Yritysten suhdannekatsaus: käänne parempaan edellyttää inflaation laskua ja vientinäkymien vakautumista
Yritysten näkymiä vuonna 2023 varjostavat inflaatio, kuluttajakysynnän hiipuminen ja korkojen nousu. Danske Bank ennustaa tuoreessa yritysten suhdannekatsauksessaan Suomen ja koko euroalueen painuvan taantumaan energian kallistuessa talven kylmempien kelien myötä.
Danske Bankin ennusteen mukaan bruttokansantuote supistuu 0,7 prosenttia vuonna 2023. EKP:n rahapolitiikan kiristys nostaa euribor-korkoja vielä keväällä, mutta loppuvuonna 2023 markkinakorot voivat jo kääntyä laskuun.
”Monet yritykset lykkäävät investointeja heikomman kysynnän, paisuvien kustannusten ja nousevien korkojen vuoksi. Asuntotuotantoa vähennetään, jotta uusien asuntojen uhkaava ylitarjonta saadaan purettua. Energiantuotantoon puolestaan investoidaan lisää lähivuosina, jotta Suomi pääsee eroon energiapulasta”, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.
Energiainvestointien lisäksi positiivisuutta näkymiin tuo se, että osa yrityksille kohdistuvista kustannuksista, kuten polttonesteiden, useiden raaka-aineiden ja rahtien hinnat, on jo kääntynyt laskuun. Tämä helpottaa yritysten kustannuspaineita vuonna 2023.
”Vuodelle 2024 ennustamme maltillista kasvua. Pysyvämpi käänne parempaan edellyttää kuitenkin inflaation laskua ja vientinäkymien vakautumista. Suomalaisyritysten Venäjän-kauppa on romahtanut murto-osaan pakotteiden, kysynnän heikkenemisen ja vapaaehtoisten boikottien vuoksi. Euroalueen vienti taas heikkenee taantuman vuoksi”, Kuoppamäki jatkaa.
Heikko euro vauhdittaa vientiä Yhdysvaltoihin
Suomalaiset yritykset ovat etsineet määrätietoisesti uusia markkina-alueita Venäjän viennin tilalle, ja uusia vientimarkkinoita on myös löytynyt.
”Aiemmin Venäjälle myyneet yritykset ovat löytäneet uusia asiakkaita esimerkiksi Pohjois-Amerikasta heikon euron siivittämänä. Suomalaisyritysten hintakilpailukyvyn kannalta olisi tärkeää, että palkkojen yleiskorotukset pysyisivät suhteellisen maltillisina. Kilpailutilanne työvoimasta johtaa joka tapauksessa työvoimakustannusten nousuun markkinalähtöisestikin”, Danske Bankin Suomen yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Elina Fogelholm sanoo.
Avoimia työpaikkoja on edelleen tarjolla runsaasti sekä asiantuntija- että työntekijäammateissa. Osaajapula näkyy palkkojen nousuna. Danske Bankin ennusteen mukaan ansiotaso nousee ensi vuonna 4,0 prosenttia. Työttömyysaste taas kohoaa ennusteen mukaan ensi vuonna 7,3 prosenttiin.
Pula osaavasta työvoimasta ja teknologian kehittyminen ovat parantaneet automaatio- ja digitalisaatiohankkeiden kannattavuutta. Tämä on lisännyt kysyntää konepajateollisuudessa ja IT-sektorilla.
Tuotanto liikkuu lähemmäs asiakkaita
Työtä on pitkään siirtynyt pois Suomesta ja Euroopasta halvempien työvoimakustannusten perässä. Tämä trendi on nyt taittumassa.
”Korona paljasti pitkien toimitusketjujen haavoittuvuuden, ja Ukrainan sota on pahentanut tilannetta entisestään. Yritykset ovat joutuneet laajentamaan toimittajaverkostojaan ja kasvattamaan varastoja varmistaakseen toimituskykynsä. Pankissa tämä on lisännyt käyttöpääomarahoituksen kysyntää”, Elina Fogelholm sanoo.
”Geopoliittisia riskejä ja kuljetuskustannuksia arvioidaan nyt entistä tarkemmin investointeja suunniteltaessa, mikä yhdessä kohoavan automaatioasteen kanssa ohjannee investointeja lähemmäs markkinoita”, Fogelholm jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Topi KanniainenLehdistöpäällikkö
Puh:050 591 1904Topi.Kanniainen@danskebank.fiTietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bankin yritysasiakkaat: Trumpin tullien vaikutukset ovat olleet toistaiseksi vähäisiä2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank selvitti keskisuurilta yritysasiakkailtaan, miten Trumpin tullit ovat vaikuttaneet vientiin. Osa yrityksistä kertoo voivansa siirtää tullien aiheuttamat kulut hintoihin viiveellä, osa ei.
Kutsu medialle: Miten suomalaisten asumishalut ovat muuttuneet?30.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Danske Bank järjestää taustoittavan keskustelutilaisuuden asumista käsittelevästä Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksesta.
Tutkimus: Ympäristöasiat eivät paina vaakakupissa asuntokaupoilla entiseen malliin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset ovat kiinnostuneempia putkiremonteista kuin energiatehokkuutta lisäävistä parannuksista. Vain vajaa puolet suomalaisista kokee ympäristövaikutukset melko tärkeiksi valitessaan asuntoa.
Tutkimus: Asuntolainan määrä on hämärän peitossa joka kymmenennelle suomalaiselle22.4.2025 09:29:02 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan naimisissa olevat ja sinkut tietävät kotitaloutensa kuukausitulot avopareja paremmin. Iäkkäämmät vastaajat olivat perillä raha-asioistaan nuoria vastaajia paremmin.
Asumisen kustannukset huolettavat suomalaisia: “Huoli on jäänyt päälle”10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia enää samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Nousevista koroista on huolissaan nyt joka viides suomalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme