ELY-keskukset

Yyterinniemen maanomistajille uusia tukimahdollisuuksia ranta-alueiden monikäyttösuunnittelun myötä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt Porin Yyterinniemellä neuvonnallisen suunnitteluhankkeen, jonka tarkoituksena on kartoittaa ja löytää hoidettavia luontokohteita Preiviikinlahden ja Kokemäenjoen suiston alueilla yhdessä maanomistajien kanssa. Monipuolista luonnonhoitoa voidaan tukea uusilla Helmi -elinympäristöohjelman tuilla ja maatalouden ympäristökorvauksien kautta. Painopiste Porissa on laadukkaan rantalaidunnuksen ja heinäbiomassan hyötykäytön edistämisessä.

Teemuluodon rantalaidun. © Roosa Kemppi
Teemuluodon rantalaidun. © Roosa Kemppi

Yyterinniemen luonnonhoidon suunnittelun tavoitteena on edistää alueen ranta- ja vesiluonnon hyvää tilaa ja ranta-alueiden resurssien hyödyntämistä yhdessä asiantuntijoiden ja maanomistajien kanssa. Toteutettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi merenrantaniittyjen laidunalueiden ja perinnebiotooppien kunnostus ja hoito sekä suojavyöhykkeiden tai kosteikkojen perustaminen. Tavoitteena on myös osoittaa alueet, joissa ruovikot säilytetään, ja joissa niitä tulisi hävittää tai hyödyntää.

Suunnittelu toteutetaan osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Helmi -elinympäristöohjelmaa, joka on mahdollistanut uusia tukitapoja luonnonhoidon toteuttamiseen. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa tunnistamalla, suojelemalla ja ennallistamalla heikentyneitä luontotyyppejä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus voi myöntää uutta kansallista hoitotukea alueiden peruskunnostukseen tavarana tai palveluna. Tällöin toimenpidekohteen maanomistaja voi esimerkiksi vastaanottaa aitaustarvikkeita laidunaidan rakentamista varten tai saada valmiin peruskunnostuksen tai alueen aitauksen toteutuksen ns. avaimet käteen -periaatteella ELY-keskuksen toimittamana. Peruskunnostuksen jälkeen alueelle voidaan hakea maatalouden ympäristökorvausta. Myös kuntien, järjestöjen ja yhdistysten on mahdollista hakea tukea kunnostus- ja hoitotoimiin Kunta- ja Järjestö-Helmen kautta. Kunta- ja Järjestö-Helmen seuraava hakukierros on 15.9-31.10.2022.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tilaaman ja koordinoiman suunnittelutyön maastokartoitukset ovat käynnistyneet kesällä 2022. Kiinnostuneiden maanomistajien toivotaan ottavan yhteyttä alueensa konsulttiin tilakohtaisia keskusteluja varten (ks. yhteystiedot ja kartta aluejaosta tiedotteen lopussa). Kaikki yhteistyö maanomistajien, kunnan ja viranomaisten välillä on toivottavaa. Maankäyttötavoitteita ja alueellisia hoitosuosituksia sisältävän suunnitelman on tarkoitus valmistua kevättalvella 2023, jolloin Helmi -ohjelmaa voidaan alkaa toteuttaa yhdessä maanomistajien kanssa. Konsultteina hankkeessa toimivat Ympäristösuunnittelu Enviro Oy sekä Wild Nordic Nature Oy. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Varsinais-Suomen ELY-keskus, Satakunnan ELY-keskus, Satakuntaliitto, Metsähallitus ja Porin kaupunki.

Lisätietoa hankkeesta:

Roosa Kemppi, suunnittelija
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 022 080
roosa.kemppi@ely-keskus.fi

Konsultit:

Preiviikinlahti:
Esa Lammi, Ympäristösuunnittelu Enviro Oy
puh. 0400 200 652
esa.lammi@ys-enviro.fi

Kokemäenjoen suisto:
Jaana Mälkki, Wild Nordic Nature Oy
puh. 040 734 6696
jaana.malkki@wildnordicnature.com

Lisää Helmi -elinympäristöohjelmasta: ym.fi/helmi
Helmi -ohjelman toimeenpano: ymparisto.fi/helmiohjelma/varsinais-suomi-ja-satakunta

Avainsanat

Kuvat

Teemuluodon rantalaidun. © Roosa Kemppi
Teemuluodon rantalaidun. © Roosa Kemppi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevätilanne vaihteleva Saaristomerellä ja Selkämerellä, sisävesissä viime viikkojen kaltainen (Varsinais-Suomi, Satakunta)11.8.2022 11:44:26 EEST | Tiedote

Viime viikonlopun kovien tuulten myötä sinilevät sekoittuivat vesiin ja alkuviikon lämpimän sään seurauksena runsastuivat paikoitellen koko merialueella. Avomerellä sinilevät runsastuivat etenkin Saaristomeren eteläosassa. Sisävesissä sinilevää on tavattu paikoitellen runsaastikin, mutta tilanne on pysynyt pitkälti viime viikkojen kaltaisena.

Lapin ELY-keskus myönsi rahoitusta porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa koskeville tutkimushankkeille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)11.8.2022 11:07:21 EEST | Tiedote

Vuoden 2022 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä neljä hakemusta, joista kaksi hanketta rahoitettiin. Tukea haettiin yhteensä yli 600 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä noin 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme