Helsingin yliopisto

Jaa-nappulaa käytetään huomaavaisesti

Jaa
Ihmiset tukevat verkossa toistensa pyrkimyksiä hallita vuorovaikutuksen määrää, ilmenee uudesta väitöstutkimuksesta.

Tilapäivitykset ja kuvat leviävät verkon yhteisöpalveluissa osin arvaamattomasti, ja niiden julkaisijan voi olla vaikea arvioida, miten tutut ja tuntemattomat niitä tulkitsevat. Kun perinteisiä kasvokkaisia vuorovaikutustilanteita määrittelevät aika ja paikka, verkossa avoimuutta tai haluttomuutta muiden kohtaamiseen on hankalampi ilmaista.

Yksityisyysasetukset eivät kuitenkaan ole ainoa keino säädellä sisältöjen jakoa ja yhteydenpitoa muihin ihmisiin, sillä yhteisöpalveluiden käyttäjät tukevat toisiaan sosiaalisten rajojen hallinnassa. Pyrkimys yhteistyöhön ilmenee Airi Lampisen sosiaalipsykologian väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina 3. tammikuuta.

Tutkimushaastatteluihin osallistuneet 20–30-vuotiaat suomalaiset kertoivat esimerkiksi, että kaveriporukassa saatetaan jutella, millaisia kuvia yhteisöpalvelussa julkaistaan. Samoin etsitään yhteisiä pelisääntöjä kuvan poistamiselle silloin, kun joku ei esiinny kuvassa edukseen ja toivoo sen poistamista.

– Ihmiset painottavat huomaavaisuutta verkossa. Jaettavaa sisältöä mietitään sen kannalta, ettei se loukkaisi muita, ja samaa luotettavuutta odotetaan vastavuoroisesti muilta. Jos kaveri mokaa yhteisöpalvelussa, muut eivät välttämättä tulkitse sitä hirveän vakavasti, vaan pyrkivät jättämään asian omaan arvoonsa tai ajattelemaan sen parhain päin, Lampinen kuvailee.

– Sosiaalisten rajojen hallinta on kokonaisvaltaista toimintaa, joka ulottuu verkosta verkon ulkopuolisiin kohtaamisiin.

Lampinen kollegoineen haastatteli lähes 80:tä nuorta suomalaista aikuista vuosina 2007–2012. Tarkasteltavia yhteisöpalveluja olivat Facebook, LinkedIn, musiikkiin keskittyvä Last.fm sekä Aalto-yliopiston projektissa alun perin kehitetty verkkopalvelu Kassi (nykyään Sharetribe).

VTM Airi Lampisen väitöstutkimus “Interpersonal Boundary Regulation in the Context of Social Network Services“ tarkastetaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 3.1.2014 klo 12.00.

Väittelijän yhteystiedot: , sähköposti airilampinen@gmail.com, 24.12.–7.1. puh. 050 301 6971, sen jälkeen puh. +1 510 646 5857 (USA)

Tietoja väittelijästä: Valtiotieteiden maisteri Airi Lampinen on syntynyt vuonna 1984 Porvoon maalaiskunnassa ja kirjoittanut ylioppilaaksi Linnankosken lukiosta vuonna 2003. Sosiaalipsykologian ohella hän on opiskellut informaatioverkostojen koulutusohjelmassa Aalto-yliopistossa ja valmistunut tekniikan kandidaatiksi keväällä 2013. Lampinen on työskennellyt Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä syksystä 2007 lähtien. Tällä hetkellä hän on vierailevana opiskelijatutkijana Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

Väitötilaisuus

Väitöstiivistelmä

Lue myös: Mediasisältöjä jakaa verkossa vain pieni osa suomalaisista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye