Pitkään työttömänä olleiden haluttomuus työllistyä ja kouluttautua on pitkälti myytti
Kuntaliitto tiedottaa
19.6.2014
Julkaisuvapaa heti
Toimintakykymittarilla tietoa vaikeasti työllistyvien elämäntilanteista
Pitkään työttömänä olleiden haluttomuus työllistyä ja kouluttautua on pitkälti myytti
Kahdeksalla kymmenestä kuntien työllisyyspalvelujen asiakkaista on korkea motivaatio työllistyä, käy ilmi Kuntaliiton toimintakykymittarin tiedoista. Niitä, jotka eivät olleet valmiita palkkatyöhön, kouluttautumaan uuteen ammattiin tai ryhtymään yrittäjäksi, oli vastaajista 15 prosenttia. Tietojen perusteella näyttää siltä, että vaikeasti työllistyvien haluttomuus työllistyä on pitkälti myytti.
– Työllisyyden parantamisen keinoiksi on esitetty aktivointia ja erilaisia keppejä, joilla työttömät saadaan hakemaan töitä. Työllisyyden kuntakokeiluhankkeiden asiakkailta eli kaikkein vaikeimmin työllistyviltä työttömiltä kerätyn aineiston perusteella on kuitenkin syytä pohtia nykyiseen verrattuna aivan uudenlaisia keinoja pureutua työttömyyden syihin, projektitutkija Elina Aaltio kommentoi tuloksia.
Tiedot ilmenevät työllisyyspalvelujen toimintakykymittarin ensimmäisestä mittauksesta. Mittaria käytettiin osana työllisyyden kuntakokeilua tammikuusta maaliskuuhun 19 hankkeessa, jotka kattavat yhteensä 36 kuntaa. Mittauksen aikana järjestelmään syötettiin 820 kuntien työllisyyspalvelujen asiakkaan tiedot, joista 650 saatiin tutkimuskäyttöön.
Mittarilla kartoitetaan pitkään työttömänä olleiden työkykyä, terveyttä ja elämänhallintaa. Samalla kerätään tietoja kuntien työllisyyttä edistävien palvelujen vaikuttavuudesta. Seuraava mittaus tehdään syksyllä 2014.
Kaksi vuotta työttömänä olleet motivoituneimpia
Työllistymismotivaatio kytkeytyy tänään ilmestyneen raportin mukaan sekä yhteiskunnallisiin että yksilöllisiin tekijöihin. Mitä epätodennäköisempänä asiakas piti työn löytymistä, sitä vähemmän hän oli motivoitunut töihin.
Kaksi vuotta työttömänä olleet olivat mittariaineiston mukaan motivoituneempia ja kokivat itsensä työkykyisemmiksi kuin heitä vähemmän tai kauemmin työttömänä olleet.
– Yksi selitys tähän voi olla se, että työttömäksi jääminen on aluksi pettymys, josta seuraa muuta toimintakyvyn laskua. Hyvä uutinen tämä on sikäli, että usein ajatellaan, että jo puolen vuoden työttömyyden jälkeen peli on menetetty, Aaltio toteaa.
Pitkään työttömänä olleet muita kuormittuneempia
Työllistymistä ja valmiutta hakea töitä jarruttavat vastaajien joukossa monet fyysiseen, psyykkiseen, kognitiiviseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn liittyvät tekijät.
Asiakkailta tiedusteltiin esimerkiksi heidän mielialastaan kysymyspatteristolla, jonka avulla voidaan arvioida psyykkistä kuormittuneisuutta. 18 prosenttia vastaajista sijoittui kuormittuneiden ryhmään, kun koko väestössä heitä on keskimäärin 12,5 prosenttia. Kuormittuneet olivat muita haluttomampia siirtymään työelämään ja heillä oli selvästi enemmän myös muita toimintakykyyn liittyviä vajeita.
Monilla pitkäaikaistyöttömillä on aineiston mukaan merkittäviä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä huolia. Vastaajista kahdeksan prosenttia kärsi akuutisti aiemmasta koulu- tai työpaikkakiusaamisesta.
16 prosenttia ilmoitti pelkäävänsä tilanteita, joissa joutui tekemisiin vieraiden ihmisten kanssa. 13 prosenttia kärsi yksinäisyydestä ja joka kymmenennellä ei ollut läheisiä, joilta saada tarvittaessa apua.
– Tällaiset vastaajat tarvitsevat kunnan työllisyyspalveluista monipuolista tukea ja vahvistusta onnistuneeseen sosiaaliseen kanssakäymiseen, Aaltio toteaa.
Lisätietoja:
projektitutkija Elina Aaltio, Kuntaliitto, p. 050 562 9852
kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen, Kuntaliitto, p. 050 557 0578
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Kaukopuro-KlemettiTiedottaja
Puh:+358 50 597 4918hanna.kaukopuro-klemetti@kuntaliitto.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme