Koivuniemen herrasta luovuttu, luunapit ja tukkapölly edelleen käytössä
Tiedote julkaisuvapaa 9.4.2014 klo 10.40
Kuritusväkivallan suosio vähenee jatkuvasti. Enää 15 prosenttia suomalaisista hyväksyy ruumiillisen kurituksen kasvatuskeinona. Pelkästään 2000-luvun aikana on ruumiillisen kurituksen hyväksyvien osuus vähentynyt peräti 19 prosenttiyksikköä. Ongelmana on kuitenkin väkivallan tunnistaminen ja se, että asenteet ja teot aina eivät vastaa toisiaan. Kasvatukseen liittyviä lievempiä väkivallan tekoja ei edelleenkään tunnisteta väkivallaksi. Yli 20 prosenttia suomalaista pitää edelleen tukistamista tai luunapin antamista hyväksyttävänä kasvatuskeinona. Jopa 25 prosenttia kertoi myös tukistaneensa.
Tiedot käyvät ilmi Lastensuojelun Keskusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon vastasi tammi-helmikuun aikana 1062 15‒79 -vuotiasta henkilöä. Lastensuojelun Keskusliitto on teettänyt vastaavanlaiset kyselyt myös vuosina 2004, 2006, 2007 ja 2012.
Suurin muutos lapsiperheiden asenteissa
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta kuritusväkivallan kieltämisestä. Suomi oli toinen maa maailmassa, joka kielsi kaikenlaisen kurittamisen ja lasten loukkaavan kohtelun kasvatuskeinona. Asenteiden muutos vuodesta 1984 on ollut suuri. 80-luvun alussa vielä 47 prosenttia suomalaisista hyväksyi kurituksen kasvatuskeinona. Erityisen suuri muutos on tapahtunut lapsiperheiden vanhempien asenteissa. Heidän joukossaan kuritusväkivallan hyväksyjien osuus on pudonnut kahdeksaan prosenttiin tänä vuonna. Vielä vuonna 2004 vanhemmista 27 prosenttia oli sitä mieltä, että kuritus on hyväksyttävä kasvatuskeino.
– Harvimmin väkivaltainen teko hyväksytään, jos sitä nimitetään kohtuulliseksi väkivallaksi. Kun tekoa kutsutaan kuritusväkivallaksi, siitä tulee vastaajille hyväksyttävämpää. Samoin hyväksyttävämpänä väkivaltaa pidetään, jos sitä nimitetään ruumiilliseksi kuritukseksi, kertoo 80-luvulta lähtien suomalaisten asenteita kuritusväkivaltaan kohtaan seurannut Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntuja Heikki Sariola.
Kaikkein suopeimmin väkivaltaan suhtaudutaan, kun puhutaan vain tukistamisesta tai luunapeista.
Asenteiden muutos ei suoraan siirry käytökseksi
Muuttuneista asenteista huolimatta haasteena on edelleen se, että asenteiden muutos ei automaattisesti siirry asenteiden mukaiseksi käytöksesi. Tukistusta kasvatuskeinona on käyttänyt edelleen 25 prosenttia kyselyyn vastaajista.
– Ihmisen itsehillintä voi pettää ja väkivaltainen impulssi yllättää tekijän itsensäkin, Sariola muistuttaa.
Hyvään suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Esimerkiksi vuoden 2006 kyselyssä 45 prosenttia kertoi tukistaneensa ja vuonna 2012 vielä 36 prosenttia. Vastaavat luvut läimäytysten osalta olivat 17, 9 ja 7 prosenttia. Myös sormille näpäytykset ovat vähentyneet vastaavalla tavalla. Vuonna 2006 sormille lasta oli näpäyttänyt 30 prosenttia vastaajista, vuonna 2006 vielä 23 prosenttia. Tänä vuonna vastaava luku oli enää 13. Piiskaaminen on sen sijaan käytännössä loppunut kokonaan. Vuonna 2006 vastaajista seitsemän prosenttia kertoi antaneensa lapselle piiskaa, vuonna 2012 enää kaksi prosenttia ja tänä vuonna nolla prosenttia.
– Koivuniemen Herra on nykyajan lapsille tuntematon. Jatkamme silti työtä sen eteen, että myös tukkapöllyt, luunapit ja nöyryyttäminen kasvatuskeinoina siirtyisivät historiaan, sanoo toiminnanjohtaja Seppo Sauro Lastensuojelun Keskusliitosta.
Positiivisia ratkaisuja ja vertaistukea arjen kiperiin tilanteisiin tarjoaa tällä viikolla käynnistyvä Tuntea saa. Teko on valinta -kampanja. Lastensuojelun Keskusliiton, Ensi- ja turvakotienliiton ja Emma ja Elias -ohjelman yhteisellä kampanjalla halutaan muistuttaa, että myös henkinen väkivalta on väkivaltaa ja kiihtyvistä tunteista huolimatta aikuinen voi aina valita miten toimii. Kampanja tarjoaa asiantuntijoiden ja julkisuuden henkilöiden hyväksi havaitsemia vinkkejä tunteita kuohuttaviin tilanteisiin, infoa mistä apua voi ongelmatilanteissa hakea sekä keskustelu- ja vertaistukifoorumin kaikille lasten vanhemmille. www.tunteasaa.fi www.facebook.com/tunteasaa #tunteasaa
Lataa asennekyselyraportti Herra Koivuniemi pantu viralta klo 10.40 alkaen: www.lskl.fi/verkkokauppa
Voit myös tilata raportin suoraan: hanna-mari.savolainen@lskl.fi tai puh. 044 329 0029.
Lisätietoja:
Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen, puh. 044 329 0029, hanna-mari.savolainen@lskl.fi
Erityisasiantuntija Heikki Sariola, puh. 040 729 1101, heikki.sariola@lskl.fi
Toiminnanjohtaja Seppo Sauro, puh. 040 504 2101, seppo.sauro@lskl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen
puh. 044 329 0029
hanna-mari.savolainen@lskl.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Webinaari toimittajille: Lastensuojelu mediassa – moninaisuus näkyviin9.4.2025 06:30:00 EEST | Kutsu
Lastensuojelun Keskusliiton viestintätoimikunta järjestää 7.5. klo 14–15.30 toimittajille ja viestijöille tarkoitetun webinaarin lastensuojelusta.
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme