Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

YVA-hankkeiden määrä on ennätyksellinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Taustalla ovat vihreän siirtymän investointihankkeet. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on vireillä ennätyksellinen määrä hankkeita, jotka kuuluvat ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) pariin. Tavanomainen määrä vuositasolla on alle 10, mutta tällä hetkellä vireillä on yli neljäkymmentä YVA-menettelyä ja kaksikymmentä on ennakkoneuvotteluissa eli puhutaan yhteensä yli 60 YVA-hankkeesta.
Suuri osa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen YVA-hankkeista liittyy tuulivoimaan.
Suuri osa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen YVA-hankkeista liittyy tuulivoimaan.

– Suurin osa jo kuulutetuista YVA-hankkeista, runsaat kolmekymmentä, liittyy tuuli- ja aurinkovoimaan, niiden sähkönsiirtoon tai akku- ja vetyteollisuuteen, kertoo johtava asiantuntija Elina Venetjoki Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Lähiaikoina on lisäksi tulossa vireille useita hankkeita, sillä jo 20 hankkeesta on pidetty tai sovittu ennakkoneuvotteluita, hän jatkaa.

Ympäristövaikutusten arviointimenettely on lakisääteinen prosessi, jota sovelletaan hankkeisiin, joilla on todennäköisesti merkittäviä ympäristövaikutuksia. Tällaisia hankkeita voivat olla esimerkiksi suuret tiehankkeet, kaivokset, jätteenkäsittelylaitokset tai tuulivoimalat.

– Pääosa vireille tulleista hankkeista on ns. vihreän siirtymän investointeja ja määrällisesti ne jakautuvat melko tasaisesti Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien välillä. Sisällöissä on kuitenkin jonkin verran eroja, esim. vety- ja akkuhankkeet painottuvat rannikolle, toteaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on vireillä tai tulossa vireille runsaasti muita vihreän siirtymän hankkeita eli niitä, jotka eivät vaadi YVA-menettelyä, hän jatkaa. Tämän tilanteen hoitaminen ELY-keskuksen tehtävien osalta ei olisi mahdollista ilman viime vuoden lopulla saatua valtion lisärahoitusta.

YVA-menettelyn tarkoituksena on varmistaa, että suunnitteilla olevan toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset selvitetään riittävän tarkasti. Ympäristövaikutukset voivat kohdistua luontoon, rakennettuun ympäristöön, ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin ja luonnonvarojen hyödyntämiseen. Pyrkimyksenä on vähentää tai kokonaan estää haitalliset ympäristövaikutukset.

YVA-menettelyssä hankkeen vaikutukset arvioidaan suunnittelun yhteydessä ennen päätöksentekoa, jolloin tuleviin ratkaisuihin voidaan vaikuttaa. Hankkeesta vastaava, yksityinen yritys tai julkinen taho, vastaa selvitysten tekemisestä. Menettelyä ohjaa ja valvoo yhteysviranomaisena toimiva alueellinen ELY-keskus.

YVA on hankkeen suunnittelun apuväline, jonka tulokset on otettava huomioon hankkeen suunnittelussa ja lupaharkinnassa, esimerkiksi ympäristö- tai rakennusluvassa. YVA-menettely ei itsessään tarkoita, että hanke saa ympäristö- tai rakennusluvan.

Yhtenä menettelyn tavoitteena on lisätä kaikkien mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa hankkeiden suunnitteluun. Kaikki ne, joihin hanke voi vaikuttaa, esimerkiksi alueen asukkaat, järjestöt ja viranomaiset, voivat osallistua prosessiin, jossa tiedonsaanti ja osallistuminen ovat erittäin tärkeitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys, puh. 0295 027 560, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Johtava asiantuntija Elina Venetjoki, puh. 0295 016 403, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Kuvat

Suuri osa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen YVA-hankkeista liittyy tuulivoimaan.
Suuri osa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen YVA-hankkeista liittyy tuulivoimaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens motiverade slutsats om miljökonsekvensbeskrivningen för Westenergy Oy:s projekt för tillverkning av syntetisk metan (Österbotten)31.5.2023 08:59:00 EEST | Tiedote

Westenergy Oy planerar en anläggning för tillverkning av syntetisk metan i närheten av Stormossens avfallscentral, på fastigheten där Westenergy Oy:s befintliga avfallsförbränningsanläggning finns. Projektområdet är beläget i Korsholms kommun nära gränsen till Vasa stad, söder om riksväg 8. Vid tillverkningen av syntetisk metan fångas koldioxid upp från avfallsförbränningsanläggningens rökgasflöde. Den uppfångade koldioxiden förenas med väte som har producerats med utsläppsfri el från vindkraft, varvid syntetisk metan i gasform bildas. Det gasformiga metanet överförs i vätskeform som en slutprodukt av syntetisk metan och den kan användas som bränsle i den tunga trafiken och i havstrafiken.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Westenergy Oy:n synteettisen metaanin valmistus -hankkeen YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)31.5.2023 08:59:00 EEST | Tiedote

Westenergy Oy suunnittelee synteettisen metaanin valmistuslaitosta Stormossenin jätekeskuksen läheisyyteen, Westenergy Oy:n olemassa olevan jätteenpolttolaitoksen kiinteistölle. Hankealue sijaitsee Vaasan kaupungin rajan läheisyydessä Mustasaaren kunnassa, valtatie 8 eteläpuolella. Synteettisen metaanin valmistuksessa otetaan jätteenpolttolaitoksen savukaasuvirrasta talteen hiilidioksidia, joka yhdistetään päästöttömällä tuulivoimasähköllä tuotettuun vetyyn, jolloin muodostuu synteettistä kaasumaista metaania. Kaasumainen metaani nesteytetään synteettisen metaanin lopputuotteeksi, käytettäväksi raskaan liikenteen sekä meriliikenteen polttoaineena.

Muutoksia joukkoliikenteeseen Kurikassa25.5.2023 13:10:13 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hankkii joukkoliikennettä yhteysvälillä Teuva – Kauhajoki – Kurikka – Ilmajoki – Seinäjoki. Yhteysvälin joukkoliikenteeseen on tulossa muutoksia, jotka koskevat pääosin Kurikan torin joukkoliikennepysäkin lisäämistä reittiin sekä joiltain osin Magneetin kiertoliittymän poistoa reitiltä. Muutosten jälkeen kaikki vuorot yhtä vuoroparia lukuun ottamatta kulkevat Kurikan torin kautta. Nykyisellään osa vuoroista on kulkenut suoraan magneetin kiertoliittymän kautta. Muutokset astuvat voimaan 5.6.2023. Ajantasaiset reitit ja aikataulut löytyvät helposti ja kätevästi sähköisistä reittioppaista, kuten valtakunnallinen reittiopas opas.matka.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme