VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Yrityspalvelujärjestelmän hajanaisuus heikentää sen saavutettavuutta ja ohjattavuutta

Jaa
Yrityksille on tarjolla kattavasti julkisia palveluita. Palvelujärjestelmä on kuitenkin monimutkainen, mikä vaikeuttaa palvelujen käyttöä ja järjestelmän ohjausta. Palvelujärjestelmää tulisi yksinkertaistaa selkeyttämällä palveluja tarjoavien organisaatioiden ja muiden toimijoiden työnjakoa ja rooleja. Vastuu palvelujärjestelmän ohjauksesta kuuluu ensisijaisesti työ- ja elinkeinoministeriölle.
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Julkisten yrityspalveluiden saatavuus ja palvelutarjonta ovat yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Palveluja ja palveluntarjoajia on kuitenkin paljon, ja yritykset ja palveluntarjoajat kokevat järjestelmän monimutkaiseksi ja vaikeaselkoiseksi. Hajanaisuus tekee erityisesti pk-yritysten kasvun edistämisestä haastavaa.

VTV suosittaa, että yrityksille suunnattujen palvelujen kokonaisuutta yksinkertaistetaan selkeyttämällä palveluja tarjoavien organisaatioiden rooleja ja työnjakoa. Yrityksille tärkeä palvelujen ennustettavuus ja jatkuvuus tulisi uudistuksissa turvata.

Palvelujärjestelmän toimijoiden välistä tiedonvaihtoa ja yhteisiä tietojärjestelmiä on kehitetty. Kehittäminen on kuitenkin usein ollut hallintolähtöistä, eikä järjestelmää ole saatu merkittävästi yksinkertaistettua. Myöskään tietojärjestelmät ja niiden käytettävyys eivät tue toimijoiden yhteistyötä parhaalla mahdollisella tavalla.

VTV arvioi julkisen yrityspalvelujärjestelmän toimijoiden yhteistyötä ja sen tuloksellisuuden edellytyksiä. Tarkastuksessa arvioituja julkisia yrityspalveluita tuottavia organisaatiota olivat Business Finland, Finnvera, ELY-keskukset, TE-toimistot ja ulkoministeriön Team Finland 
-vienninedistämisyksikkö.

Tutustu julkaisuun: Julkisen yrityspalvelujärjestelmän toimivuus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Splittringen av företagsservicesystemet försämrar dess tillgänglighet och styrbarhet20.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Det finns ett stort utbud av offentliga tjänster för företag. Servicesystemet är dock komplicerat, vilket försvårar användningen av tjänsterna och styrningen av systemet. Servicesystemet bör förenklas genom att förtydliga arbetsfördelningen och rollerna för organisationer som tillhandahåller tjänster och andra aktörer. Det är i första hand arbets- och näringsministeriet som ansvarar för styrningen av servicesystemet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme