Perimän analysointi paljasti kampylobakteerien ekolokerot ja siirtymäreitit
Hännisen ja Coranderin Molecular Ecology -lehdessä vastikään julkaistussa tutkimushankkeessa selvitettiin maailmanlaajuisesta perimäaineistosta kampylobakteerien perimän siirtymäreittejä ja niiden yhteyttä isäntäeläinten ekologiaan, sekä tartuntareittejä ihmisiin.
Kampylobakteeri on yksi yleisimmistä ihmisen infektiotautien aiheuttajista, ja arviolta 9 miljoonaa EU-kansalaista sairastuu vuosittain sen vuoksi. Taudin kulut ovat miljardiluokkaa. Sairastuneen oireet vaihtelevat lievästä ruokamyrkytyksestä vaikeisiin infektioihin ja jopa neurologiseen krooniseen sairauteen.
Professori Marja-Liisa Hänninen on johtavia kampylobakteeriasiantuntijoita, jonka laboratoriossa eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa kampylobakteereja on tutkittu jo yli 20 vuotta. Yhteisessä tutkimuksessa professori Jukka Coranderin kanssa selvisi, että näiden bakteerien kaksi menestyksekkäintä, laajimmalle levinnyttä kehityshaaraa eivät osoita minkäänlaisia merkkejä geenien jakamisesta keskenään, vaikka molempien perimä on runsaasti sekoittunut muiden kampylobakteerien kanssa. Näin oli siitä huolimatta, että kyseiset bakteerikannat löytyvät usein yhtä aikaa samasta eläimestä, kuten kanoista tai lehmistä.
Professori Jukka Coranderin tutkimusryhmän kehittämien genomianalyysimenetelmien perusteella saadut tulokset loivat kaksi hypoteesia: joko nämä kampylobakteerin menestyksekkäät kannat eivät kykene jakamaan geenejä keskenään tai sitten niitä pitää erillään jokin tuntematon ekologinen tekijä isäntäeläimen sisällä. Marja-Liisa Hännisen laboratoriossa tehdyt geenien siirtokokeet osoittivat, että jälkimmäinen hypoteesi on paljon todennäköisempi.
Tutkimus avaa uuden näkökulman siihen, miten ekologiset tekijät vaikuttavat ihmiselle sairauksia aiheuttavien bakteerien evoluutioon. Se osoittaa, miten yhdistämällä perimätieto kokeellisiin tuloksiin voidaan paljastaa ilmiöitä, joiden suora havaitseminen on mahdotonta. Jo aiemmin on arvioitu, että ihmisen laajamittainen maanviljely ja eläintuotanto on avannut lukuisille mikrobeille uudenlaisia mahdollisuuksia muuntua ja siirtyä ekolokerosta toiseen. Piilossa olevien ekolokeroiden havaitseminen ja ymmärtäminen on tärkeä askel, kun halutaan ennustaa eläinperäisten infektioiden alkuperää sekä uusien taudinaiheuttajien syntyprosessia.
Tutkimus Cryptic ecology among host generalist Campylobacter jejuni in domestic animals molekyyliekologian kärkilehdessä Molecular Ecologyssa: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mec.12742/abstract
Lisätietoja:
professori Jukka Corander, Helsingin yliopisto, matematiikan ja tilastotieteen laitos, puhelin 050 415 5294, jukka.corander@helsinki.fi
Jukka Corander yliopiston TUHAT-tietokannassa: https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/en/persons/jukka-corander(d7280b41-03b3-45f4-aa5b-24bfdd9e84fb).html
professori Marja-Liisa Hänninen, Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, (09) 191 57113, Marja-Liisa.Hanninen@helsinki.fi
Marja-Liisa Hänninen yliopiston TUHAT-tietokannassa: https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/fi/persons/marjaliisa-hanninen(b6d838a8-9cf4-4595-8faf-709e77dc9e2b).html
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 050 415 0316
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme