Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n ja Tehyn ”Hanskat naulaan” –mielenilmaus TYKSissä: SUOJAKÄSINEHANKINNAT SYYNIIN EPÄINHIMILLISTEN TYÖOLOJEN VUOKSI

Jaa

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevät JHL:n ja Tehyn jäsenet järjestävät 21.5.2014 kello 15.00 ”Hanskat naulaan” –mielenilmauksen T-sairaalan sisääntuloaulassa (TB2). Mielenilmauksen tarkoituksena on kiinnittää huomio sairaanhoitopiirin suojakäsinehankintoihin.

Maaliskuussa ilmestyneen Finnwatchin raportin mukaan sairaanhoitopiiri käyttää Thaimaassa valmistettuja Semperitin suojakäsineitä, joiden tuotanto- ja työolot rikkovat paikallisia lakeja, vaarantavat työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden sekä loukkaavat kansainvälisiä työelämän oikeuksia.

Raportin mukaan tehtaalla työskentelee lapsia väärennetyillä passeilla. Siirtotyöntekijöitä syrjitään, heiltä peritään palkoista rekrytointimaksuja ja moninkertaisia kuluja työlupa-asiakirjoista, jotka tehtaan johto pitää hallussaan. Työntekijöillä teetetään kohtuuttoman pitkiä työpäiviä urakkakorvauksella ilman laillista minimipalkkaa ja korvauksia. Vuosilomia tai vapaita kansallisina juhlapyhinä ei anneta pitää. Myös työmatkat tehtaalle ovat vaarallisia. Moni työntekijä raportoi raiskauksista ja väkivaltaisista hyökkäyksistä.

- On surullista, että joudumme arkityössämme käyttämään epäeettisesti tuotettuja suojakäsineitä. Ajatus toimintapäivään lähti Finnwatchin raportista. Mietimme, miten voisimme osaltamme suomalaisina ammattijärjestöjen jäseninä edes pienillä eleillä vaikuttaa siihen, että julkisissa hankinnoissa kiinnitettäisiin huomiota valmistusmaan ja tehtaan työoloihin, työntekijöiden turvallisuuteen ja oikeuksiin, kertoo pääluottamusmies Päivi Huhtala JHL:stä.

- Vaadimme, että sairaanhoitopiiri uudistaa hankintakriteerejään niin, että tarjouspyyntöihin asetetaan sosiaalisia erityiskriteerejä. Niillä voimme varmistua siitä, että kansainväliset työelämän oikeudet täyttyvät ja yritysten toiminta ja tuotanto on eettistä. Sairaanhoitopiirin on yhdessä suomalaisten tavarantoimittajien kanssa sitouduttava selvittämään tuotantomaan työolot, toteaa Tehyn pääluottamusmies Lennu Yläneva.

TYKS:in tehyläiset ja JHL:läiset jäsenet haastavat myös muissa sairaanhoitopiireissä työskentelevät jäsenensä selvittämään oman organisaationsa hankintojen tuotantotapoja ja niiden eettisyyttä.

Lisätietoja:

Pääluottamusmies Päivi Huhtala, JHL, gsm 050 365 6490
Pääluottamusmies Lennu Yläneva, Tehy, gsm 050 3699 123

Lisätietoja Finnwatchista ja raporteista

Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, joka pyrkii edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla yrityksiin, talouden sääntelyyn ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Tehy ovat mukana Finnwatchin työssä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin kautta. Finnwatchin suojakäsineitä koskeva raportti ”Huolenpitoa käsistä, ei työntekijöistä – Työolot Siam Sempermedin käsinetehtaalla”: http://www.finnwatch.org/images/semperit_fi.pdf.

Raportti julkisten hankintojen vastuullisuudesta ”Alkuperä tuntematon – Sosiaalinen kestävyys kuntien julkisissa hankinnoissa”: http://www.finnwatch.org/images/kuntahankinnatweb.pdf.

Lisätietoja JHL ry:stä

JHL:n 240 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Kunnissa, valtiolla, yrityksissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Lisätietoja Tehy ry:stä

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyyn kuuluu 160 000 koulutettua alan ammattilaista, mm. bioanalyytikoita, ensihoitajia, fysioterapeutteja, hammashoitajia, kätilöitä, laboratoriohoitajia, lastenhoitajia, lähi- ja perushoitajia, lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia, mielenterveyshoitajia, osastonhoitajia, röntgenhoitajia, sairaanhoitajia, suuhygienistejä, terveydenhoitajia, toimintaterapeutteja ja ylihoitajia. Tehy on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on Suomen suurin ja monipuolisin ammattiliitto. JHL:n 240 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

OAJ och JHL: Helsingfors måste omedelbart anställa fler löneräknare för att lösa den kolossala lönehärvan, och måste också ersätta skadorna1.8.2022 13:47:41 EEST | Tiedote

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och fackförbundet JHL kräver att Helsingfors stad korrigerar problemen med sin lönebetalning och omedelbart anställer fler löneräknare för att utreda lönehärvan som nu har pågått i månader. Utöver dröjsmålsräntorna måste arbetstagare och tjänsteinnehavare även betalas ersättning för de skador som härvan orsakat.

JHL: Tulevaisuuden hoitajat on tehty työhyvinvoinnista, hyvästä johtamisesta ja kannustavasta palkasta14.7.2022 15:00:00 EEST | Tiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että Suomessa on hoitajapula. Sosiaali- ja terveysministeriö on vuoden ajan yhdessä julkisen ja yksityisen työnantajan sekä palkansaajajärjestöjen kanssa työstänyt toimenpiteitä hoitajapulan taltuttamiseksi. Mukana on ollut erilaisia asiantuntijayhteisöjä kuten esimerkiksi hoito- ja hoivatyöhön keskittyneitä digiratkaisuasiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme