on Suomessa 74 000 ja heistä yli puolet aikoo luopua yritystoiminnastaan viimeistään vuonna 2024. Selvityksen mukaan alasajo uhkaa lähivuosina 25 000 yritystä. Jatkajien löytäminen on suurin haaste.

Uusyrityskeskus on hyvä paikka saada yritystoiminnasta luopuvat ja yrittäjyyttä suunnittelevat kohtaamaan.

– Tähän mennessä omistajanvaihdosten eteen tehty työ on ollut lähinnä myyjien herättelyä. Nyt on aika vaikuttaa yrittäjyyttä suunnitteleviin ja tuoda esiin edut, joita toimivan yrityksen jatkamiseen liittyy, Kallama toteaa.

Omistajanvaihdosten edistäminen on vahvasti Uusyrityskeskusten agendalla. Suomen Uusyrityskeskukset ry on juuri saanut yhdessä Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Suomen Yrittäjien sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton kanssa hankerahoituksen maaseutuyritysten omistajanvaihdosekosysteemin kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen matalan kynnyksen palveluverkosto myyjille ja ostajille.

– Lähdemme innolla rakentamaan omistajanvaihdosten ekosysteemiä. Se, että toimiviin, vakiintuneisiin yrityksiin saadaan jatkajia, on paitsi myyjän ja ostajan etu myös koko Suomen etu. Se pitää talouden pyörät pyörimässä, Kallama sanoo.

LIITTEET                    TAULUKKO_Perustetut_yritykset_Uusyrityskeskuksissa_alueittain_1.–3.nelj.2021
                                

Lisätietoja            

KOSEK, yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen

sami.viljanen@kosek.fi, puh.

Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Susanna Kallama

susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi, puh. 040 587 2445

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK
Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK
Kauppatori 5
67100 KOKKOLA

06 824 3400https://www.kosek.fi

Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEK on Kokkolan kaupungin ja Perhon kunnan omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö.

KOSEK palvelee yrityksiä kaikissa niiden vaiheissa perustamisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen, sekä mahdolliseen omistajanvaihdokseen saakka.

Palvelumme ovat maksuttomia kaikille Kokkolan ja Perhon alueella toimiville yrityksille.

KOSEK – yrityksesi kumppani kaikissa käänteissä.

***

Karlebynejdens Utveckling Ab KOSEK är ett närings- och utvecklingsbolag som ägs av Karleby stad och Perho kommun.

KOSEK betjänar företag i alla skeden; då man vill grunda ett företag, då det växer och då man vill etablera internationell verksamhet och ända fram till ett eventuellt ägarskifte.

Våra tjänster är avgiftsfria för alla företag som är verksamma i Karleby- och Perhoregionen.

KOSEK – ditt företags kompanjon i alla vändningar. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Gränslösa samarbeten inom Kvarkenregionen – lättare än någonsin30.11.2021 14:30:00 EET | Tiedote

Det finns konkret hjälp till de företagare som vill nätverka och göra affärer på andra sidan Kvarken. Faktum är att möjligheterna är större än någonsin tack vare projektet Future Cleantech Solutions som jobbat med att föra svenska och finska bolag samman. – Det har aldrig varit lättare att samarbeta över gränserna, säger Triinu Varblane, landsprojektledare i Finland. – Potentialen för företagare är stor, säger Peter Hedman, övergripande projektledare.

Välkommen till lansering av den första näringslivsguiden för Kvarkenregionen23.11.2021 15:18:58 EET | Tiedote

Future Cleantech Solutions är ett Interreg Botnia Atlantica-projekt som jobbar med förändring, innovation och nätverk inom näringslivet i Kvarkenregionen. Under tre år har vi i projektet jobbat tillsammans med att föra samman lokala små och medelstora företag med aktuella stora investeringar och etableringar i Kvarkenregionen. Det har resulterat i en guide för att lyckas med gränsöverskridande samarbete.

Hybridevenemanget Kokkola Material Week överträffade alla förväntningar18.11.2021 16:30:00 EET | Tiedote

Hybridevenemanget Kokkola Material Week som inleddes den 15 november i Tullpackhuset samlade över 630 intresserade av kemiindustri, bioekonomi, batteriteknologi och aktuell forskning och utvecklingsutsikter. I år ordnades Kokkola Material Week som ett hybridevenemang i Karleby. De avgiftsfria evenemangen i anslutning till konferensen var öppna för alla, endera i Tullpackhuset och Karleby stadshus eller via livestream. Publikdagen i köpcentret Chydenia ställdes in på grund av det försämrade coronaläget i regionen. Coronapassen kontrollerades av deltagarna i seminariedagarna och den nya praxisen ordnades på ett smidigt sätt.

Kokkola Material Week hybriditapahtuma ylitti odotukset18.11.2021 16:30:00 EET | Tiedote

Tullipakkahuoneella maanantaina 15.11. käynnistynyt Kokkola Material Week hybriditapahtuma keräsi yli 630 kemianteollisuuden, biotalouden ja akkuteknologian ajankohtaisesta tutkimuksesta ja kehitysnäkymistä kiinnostunutta osallistujaa. Kokkola Material Week toteuttiin tänä vuonna hybriditapahtumana Kokkolassa. Konferenssin maksuttomiin tilaisuuksiin oli mahdollista osallistua Tullipakkahuoneella ja Kokkolan kaupungintalolla, sekä livestriimien kautta. Yleisöpäivä kauppakeskus Chydeniassa peruttiin alueen huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Seminaaripäivien osallistujilta tarkastettiin koronapassit, ja uuden käytännön käyttöönotto saatiin järjestettyä sujuvasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme