Särki ja lahna risteytyneet Kanta-Hämeessä
Kalatutkijat ovat jo vuosia havainneet eräässä tummavetisessä järvessä Evon luonnonpuistossa tavallista runsaampia määriä särjen ja lahnan risteymiä. Särkilahnat kasvavat aikuisen kalan mittoihin ja niitä jää usein saaliiksi järvellä harjoitettavissa tutkimuksissa.
Helsingin yliopiston kalabiologian ja genetiikan tutkijat ovat selvittäneet mystisten särkilahnojen alkuperää. Dosentti Anna Kuparisen johtamassa tutkimuksessa havaittiin geneettisten analyysien ja erityisesti äidin kautta periytyvän mitokondrio-DNA:n avulla, että kaikissa löydetyissä särkilahnaristeymissä isänä on särki ja äitinä lahna.
Kaikki tutkitut kalat olivat ensimmäisen sukupolven risteymiä. Tutkijat eivät löytäneet todisteita, että särkilahnat kykenisivät lisääntymään luonnossa.
– Luonnossa monet lajit kykenevät kyllä risteytymään, mutta yleensä syntyvät poikaset eivät selviä kovin vanhoiksi. Risteymät eivät tyypillisesti myöskään kykene lisääntymään, selittää Anna Kuparinen.
Yleisiä Irlannissa, yleistymässä meilläkin?
Särkilahnan risteymät ovat poikkeuksellisen yleisiä Irlannissa, jonne särkeä ja lahnaa on istutettu. Suomi puolestaan kuuluu lajien luontaiseen levinneisyysalueeseen, ja risteymät ovat täällä harvinaisempia.
Enimmäkseen risteymäkaloja havaitaan tummavetisissä järvissä, jossa kalojen välinen kilpailu ravinnosta on kovaa. Vaikuttaisikin siltä, että ympäristöllisillä olosuhteilla on huomattava vaikutus särkien ja lahnojen risteytymiselle.
– Jos ympäristö muuttuu ja olosuhteet ovat risteymien kannalta suotuisat, särkilahnoja saattaa tulevaisuudessa löytyä sellaisistakin järvistä, jossa niitä ei ole ennen havaittu, Anna Kuparinen toteaa.
Tutkimus on julkaistu arvostetussa Journal of Fish Biology -lehdessä. Tiivistelmä (englanniksi)
Lisätiedot:
Anna Kuparinen, Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, puh. 040 731 3120
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme