Metsäalan korkeakoulutetuille avautuu ovi täydennyskoulutukseen
Metsäala muuttuu nopeasti, mikä heikentää alalla työskentelevien koulutuksen ja työtehtävien yhteensopivuutta, todettiin alkuvuodesta valmistuneessa metsäalan koulutuksen esiselvityksessä.
– Neljäsosa tällä vuosituhannella valmistuneista metsänhoitajista on töissä kokonaan alan ulkopuolella. Lisäksi metsäalalla työssä olleilla on koulutuksen ja työtehtävien välillä vastaamattomuutta. Varsin tuoreista metsänhoitajista joka kolmas olikin opiskellut tavoitteena toinen tutkinto, yliopistonlehtori Mika Rekola Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta kertoo.
Tarvetta täydentää perustutkinnossa hankittua osaamista näyttäisi olevan runsaasti.
– Uutta halutaan oppia niin yleistaidoista, kuten johtamisesta, kuin metsäalan uusista ilmiöistäkin. Esimerkiksi biotalous, ekosysteemipalvelut ja lainsäädännön muutokset kiinnostavat.
Täydennyskoulutus käynnistyy loppuvuodesta.
Työelämän kaipaamia taitoja opetussuunnitelmiin
Metsämiesten Säätiö myönsi rahoitusta myös Metsäalan korkeakoulutuksen osaamistarpeet ja täydennyskoulutus (KOOT) -yhteistyöhankkeelle, jonka toteuttavat Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos ja Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.
– Meillä ei ole ollut metsäalalle täydennyskoulutusta vuosikymmeniin, joten nyt käynnistyvän, uudella tavalla toteutettavan koulutuksen yhteyteen on hyvä liittää koulutuksen tutkimusta, koulutuspäällikkö Anu Väinölä Palmeniasta toteaa.
Hankkeen pohjana olevassa selvityksessä esiin nousseita työelämässä edellytettäviä taitoja, kuten ajankäytön suunnittelua ja -hallintaa, sommitellaan tuleviin opetussuunnitelmiin.
– Kolmivuotiseksi suunniteltu KOOT-hanke seuraa täydennyskoulutuksen vaikuttavuutta ja kehittää osaamistarvekartoituksia, kertoo hankkeen vetäjä Mika Rekola. Tutkimuksessa kehitetään menetelmiä osaamistarpeiden havainnollistamiseksi ja konkretisoimiseksi tavoitteena työelämän ja koulutuksen aito vuoropuhelu.
– Tulisikin ajatella, miten jatkossa saadaan entistä paremmin integroitua jo perustutkintoon yliopiston vahvuutena oleva teoreettinen tieto ja käytännöstä tuleva osaaminen. Parasta oppimista syntyy tutkimustemme mukaan näiden aktiivisesta ja monipuolisesta vuoropuhelusta, kertovat professori Päivi Tynjälä ja tutkija Anne Virtanen Jyväskylän yliopistosta.
Yhteyshenkilöt
Koulutuspäällikkö MMT Anu Väinölä, Palmenia. anu.vainola@helsinki.fi, 050 412 4254
Yliopistonlehtori Mika Rekola, metsätieteiden laitos, Helsingin yliopisto. mika.rekola@helsinki.fi, 040 563 3509
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Pingviininkakka voi vaikuttaa merkittävästi Antarktiksen ilmastoon23.5.2025 06:25:00 EEST | Tiedote
Etelämantereen rannikolla pingviinien ulosteista peräisin oleva ammoniakki on merkittävä tekijä ilmastoon vaikuttavien pienhiukkasten muodostumisessa. Tämä voi vaikuttaa pilvien muodostumiseen ja sitä kautta alueen ilmastoon.
Tehokasta ja turvallista kivunlievitystä lapsille22.5.2025 12:44:23 EEST | Tiedote
Nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini lievittää tehokkaasti kipua ja vähentää ahdistusta päivystyksessä tehtävien kivuliaiden toimenpiteiden aikana.
Monimuotoisuus on avain ekosysteemien vakauteen22.5.2025 11:11:57 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtamassa laajassa yhteistyötutkimuksessa tarkasteltiin 900 lajia 20 vuoden aikana ja osoitettiin, että eliöyhteisöjen monimuotoisuus lisää ekosysteemien vakautta ja suojelee niitä muuttuvassa ympäristössä.
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme