Mistä on pienet peptidit tehty? – Massaspektrometria avaa proteiinien salaisuuksia
DNA, RNA ja proteiinit – siinä kaikkien elollisten olentojen elämänketju. DNA säilöö ja järjestää geenien sisältämän tiedon; tieto käännetään RNA:ksi, ja se muodostaa mallin, jonka mukaan uudet proteiinit rakennetaan.
– Proteiinit säätelevät geenien toimintaa, ovat osana solun rakenteissa, toimivat solunsisäisinä kuljetusmolekyyleinä, välittävät viestejä solussa ja sen ulkopuolella, rakentavat uusia ja tuhoavat vanhoja proteiineja sekä toimivat tehtaina, jotka tuottavat solulle energiaa ja muita molekyylejä solun toimintoja varten, kuvaa FM Ville Parviainen, joka väitöstyössään tutki proteiinien toimintaa massaspektrometrian avulla.
Proteiinit ovat rakentuneet 20 aminohaposta, mutta muodostavat aminohappojen järjestyksen ja määrän vaihtelun avulla kymmenien tuhansien erilaisten proteiinimolekyylien joukon; proteiinien molekyylimassa vaihtelee aminohappoketjun pituuden mukaan.
– Massaspektrometria on yksi tehokkaimmista ja tarkimmista menetelmistä, joita proteomiikassa – proteiinien rakenteen ja toiminnan tutkimisessa – käytetään. Sillä voidaan selvittää proteiinien hajotuksessa syntyvien peptidipalasten molekyylimassa; tämän tiedon perusteella voidaan päätellä tutkitun ketjun aminohappojärjestys ja sen perusteella tunnistaa, mikä peptidi on kysymyksessä ja mistä proteiinista kyseinen peptidiketju on peräisin, Parviainen selittää.
Massaspektrometria perustuu molekyylien, kuten peptidien ja proteiinien, sähkökemialliseen manipulaation, jonka avulla niitä voidaan ohjata, hajottaa ja punnita massaspektrometrin avulla.
– Nykyisellä massaspektrometritekniikalla voidaan tunnistaa tuhansia proteiineja hyvinkin pienestä näytteestä ja myös selvittää näytteessä olevien proteiinien määriä. Näiden tietojen pohjalta on mahdollista tarkastella proteiinien muutoksia ja vaikutuksia erilaisissa sairauksissa, ja näin löytää diagnostisia merkkiproteiineja tai mahdollisia lääkkeiden vakuutuskohteita sairauksien hoitoon ja parantamiseen, Parviainen sanoo.
Väitöstutkimuksessaan hän muun muassa selvitti keuhkosyöpään yhdistetyn GREM1-proteiinin vuorovaikutuksia muiden proteiinien kanssa käyttäen kahta eri massaspektrometristä tunnistusmenetelmää.
– Osoitimme, että GREM1 sitoutuu Fibrillin-2-proteiiniin. Tästä tiedosta voi olla hyötyä, kun kehitetään lääkkeitä keuhkosyövän hoitoon.
FM Ville Parviainen väittelee 14.2.2014 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Mass spectrometry in clinical protein biomarker discovery". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa luentosali 2, Haartman-instituutti, Haartmaninkatu 3. Vastaväittäjänä on Ph.D. Garry Corthals, Turun Yliopisto, ja kustoksena on professori Risto Renkonen.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/42746
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 040 570 3567
ville.parviainen@helsinki.fi
Tietoa massaspektrometriasta:
Suomen Massaspektrometrian Seura
Massaspektrometria proteiinianalytiikassa (Wikipedia)
**************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
050 406 2043, paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Täydennetyt elintarvikkeet ja ravintolisät tärkeitä vegaanien luustolle12.9.2025 11:58:40 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että vegaaniruokavaliota noudattavat lapset ja aikuiset saavat keskimäärin riittävästi luustolle tärkeitä kalsiumia ja D-vitamiinia, mutta luun aineenvaihdunta poikkeaa sekaruokavaliota noudattavista.
Food Days tuo ruoka-alan asiantuntijat Seinäjoelle11.9.2025 13:08:23 EEST | Tiedote
Food Days -tapahtuma tuo ruokajärjestelmän asiantuntijat, tutkijat, elintarvikealan yritykset ja ruokayrittäjät Seinäjoelle 16.–18.9.2025.
Polarisaatio ei hellitä – puolueet herättävät yhä vahvempia tunteita10.9.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että äänestäjät suhtautuvat poliittisiin vastustajiinsa yhä kielteisemmin. Samalla tunneyhteys omaan poliittiseen ryhmään on vahvistunut.
Lasten hankinnan lykkääminen pienentää lasten lukumäärää ja lisää eriarvoisuutta9.9.2025 10:23:52 EEST | Tiedote
Raskauden lykkääminen vähentää lasten kokonaismäärää ja lisää äidin terveydentilaan liittyvien riskitekijöiden aiheuttamaa eriarvoisuutta.
Äidin vaikeudet kiintyä vauvaan lisäävät lapsen uniongelmia8.9.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Seurantatutkimus osoittaa, että äidin vaikeudet kiintyä vauvaan kahdeksan kuukauden iässä ovat yhteydessä lapsen lisääntyneisiin uniongelmiin ja ne näkyvät vielä 2-vuotiaankin lapsen unessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme