Suomen Tekstiili & Muoti ry

Yrityskysely: Tekstiili- ja muotialan myynti hiljeni jälleen kesän jälkeen, syksyn koronatilanne huolestuttaa yrityksiä

Jaa

Jotkut tekstiili- ja muotialan yrityksistä ovat pystyneet ammentamaan kriisistä jopa kasvua, mutta suurin osa yrityksistä kohtaa merkittäviä vaikeuksia. Oikein kohdennetuille yritystuille on tarvetta myös syksyllä.

Tekstiili- ja muotialan yritysten näkymät ovat synkentyneet syyskuussa. Yritykset kertovat, että niin kivijalkamyynti kuin tilauskantakin ovat heikentyneet kesästä. Pahenevan koronatilanteen pelätään tulevina kuukausina vähentävän kysyntää entisestään. Tämä käy ilmi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenilleen tekemästä yrityskyselystä.

Vastaajista 38 prosenttia arvioi pääsevänsä syyskuussa normaaliin tai normaalia suurempaan liikevaihtoon. Lokakuulle normaalia liikevaihtoa ennakoi vain 32 prosenttia yrityksistä.

Heikkeneviin näkymiin vaikuttavat monet tekijät: suomalaisten liikkumisen väheneminen, tapahtumarajoitukset, turistien puute, jälleenmyyjien ongelmat ja BtoB-asiakkaiden varovaisuus tai taloudelliset ongelmat.

”Vielä elokuussa yritykset suhtautuivat tulevaan optimistisesti, mutta nyt moni yritys on huolissaan tulevista kuukausista. Tällä hetkellä neljännes yrityksistä kertoo, että henkilöstöä on lomautettuna tai henkilöstötarve on vähenemässä. Heikkenevät näkymät voivat tarkoittaa lisää lomautuksia tai irtisanomisia tulevina kuukausina”, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija Anne Ruokamo.

Yritysten tilanne vaihtelee: osalla on merkittäviä ongelmia, mutta jotkut ovat löytäneet korona-aikana uutta liiketoimintaa ja jopa kasvua.

”Osa yrityksistä on investoinut rohkeasti esimerkiksi suojavarusteiden tuotantoon. Yrityksillä on nyt huoli siitä, säilyykö tätä huoltovarmuuden kannalta tärkeää osaamista ja tuotantoa Suomessa. Yritykset toivovat, että esimerkiksi julkisilla hankinnoilla voitaisiin turvata suomalaista valmistusta myös jatkossa”, Anne Ruokamo kertoo.

Syksyllä tarvitaan oikein kohdennettua yritystukea

Yritysten viesti päättäjille on, että taloudellista tukea tarvitaan myös syksyllä. Tilanne on vaikea, ja mahdolliset uudet koronarajoitukset heikentävät sitä entisestään.

Yli  kaksi kolmasosaa vastaajista kertoo, että niillä on erittäin heikko tai melko heikko luottamus maan hallituksen kykyyn tehdä yrittäjyyttä ja työllisyyttä edistäviä päätöksiä. Vain 5 prosenttia kertoo luottamuksen olevan melko vahva. Erittäin vahvaksi sitä ei kuvaillut yksikään vastaaja.

”Aiemmat koronatuet ovat olleet tekstiili- ja muotialan yrityksille pettymyksiä. Keväällä tuki suunnattiin kehittämistoimiin, kun yritykset olisivat tarvinneet apua juokseviin kuluihin, kuten palkkoihin ja vuokriin. Kustannustuen kriteerit puolestaan olivat niin tiukat, että monet yritykset eivät sitä saaneet, vaikka tarvetta olisi ollut”, Anne Ruokamo kertoo.

”Yritykset tarvitsevat kustannustuen tyyppistä tukea myös syksyllä. Tuen kriteereitä pitää kuitenkin säätää aiemmasta, ja on tärkeää, että sitä voi käyttää myös kiinteisiin kuluihin.”

Ruokamo muistuttaa, että myös kuluttajalla on valtaa vaikuttaa. Kotimainen kysyntä kannattelee monia yrityksiä.

”Kohta aletaan jo miettiä joululahjoja. Esimerkiksi niissä voi suosia suomalaisia yrityksiä”, hän vinkkaa.

17-21.9.2020 toteutettuun kyselyyn vastasi 79 Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyritystä eli 42 prosenttia liiton jäsenistä. Kyselyn vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialan eri toimintoja: kuluttajatuotteita valmistavia vaate- ja sisustusyrityksiä, työ- ja suojavaateyrityksiä sekä alan materiaalivalmistajia ja teollisia tuottajia. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa yli 2600 henkilöä ja tekevät noin 710 miljoonaa euroa liikevaihtoa vuodessa. Kysely on osa EK:n yrityskyselyä.

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit. www.stjm.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Suomen Tekstiili & Muoti, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto ministeri Lintilälle: Tekstiili- ja muotiala nousemassa Suomelle merkittäväksi teollisuudenalaksi12.5.2021 11:28:53 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotialalla on mahdollisuus nousta Suomelle merkittäväksi teollisuudenalaksi, joka luo työtä ja hyvinvointia. Tämä oli työmarkkinaosapuolten keskeinen viesti, kun ne tapasivat elinkeinoministeri Mika Lintilää. Keskeisessä asemassa ovat uusien tekstiilikuitujen ja kiertotalouden ympärille rakentuva vahva arvoketju sekä kansainvälisen kuluttajakaupan vahvistaminen.

Tekstiili- ja muotialan yritykset: Koronatilanne heikentänyt lähikuukausien näkymiä, mutta tulevaisuuteen suunnitellaan investointeja5.3.2021 08:30:00 EET | Tiedote

Tekstiili- ja muotialan yritysten tilanne on heikentynyt viime syksystä. Yrityksissä kuitenkin suhtaudutaan tulevaisuuteen ilmeisen toiveikkaasti, sillä peräti 90 prosenttia yrityksistä suunnittelee investointeja seuraavien 3–5 vuoden aikana. On Suomen etu edistää tekstiilialan investointeja, sillä ne tuovat kaivattua taloudellista kasvua ja samalla vievät eteenpäin digitalisaatiota, hiilineutraalisuutta ja kiertotaloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme