SitraSitraSitra

Me-säätiö ja Sitra Suomen ensimmäisen SIB-hankkeen ankkurisijoittajat

Jaa

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen Social Impact Bond (SIB) eli tulosperusteinen rahoitussopimus on varmistunut. Sen tavoitteena on edistää työhyvinvointia julkisella sektorilla. Ensimmäisen vaiheen sijoittajiksi lähtevät Me-säätiö, Sitra ja yksityinen finanssisijoittaja. SIBiä hallinnoi Epiqus Oy. Uudelle toimintamallille on selkeä tilaus kestävyysvajeen kanssa painivassa Suomessa.

Social Impact Bond eli SIB on vaikuttavuusinvestoimisen (Impact investing) muoto, jossa sijoittajat rahoittavat asiakasorganisaation hyvinvointia tukevan toiminnan ja kantavat hankkeen taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain tuloksista.

Suomalainen vaikuttavuusinvestointirahastojen hallinnoija Epiqus Oy on saanut kerättyä riittävästi rahoitusta Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäisen SIBin toimintaan. SIB on toteutettu Epiqus Työhyvinvointi I Ky -nimisenä rahastona. Ensimmäiseen rahoituskierrokseen osallistui ankkurisijoittajien Sitran ja Me-säätiön lisäksi myös yksityinen finanssisijoittaja.

”Suomen nykyinen taloustilanne on saanut julkisen sektorin etsimään uusia tapoja hyvinvointihaasteiden ratkaisemiseksi. Tällaisista tavoitteisiin ja tuloksiin sidotuista rahoitussopimuksista on tulossa yhä tärkeämpi työkalu”, Epiquksen osakas Jussi Savukoski sanoo.

Sijoituksin kerätyt varat käytetään työhyvinvointia edistävän toiminnan rahoittamiseen julkisen sektorin organisaatioissa kolmen vuoden aikana. Tähän mennessä yhteistyön ovat aloittaneet Lounais-Suomen maistraatti, Savon koulutuskuntayhtymä ja Nurmijärven kunnan Aleksia-liikelaitos. SIBin piirissä on aluksi noin 1 300 työntekijää. Työhyvinvointipalvelujen tuottamisesta vastaavat toiminnan alkaessa Aino Health Management Oy, Tietotaito Group Oy, Trainers’ House Oyj ja Headsted Oy.

Me-säätiö haluaa olla mukana ensimmäisessä SIBissä, koska uskoo mallin potentiaaliin laajemminkin.

”Tämä hanke on esimerkki uudenlaisesta, innovatiivisesta tavasta parantaa hyvinvointia yhteiskunnassamme. Toivon, että esimerkkimme tukee uusien SIB-hankkeiden syntyä etenkin Me-säätiön ydinalueilla lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymisen ehkäisyssä”, säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord sanoo.

Epiqus Työhyvinvointi I -rahasto on edelleen avoin sekä uusille sijoittajille että uusille julkisen sektorin organisaatioille. Minimisijoitus on 250 000 euroa.  Rahasto on tarkoitus sulkea keväällä 2016.

Vaikuttavuutta mitataan sairauspoissaoloissa

Tässä ensimmäisessä SIBissä ensivaiheen vaikuttavuutta mitataan sairauspoissaoloissa. Tavoitteena on vähentää niitä vuosittain vähintään 2,1 päivällä henkeä kohden. Jos tavoite saavutetaan, julkiselle sektorille kertyy mittavia taloudellisia säästöjä, joista osa palautetaan rahaston kautta sijoittajille.

”Vaikka mittarina ovat sairauspoissaolot, tavoitteena on ennen kaikkea yksilön ja hänen työyhteisönsä työkyvyn ja hyvinvoinnin tukeminen. Tämän toivotaan näkyvän niin työntekijöiden parempana elämänlaatuna kuin työnantaja-organisaation tuloksellisempana toimintana”, Sitran johtava asiantuntija Mika Pyykkö toteaa.

Sairauspoissaoloista aiheutuvat taloudelliset menetykset ovat Suomessa arviolta noin seitsemän miljardia euroa vuodessa. Ne ovat merkittävä kustannus myös julkisella sektorilla: poissaolojen osuus kuntien kokonaistyöajasta on noin viisi prosenttia ja kokonaiskustannukset vuositasolla jopa kaksi miljardia euroa. Laskutavoissa on eroja, joten yksiselitteisiä lukuja ei ole saatavilla.  

Malli lähtöisin Isosta-Britanniasta

Sitra on rakentanut reilun vuoden ajan vaikuttavuusinvestoimisen ekosysteemiä Suomeen ja valmistellut yhdessä muiden toimijoiden kanssa ensimmäisiä SIB-pilotteja, joista merkittävimpiä on nyt käynnistyvä työhyvinvointi-SIB. Osana vaikuttavuustyötään Sitra on päättänyt myös omasta, enintään 1,5 miljoonan euron sijoituksesta Epiqus Työhyvinvointi I -rahastoon.

SIB-malli on lähtöisin Isosta-Britanniasta. Se mahdollistaa yksityisen pääoman hyödyntämisen etenkin hyvinvointia edistävään ja ongelmia ehkäisevään toimintaan, johon julkisella sektorilla eri useinkaan riitä varoja. Kansainvälisesti mallia on hyödynnetty niin lasten huostaanottojen ehkäisyyn, vapautuvien vankien tukemiseen kuin vaikeasti työllistettävien henkilöiden työllistämiseen. Työhyvinvointiin pureutuva Suomen ensimmäinen SIB on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Lisätietoja:   

Jussi Nykänen, hallituksen puheenjohtaja, Epiqus, puh. +358 408 408 001, jussi.nykanen@epiqus.com

Mika Pyykkö, Vaikuttavuusinvestoiminen-avainalueen vetäjä, Sitra, puh. +358 294 618 259, mika.pyykko@sitra.fi

Ulla Nord, toimitusjohtaja, Me-säätiö, puh. +358 505 781 259, ulla.nord@mesaatio.fi

Taru Keltanen, viestinnän asiantuntija, Sitra, puh. +358 40 6743246, taru.keltanen@sitra.fi 


Epiqus Oy on Pohjoismaiden ensimmäinen reguloitu vaikuttavuusinvestointirahastojen hallinnoija. Yritys keskittyy sijoitustoimintaan, jossa yhdistetään taloudellisen tuoton ja mitattavan yhteiskunnallisen ja/tai ympäristöhyödyn saavuttaminen. Epiqus ohjaa puolet taloudellisesta tuloksestaan toimintaan, joka on Epiquksen tärkeänä pitämien yhteiskunnallisten ja ympäristöllisten tavoitteiden mukaista. Epiqus on AIFMD-rekisteröity, Global Impact Investing Networkin jäsen, sekä YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden allekirjoittaja. www.epiqus.com

Me-säätiö on Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan perustama säätiö, jonka perustehtävänä on syrjäytymisen ehkäisy ja eriarvoistumisen vähentäminen Suomessa, erityisesti lasten, nuorten ja perheiden parissa. Säätiön yhtenä tavoitteena on myös uudenlaisten rahoitusratkaisujen löytäminen säätiön perustehtävän mukaisiin toimintoihin tai työtapoihin. www.mesaatio.fi

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tulevaisuusorganisaatio, joka tekee töitä Suomen kilpailukyvyn ja suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Sitran Uusi työelämä ja kestävä talous -teema edistää työelämän uudistumista ja kestävää taloutta innovatiivisten toiminta- ja rahoitusmallien avulla. www.sitra.fi/vaikuttavuusinvestoiminen

Avainsanat

Kuvat

SIB-malli käytännössä
SIB-malli käytännössä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tulevaisuusorganisaatio, joka tekee töitä Suomen kilpailukyvyn ja suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ennakoimme yhteiskunnan muutosta, etsimme käytännön tekemisellä uusia toimintamalleja ja vauhditamme kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Koldioxidavtrycket sjunker fortfarande för bolag som noterats på Helsingforsbörsen16.1.2018 07:10Tiedote

Koldioxidavtrycket för bolag som noterats på Helsingforsbörsen sjönk förra året med 16 procent jämfört med året innan. En placering på en miljon euro i Helsingforsbörsen i enlighet med generalindex genererar beräknade koldioxidutsläpp på 199 tCO2e, då siffran förra året var 236 tCO2e. Detta framgår i en undersökning som Sitra låtit göra och som genomfördes redan för tredje gången. Den betydande förändringen visar att de finländska bolagens arbete för att minska utsläppen ger resultat.

Carbon footprint of Nasdaq Helsinki-listed firms continues to go down16.1.2018 07:10Tiedote

Last year, the carbon footprint of firms listed on Nasdaq Helsinki fell by 16% on the previous year. A million-euro investment in the listed companies in Helsinki produces 199 tons of carbon dioxide emissions (tCO2e), while last year the corresponding figure was 236 tCO2e. Within two years, the emissions have fallen by one third. This is the finding of the third such study commissioned by Sitra. The significant change shows that the efforts made by Finnish companies to reduce emissions are yielding results.

Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden hiilijalanjälki jatkaa laskuaan16.1.2018 07:10Tiedote

Helsingin pörssiin listattujen yhtiöiden hiilijalanjälki laski viime vuonna 16% edellisvuoteen verrattuna. Miljoonan euron sijoitus Helsingin pörssiin yleisindeksin mukaisesti tuottaa 199 tCO2e laskennalliset hiilidioksidipäästöt, kun vastaava luku viime vuonna oli 236 tCO2e. Kahdessa vuodessa lukema on laskenut kolmanneksella. Tämä selviää Sitran teettämästä tutkimuksesta, joka toteutettiin jo kolmatta kertaa. Merkittävä muutos osoittaa, että suomalaisyhtiöiden työ päästöjen vähentämiseksi tuottaa tulosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme