Business Tampere

121 miljoonaa euroa koronatukia Tampereen kaupunkiseudulle

Jaa

Tampereen seudulle on myönnetty tukea toiseksi eniten Uudenmaan jälkeen.

Kuva: Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo

Tampereen kaupunkiseudun yrityksille on jaettu elokuun puoliväliin mennessä yhteensä 121 miljoonaa euroa korona-avustuksia. Avustusta on saanut yhteensä 5955 kaupunkiseudun yritystä tai yrittäjää*. Suurin osa tuista, 86 miljoonaa euroa, on suuntautunut tamperelaisille yrityksille. Toiseksi eniten tukea, 7,9 miljoonaa euroa, ovat saaneet ylöjärveläiset yritykset.

​Yli puolet tuen saajista ovat yksinyrittäjiä. Seuraavaksi suurin osa, 24,5 prosenttia, ovat Business Finlandin tukea saaneita yrityksiä. Business Finlandin jakama tuki on myös rahamäärällisesti suurin, 80 miljoonaa euroa. Toiseksi merkittävin tukimuoto on ollut ELY-keskuksen kehittämisavustus, jota on myönnetty 19,7 miljoonaa euroa. ​

Eniten Business Finlandin myöntämää koronatukea Tampereen kaupunkiseudulla ovat saaneet sekä euromääräisesti että yritysten määrällä mitattuna tukku- ja vähittäiskaupan sekä moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjauksen yritykset. 249 yritykselle on myönnetty tukea lähes 14 miljoonaa euroa.

Ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan yritykset ovat saaneet tukea 13,3 miljoonaa euroa ja teollisuuden yritykset 13,2 miljoonaa euroa.

Yrityskohtaiset tukimäärät ovat olleet suurimpia kaivostoiminnan ja louhinnan yritysten sekä teollisuusyritysten kohdalla. Sen sijana pienimmät yrityskohtaiset avustukset ovat palvelutoiminnan, koulutuksen ja majoitus- ja ravitsemistoiminnan toimialoilla.

ELY-keskus jakoi seudulle 19,7 miljoonaa

ELY-keskuksen jakamaa kehittämisavustusta on saanut elokuun puoliväliin mennessä Tampereen kaupunkiseudulla yhteensä 437 yritystä. Näistä yrityksistä 62 prosenttia sijaitsee Tampereella ja niiden saama avustussumma on 8,7 miljoonaa euroa. Seuraavaksi eniten kehittämisavustusta ovat saaneet yritykset Ylöjärvellä, Kangasalla ja Lempäälässä. Yhteensä ELY-keskus on myöntänyt Tampereen kaupunkiseudun yrityksille avustusta kehittämistoimenpiteisiin lähes 14 miljoonaa euroa. ​

ELY-keskuksen avustusta kaupunkiseudulla ovat eniten, 1,2 miljoonaa euroa, saaneet yritykset, jotka suunnittelevat ja valmistavat ohjelmistoja. Toiseksi eniten tukea ovat saaneet yritykset, joiden toimiala on muu liikkeenjohdon konsultointi ja kolmanneksi eniten muut terveydenhuoltopalvelut.

Business Tampere yhteistyökumppaneineen yritysten apuna

Business Tampere on koronakriisissä palvellut yrityksiä tehostetusti. Keväällä yrityksille tarjottiin yhteistyökumppaneiden, kuten Business Finlandin, Pirkanmaan Yrittäjien, Tampereen kaupungin, Tampereen kauppakamarin, työ- ja elinkeinoministeriön ja Valtiokonttorin, kanssa useita maksuttomia kriisirahoitusinfo-webinaareja. Webinaareihin osallistui 1700 henkilöä, ja webinaarit tallennettiin YouTubeen myöhemmin vapaasti katseltaviksi. Tallenteita on katsottu yhteensä 5500 kertaa. Lisäksi muun muassa Business Tampereen kriisitukipalvelu, rahoitusneuvonnan help desk ja hakemisto pro bono -palveluiden tarjoajista ovat palvelleet yrityksiä.

– Aktiivisesta rahoitustiedon jakamisesta näyttää olleen hyötyä. ELY:n kehittämisavustuksen osalta valtakunnan potista saatiin tukirahaa 1-4 henkeä työllistäville yrityksille 7,2 prosenttia. Tampereen seudulla sijaitsee 6 prosenttia koko maan tämän luokan yrityksistä. Euromäärältään suurimmat Business Finlandin tuet, jotka jaettiin yli viisi henkeä työllistäville yrityksille, muodostivat tukirahoista 9,1 prosenttia. Seudulla sijaitsee 4 prosenttia koko maan tämän kokoluokan yrityksistä, toteaa Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen.

– Yhteistyö eri toimijoiden kanssa tiedonjakamiseen ja yritysten tukemiseen liittyen on ollut avointa ja pyyteetöntä. On ollut hieno huomata, että huoli on ollut kaikkien yhteinen ja yrityksiä on yritetty auttaa niin monipuolisesti kuin mahdollista. Nopeasti vaihtuneet rahoitusinstrumentit antoivat haastetta yritysten neuvontaan myös asiantuntijoille, mutta verkoston avulla tietoa jaettiin tehokkaasti ja saatettiin heti yritysten tietoon, kertoo Business Tampereen yrityskehityksestä vastaava johtaja Niina Immonen.

FAKTA

  • Kaupunkiseudulle yhteensä 121 miljoonaa euroa avustuksia.
  • Tästä 86 miljoonaa euroa on suuntautunut tamperelaisille yrityksille.
  • Ylöjärveläisille yrityksille tukea on myönnetty 7,9 miljoonaa euroa, pirkkalalaisille 7 miljoonaa euroa, lempääläläisille yli 6 miljoonaa euroa ja kangasalalaisille 5,8 miljoonaa euroa

* Business Finlandin tukien tilanne 3.9., muiden tukien osalta tilanne 14.8.

Syksyn 2020 datapaketti on luettavissa kokonaisuudessaan Business Tampereen verkkosivuilla.

Huom. Tiedotetta on päivitetty 4.9.2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Kaupin alueella Tampereella testataan sähköpyöriä ratkaisemaan liityntäpysäköinnin haasteita25.11.2020 13:12:01 EETTiedote

Kaupin alueella on aloitettu sähköpyöräkokeilu, jossa alueella liikkuville tarjotaan mahdollisuus käyttää sähköpyöriä ilmaiseksi. Kokeilun tarkoituksena on tarjota helppo ja vaivaton tapa kulkea Linnainmaalta Kauppiin, jonne kuljetaan jo nyt paljon liityntäpysäköintialueiden kautta Niihamasta ja Hakametsästä. Usein viimeiset kilometrit on kuljettu jalkaisin tai omalla pyörällä, joka on jouduttu ottamaan mukaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme