Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

 Valmentava koulutus tarjoaa maahanmuuttajille näkymän suomalaiseen korkeakouluun 

Jaa

22-vuotias Papu Nicolas työskentelee hoitoalalla ja haaveilee ensihoitajan työstä. Maahanmuuttajissa olisi tekijöitä myös tekniikan alan työvoimapulaan. Tekniikan alan valmentavan koulutuksen haku on auki 17.12. asti.

Papu Nicolas osallistuu VAMKin valmentavaan koulutukseen.
Papu Nicolas osallistuu VAMKin valmentavaan koulutukseen.

 

 

– Uskon, että sopisin hyvin ensihoitajaksi, sanoo Papu Nicolas. 

Papu on syksyn ajan osallistunut Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan valmentavaan koulutukseen. Maksuton koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille, joilla jo on alan toisen asteen koulutus ja suomen kielen taitoa, mutta jotka haluaisivat päivittää osaamistaan ammattikorkeakoulututkinnolla. 

Kymmenen vuotta Suomessa asunut Papu sekä hänen kurssikaverinsa Nafisa Ibrahim Omari ovat molemmat hoitoalalla. Nafisalla on sairaanhoitajan koulutus Somaliasta, missä hän asui vielä pari vuotta sitten. Suomessa tutkinto ei sovellu sellaisenaan työmarkkinoille, joten hänen täytyisi suorittaa sairaanhoitajan tutkinto suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Samaan aikaan Suomessa on pula muun muassa hoitoalan tekijöistä. 

VAMK+ jatkuvan oppimisen palvelut on lähtenyt ratkaisemaan tätä haastetta maahanmuuttajien valmentavalla koulutuksella. 

Valmentava koulutus kehittää ammattikorkeakouluopinnoissa tarvittavia valmiuksia ja suomen kielen taitoa. Koulutuksessa tutustutaan myös alaan ja työtehtäviin Suomessa. 

Ensi keväänä VAMKissa alkaa uutuutena tekniikan alan valmentava koulutus maahanmuuttajille. Haku kolmen kuukauden mittaiseen 15 opintopisteen koulutukseen on auki nyt ja jatkuu 17.12. saakka. 

Joustavaa opiskelua 

Nafisa huomasi ilmoituksen valmentavasta koulutuksesta Facebookista, Papu kuuli siitä tutulta.  

– Olen hakenut VAMKiin aiemmin, mutta en päässyt sisään pääsykokeilla. Ajattelin, että tämä voisi auttaa hakemisessa, Papu pohtii. 

Valmentavan koulutuksen suorittanut ei pääse suoraan tutkinto-opiskelijaksi, mutta sen avulla valmiudet hakemiseen ja opiskeluun ovat entistä paremmat. 

Tällä hetkellä Papu työskentelee Vaasan kaupunginsairaalassa. Hänellä on lähihoitajan tutkinto, mutta ensihoitajan työ houkuttelee. 

– Ensihoitajan työ on liikkuvaa, ja tilanteet vaihtuvat nopeasti. Se vaikuttaa kiinnostavalta, ja olen jo hoitoalalla, joten haluaisin oppia lisää. 

Jos kokopäiväinen opiskelupaikka VAMKissa aukeaisi, Papu keskittyisi siihen täysillä. Valmentavan koulutuksen opinnot voi tehdä joustavasti, mikä on vuorotyössä tärkeää. 

– En ole aina päässyt paikalle töiden takia, mutta tehtäviä on voinut tehdä verkossa. 

Hyvää suomea puhuva Papu on muuttanut 12-vuotiaana Vaasaan Ruandasta. Hän on käynyt suomenkielistä koulua, ja kaveripiiri on suomenkielistä. Siten hän on pärjännyt valmentavassa koulutuksessa hyvin. 

– Maahanmuuttajien keskuudessa on paljon osaavia tekijöitä, joita työmarkkinoilla tarvitaan. Kehittelemme jatkuvasti tapoja, joilla työ ja tekijät löytäisivät toisensa nykyistä paremmin, kertoo VAMKin yliopettaja Hilkka Korpi. 

 

Lue lisää maahanmuuttajille suunnatuista valmentavista opinnoista: https://www.vamk.fi/haku/jatkuvaoppiminen/koulutustarjonta/valmentavakoulutus/ 

Kuvat

Papu Nicolas osallistuu VAMKin valmentavaan koulutukseen.
Papu Nicolas osallistuu VAMKin valmentavaan koulutukseen.
Lataa
Nafisa Omarilla on sairaanhoitajan koulutus Somaliassa, mutta hänen pitäisi suorittaa  lisäopintoja, että tutkinnolla saisi töitä Suomessa.
Nafisa Omarilla on sairaanhoitajan koulutus Somaliassa, mutta hänen pitäisi suorittaa lisäopintoja, että tutkinnolla saisi töitä Suomessa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme