Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Yrjönkadun uimahallin uudistus etenee

Jaa
Helsinkiläisten suosikkipaikkoihin lukeutuva Yrjönkadun uimahalli uudistuu lähivuosina. Helsingin kaupunki kehittää uimahallin palveluita ja perusparantaa hallin tilat. Rakentamisvaiheen arvioidaan alkavan keväällä 2024 ja kestävän noin kaksi vuotta. Perusparannusta koskeva hankesuunnitelma eteni tänään päätöksentekoon.
Kuva: Maarit Hohteri
Kuva: Maarit Hohteri

1920-luvulla rakennetun uusklassisen ja tunnelmallisen Yrjönkadun uimahallin palveluita kehitetään entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi perinteitä ja uimahallin upeaa tunnelmaa kunnioittaen.

Uudistusta on valmisteltu kaupunkilaisia kuunnellen, sillä onnistuneen uudistuksen tueksi tarvitaan tietoa asiakkaiden tarpeista, toiveista ja mielipiteistä. Kaupunkilaiset kutsuttiin 30.11.2021−12.1.2022 järjestettyyn Kerrokantasi-verkkokyselyyn, joka tuotti huikeat 968 ideaa ja mielipidettä koskien Yrjönkadun palvelujen kehittämistä.

On ollut innostavaa huomata, kuinka tärkeä kohde Yrjönkatu on, ja kuinka intohimoisesti siihen suhtaudutaan. Prosessi on ollut monella tavalla antoisa koko tiimille ja lähdemme innokkaina rakentamaan tulevaa Yrjönkadun palvelukokemusta”, sanoo Yrjönkadun uimahallin tiimiesimies Kara Koskinen.

Verkkokyselyn vastausten perusteella Yrjönkadun uimahallin merkittävin asiakaskokemusta muovaava tekijä on rakennustaiteellisesti arvokas, ainutlaatuinen miljöö, joka luo puitteet rentouttavalle ja rauhoittavalle kylpyläkokemukselle. Hallin autenttinen tunnelma ja sen tarjoama ”aikamatka” on asiakkaita houkutteleva tekijä.

Kaupunkilaiset toivoivat, että alkuperäistä tyyliä vaalittaisiin myös yksityiskohtien tasolla.  Rakentamisajan henkeen sopivien ratkaisujen toivottiin ulottuvan esimerkiksi opasteisiin, kyltteihin ja lipunmyyntipisteeseen. Kaupunkilaiset toivoivat lisäksi, että hankkeessa vältetään pyrkimystä tehokkuuteen, nopeuteen ja liallisiin virikkeisiin rauhallisen tunnelman ja ympäristön kauneuden kustannuksella.

Kaupunkilaiset kirjoittivat: ”Toivottavasti Yrjönkatu säilyy jatkossakin nimenomaan osana arjen kokemusta, eli säilyttää luonteensa paikkana, joka on ”luxorious without being fancy”. Yrjönkatu ei ole moderni day spa, vaan omanlaisensa ja oman aikansa näköinen” ja ”…se edustaa kaupunkilaisten elämässä toimivaa ajallista kaupungin kerrostumaa, joka kuuluu eurooppalaiseen kaupunkiin.

Verkkokyselyn vastauksissa nousi esiin myös kehitystoiveita liittyen viestintään, asiakaspalvelukulttuuriin ja informaation saavutettavuuteen. Myös rakennuksen useisiin tiloihin sekä esteettömyyteen ja valaistukseen liittyviä näkökulmia kertyi paljon.

Yrjönkadun perinteet ja käyttösäännöt – alasti uiminen sekä naisten ja miesten omat vuorot – pohdituttivat. Yleisesti palvelutarjoamaa ei haluttu muuttaa radikaalisti, mutta pieniä kehitysehdotuksia kohdistui myös tapahtumallisuuden sekä ravitsemuspalveluiden suuntaan.

Hankkeessa käytettiin palvelumuotoilua tila- ja opastekonseptien sekä asiakaspalvelumallioppaan laadintaan. Työskentely muotoilutoimisto Rune & Bergin kanssa piti sisällään intensiivisen yhteiskehitysvaiheen, johon osallistettiin sekä henkilökuntaa että Yrjönkadun uimahallin kävijöitä syksyllä 2022. Konseptit valmistuivat helmikuussa 2023, ja niitä hyödynnetään jatkosuunnittelussa.

Koska kyseessä on merkittävä helsinkiläinen kulttuuriympäristö, kaupunginmuseo on aktiivisesti mukana hankkeessa.

Uimahallin perusparannuksen hankesuunnitelmalle näytettiin vihreää valoa 20.4.2023 kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsittelee hankesuunnitelman puoltoa 25.4.2023. Hankesuunnitelman hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yrjönkadun uimahallin perusparannus:


projektinjohtaja Katri Olli
kaupunkiympäristö / hankeyksikkö 1
katri.olli@hel.fi
040 504 1594


johtava arkkitehti Mia Kuokkanen
kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut / tilapalveluyksikkö
mia.kuokkanen@hel.fi
040 544 0247


Helsingin liikuntapalvelut:
Kara Koskinen
Yrjönkadun uimahallin tiimiesihenkilö
kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala / liikuntapalvelut
kara.koskinen@hel.fi
040 183 3676

Kuvat

Kuva: Maarit Hohteri
Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme