Oulun yliopisto

Askivuosista merkittävää työkyvyn laskua ja tuottavuuden menetyksiä

Jaa

Tupakoinnin aiheuttamille tuottavuuden menetyksille on nyt laskettu hinta Suomessa. Oulun yliopiston tutkimus osoittaa, että elinikäinen tupakoija aiheuttaa yhteiskunnalle ja työnantajalle huomattavasti korkeammat tuottavuuskustannukset kuin tupakoimaton.

Savuava tupakka.
Pixabay

Tutkimuksen keskeisin tulos oli, että tupakoidut eli ns. askivuodet liittyvät vahvasti tuottavuuskustannuksiin: mitä enemmän askivuosia, sitä enemmän tuottavuuskustannuksia. Tuottavuuskustannukset ovat yhteiskunnan ja työnantajien menetyksiä, jotka johtuvat työntekijöiden alentuneesta työkyvystä. Ne aiheutuvat epäsuorasti sairauksista ja työkyvyn laskusta.

Askivuodet mittaavat elinikäisen tupakoinnin haittojen kertymistä. Ne lasketaan kertomalla jokainen tupakoitu vuosi päivittäin tupakoitujen savukeaskien määrällä. Sillä, missä iässä henkilö on aloittanut tupakoinnin tai lopettanut sen, ei ollut tutkijoiden mukaan niinkään merkitystä.

Eniten askivuosia tupakoineiden tuottavuuskustannukset olivat moninkertaisia tupakoimattomiin verrattuna. Yli 30 askivuotta tupakoineiden miesten tuottavuuskustannukset yhteiskunnalle olivat 184 427 euroa ja työnantajalle 60 765 euroa. Naisilla vastaavat luvut olivat 133 615 euroa ja 62 305 euroa. Sairauspäivärahapäiviä elinikäisillä tupakoijilla oli työuran aikana keskimäärin 60 % enemmän kuin tupakoimattomilla.

Tupakoinnin lopettaminen näkyy suoraan tuottavuuskustannusten laskuna. ”Tutkimuksemme mukaan jatkuva tupakoiminen on ratkaiseva tekijä tuottavuuskustannusten kannalta. Tämä viittaa siihen, että tupakoinnin haitalliset vaikutukset riippuvat tupakoinnin määrästä ja kestosta. Tupakoinnin lopettaminen on aina kannattavaa”, dosentti Ina Rissanen sanoo.

Tutkimuksessa otettiin huomioon yli 10 vuorokautta kestävät poissaolot tuottavuuden menetyksinä. Tupakoijille voi kertyä paljon lyhyempiäkin poissaoloja, joten ero tupakoimattomiin saattaa olla vieläkin suurempi. Miehillä ja naisilla tulokset olivat samansuuntaisia ja ne olivat riippumattomia muista elintavoista.

”Tulosten pitäisi osoittaa sekä yhteiskunnalle että työnantajille, että Suomessa menetetään paljon rahaa tupakoinnista johtuvan työkyvyn laskun takia. Tämän menetyksen estämiseksi tulisi tehdä muutoksia sekä lainsäädännössä että työpaikoilla”, Rissanen sanoo.

”Tuloksia tulisi käyttää työpaikoilla kohdentamaan työkykyä ylläpitäviä ja tupakoinnin lopettamiseen kannustavia kustannustehokkaita toimia. Ne osoittavat, minkälaista rahallista hyötyä tällaisista toimista on mahdollista saavuttaa, kun työntekijöiden poissaolot vähenevät”, yliopistotukija Marko Korhonen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta toteaa.

Tulokset ovat merkittäviä, sillä tuottavuuskustannusten laskemisessa hyödynnettiin menetelmää, joka ottaa huomioon myös mahdolliset virhelähteet.

Tutkimuksessa seurattiin vuoden 1966 Pohjois-Suomen syntymäkohortissa 10 650 henkilöä synnytystä edeltävästä ajasta 55 vuoden ikään asti. Tupakointikäyttäytyminen arvioitiin elinkaarimallinnuksella ja kumulatiivinen altistuminen askivuosien avulla. Tuottavuuskustannukset arvioitiin inhimillisen pääoman menetelmällä (HCM) ja kitkakustannusmenetelmällä (FCM). Lisäksi käytettiin yksityiskohtaisia, kansallisiin rekistereihin perustuvia tietoja hoidosta, työkyvyttömyydestä, kuolleisuudesta, koulutuksesta, verotuksesta, ammatista ja työmarkkinoista. Tuottavuuskustannusten ennustamiseen käytettiin kaksiosaista regressiomallia.

Tutkimuksen ovat tehneet yhteistyössä Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan Väestöterveyden tutkimusyksikön ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat.

Tutkimusartikkeli: Ina Rissanen, Iiro Nerg, Petteri Oura, Sanna Huikari, Marko Korhonen, Productivity costs of lifelong smoking – the Northern Finland Birth Cohort 1966 study, European Journal of Public Health, 2024; ckae057, https://doi.org/10.1093/eurpub/ckae057

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti Ina Rissanen, Väestöterveyden tutkimusyksikkö, p. +31618505066, ina.rissanen@oulu.fi
Yliopistotutkija Marko Korhonen, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 044 5281270, marko.korhonen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kimalaiset rakentavat legopalikoilla tiedettä ja tunnistavat tiimityön arvon1.5.2024 03:01:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tuore tutkimus kertoo kimalaisten uskomattomasta kyvystä ymmärtää tiimityön tärkeys uusissa haasteissa. Tutkimus, joka julkaistiin arvostetussa Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä, paljastaa että kimalaiset eivät ole pelkkiä ahkeria pölyttäjiä, vaan myös nokkelia tiimityöläisiä. Ne oppivat työskentelemään yhdessä ratkaistakseen vaativia tehtäviä ja näyttävät ymmärtävän parinsa roolin. Myös kimalaistutkimus-videot käytettävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye