Helsingin yliopisto

Metsäalan korkeakoulutetuille avautuu ovi täydennyskoulutukseen

Jaa
Metsäalan muutoksen kanssa painivat metsänhoitajat, metsätalousinsinöörit sekä muut metsäalan korkeakoulutetut ovat jo pitkään toivoneet parempia mahdollisuuksia täydennyskoulutukseen. Nyt se toteutuu: Metsämiesten Säätiö myönsi Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenialle rahoitusta metsäalalla työskentelevien korkeakoulutettujen täydennyskoulutuksen kehittämiseen.

Metsäala muuttuu nopeasti, mikä heikentää alalla työskentelevien koulutuksen ja työtehtävien yhteensopivuutta, todettiin alkuvuodesta valmistuneessa metsäalan koulutuksen esiselvityksessä.

– Neljäsosa tällä vuosituhannella valmistuneista metsänhoitajista on töissä kokonaan alan ulkopuolella. Lisäksi metsäalalla työssä olleilla on koulutuksen ja työtehtävien välillä vastaamattomuutta. Varsin tuoreista metsänhoitajista joka kolmas olikin opiskellut tavoitteena toinen tutkinto, yliopistonlehtori Mika Rekola Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta kertoo.

Tarvetta täydentää perustutkinnossa hankittua osaamista näyttäisi olevan runsaasti.

– Uutta halutaan oppia niin yleistaidoista, kuten johtamisesta, kuin metsäalan uusista ilmiöistäkin. Esimerkiksi biotalous, ekosysteemipalvelut ja lainsäädännön muutokset kiinnostavat.

Täydennyskoulutus käynnistyy loppuvuodesta.

Työelämän kaipaamia taitoja opetussuunnitelmiin

Metsämiesten Säätiö myönsi rahoitusta myös Metsäalan korkeakoulutuksen osaamistarpeet ja täydennyskoulutus (KOOT) -yhteistyöhankkeelle, jonka toteuttavat Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos ja Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.

– Meillä ei ole ollut metsäalalle täydennyskoulutusta vuosikymmeniin, joten nyt käynnistyvän, uudella tavalla toteutettavan koulutuksen yhteyteen on hyvä liittää koulutuksen tutkimusta, koulutuspäällikkö Anu Väinölä Palmeniasta toteaa.

Hankkeen pohjana olevassa selvityksessä esiin nousseita työelämässä edellytettäviä taitoja, kuten ajankäytön suunnittelua ja -hallintaa, sommitellaan tuleviin opetussuunnitelmiin.

– Kolmivuotiseksi suunniteltu KOOT-hanke seuraa täydennyskoulutuksen vaikuttavuutta ja kehittää osaamistarvekartoituksia, kertoo hankkeen vetäjä Mika Rekola. Tutkimuksessa kehitetään menetelmiä osaamistarpeiden havainnollistamiseksi ja konkretisoimiseksi tavoitteena työelämän ja koulutuksen aito vuoropuhelu.

– Tulisikin ajatella, miten jatkossa saadaan entistä paremmin integroitua jo perustutkintoon yliopiston vahvuutena oleva teoreettinen tieto ja käytännöstä tuleva osaaminen. Parasta oppimista syntyy tutkimustemme mukaan näiden aktiivisesta ja monipuolisesta vuoropuhelusta, kertovat professori Päivi Tynjälä ja tutkija Anne Virtanen Jyväskylän yliopistosta.

Yhteyshenkilöt

Koulutuspäällikkö MMT Anu Väinölä, Palmenia. anu.vainola@helsinki.fi, 050 412 4254
Yliopistonlehtori Mika Rekola, metsätieteiden laitos, Helsingin yliopisto. mika.rekola@helsinki.fi, 040 563 3509

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet. Lisää >> www.helsinki.fi/mmtdk

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye