Lammastalous porskuttaa vastavirtaan − alan suosio nosteessa
Lampurit kokevat lampaanlihan kannattavuuden hieman kohentuneen ja näkymän alalla aiempaa positiivisemmaksi. Kotimaisella karitsanlihalla riittää kysyntää ja lampurit pyrkivät vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Karitsanlihan kotimaisuusaste on saatu nostettua 41 prosenttiin ja työ jatkuu.
Kuluttajat kokevat, että lampaanlihaa tuotetaan Suomessa vastuullisesti hyvin tuotantotavoin. Lammastilat vastaavat kuluttajien odotuksiin kehittämällä lihaketjua ja karitsanlihatuotteita sekä parantamalla lampaiden hyvinvointia. Lampaille ollaan myös käynnistämässä terveydenhuoltojärjestelmää.
Pienteurastamo on entistä useamman lampaan teurastuspaikka. Lammasalalle onkin tärkeää, että niihin kohdistuvaa byrokratiaa ja valvontaa kevennetään.
Karitsanlihan suoramyynti tiloilta on kasvanut. Karitsan- ja lampaanliha on lähiruokaa parhaimmillaan. Kuluttajien mielissä lampaanliha on terveellisimpien liharuokien joukossa. Viime vuonna lampaanlihaa kulutettiin 3,4, miljoonaa kiloa, josta karitsanlihaa oli 1,5 miljoonaa kiloa. Suomessa lampaan- ja karitsanlihaa tuotettiin noin miljoona kiloa.
Kevät on lampoloissa kiireistä aikaa, kun karitsat syntyvät. Karitsat teurastetaan keskimäärin 8 kuukauden ikäisinä ja pääsääntöisesti teuraspainoltaan yli 18 kiloisina. Karitsanlihaa pidetään pääsiäisruokana, mutta viime aikoina kysyntä on kasvanut voimakkaasti myös kesän grillikauteen ja joulunajan juhla-aikaan.
Graafi: Lampaanlihan tuotanto ja kulutus 1997 - 2013
Lisätietoja:
MTK:n lammasjaoston pj. Outi Sirola, 040 5664 153
asiantuntija Ilkka Pohjamo, 040 5855 322
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Viisi ehdokasta MTK:n puheenjohtajaksi – valinta tehdään marraskuussa16.8.2025 09:06:35 EEST | Tiedote
MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan valintaa valmisteleva työryhmä pyysi kaikkia ehdokkaita ilmoittautumaan perjantaihin 15. elokuuta mennessä. Päivämäärään mennessä työryhmälle ilmoittautui viisi ehdokasta; Tero Hemmilä, Juha Junnila, Antti Kangas, Kati Partanen sekä Eerikki Viljanen.
Sesongin parhaat kasvikset leivän päälle – kotimaisia vaihtoehtoja kurkun rinnalle13.8.2025 14:46:24 EEST | Tiedote
Kotimaisissa tuorekurkuissa on ollut paikoin tilapäistä niukkuutta, mutta tilanne on korjaantumassa lähiaikoina. Sillä välin leivän päälle löytyy runsaasti muita sesongin herkkuja.
MTK-liittojen puheenjohtajien kannanotto: Suomalaisten oikeus kotimaiseen ruokaan on turvattava nyt29.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK-liittojen ja valtuuskunnan puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa Keski-Suomeen 23-24.7.2025. Kesäkokouksen yhteydessä puheenjohtajat tutustuivat myös keskisuomalaiseen maataloustuotantoon.
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme