Kilpisjärven biologinen asema täyttää 50 vuotta
Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema Enontekiöllä juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. Biologista asemaa ei sattumalta perustettu Suomen luoteisimpaan kolkkaan. Eläintieteen dosentti ja myöhemmin professori Olavi Kalela aloitti tutkimuksensa alueella lähes 70 vuotta sitten, koska hän uskoi äärevän ilmaston vaikuttavan myyrien kannanvaihteluihin.
– Ja äärevyyttä Kilpisjärvellä riittää. Meillä kasvukausi on Fennoskandian lyhin, vain noin sata vuorokautta. Etelä-Suomen kasvukausi on kaksi kertaa pitempi, kuvailee aseman johtaja Antero Järvinen.
Kilpisjärven seutu on Suomessa ainoa paikka, joka ulottuu Skandien suurtuntureille.
– Täällä kaikki on suurta, niin korkeuserot kuin kasvi- ja eläinkantojen vaihtelutkin. Suuri luonnollinen vaihtelu on haaste tieteelliselle tutkimukselle. Vain vuosikymmenestä toiseen jatkuvat havaintosarjat paljastavat, millainen tunturiluonto oli ennen, millainen se on tänään ja millainen ehkä huomenna.
Ihmisen toiminta muuttaa maiseman
Ilmastonmuutos ei ole ainoa tunturiluontoa uhkaava vaara.
– Ajankohtainen uhka on ihmisen toiminnasta johtuva luontoalueiden supistuminen ja muuttuminen. Tiet ja muu rakentaminen pirstovat maisemaa. Porojen ylilaidunnus tuhoaa maanpinnan, kasvillisuuden ja luonnon monimuotoisuuden. Tunturit ovat vielä kauniit katsella, mutta maisemasta katoavat vähitellen kasvit ja eläimet, Järvinen muistuttaa.
Tämän vuoksi pohjoisten alueiden luonnon hyvinvoinnin ja alueeseen liittyvän tieteellisen tutkimuksen tärkeys ovat korostuneet vuosi vuodelta.
– Huolenpito luontoarvoista on ollut ja tulee olemaan tärkeä osa aseman yhteiskunnallista toimintaa. Biologinen asema, matkailuelinkeino, poronhoito ja paikalliset asukkaat kukoistavat ja viihtyvät vain, jos alueen ainutlaatuisesta ympäristöstä pidetään hyvää huolta.
Hiirimökistä kansainvälisyyteen
Kilpisjärven biologinen asema ja Kilpisjärven kylä saivat sähköt vasta 1980-luvun alussa, viimeisinä Suomessa. Siihen asti asemalla tehtiin kansainvälisestikin erittäin arvostettua tiedettä öljy- ja kaasulyhtyjen valossa.
Ensimmäisestä tutkimuksen tukikohdasta, "hiirimökistä", on päästy pitkälle. Nykyisin asemalla työskentelee vuosittain satoja tutkijoita ja opiskelijoita. Asemalla järjestään useita Helsingin yliopiston kursseja, ja lisäksi tarjolla on yksittäisiä Oulun, Jyväskylän, Itä-Suomen ja Tromssan yliopistojen kursseja sekä kansallisia ja kansainvälisiä tieteellisiä seminaareja.
Kaamosajan lähestyessä aseman johtaja Antero Järvinen katsookin aseman tulevaisuuteen myönteisin mielin. Useaan otteeseen laajennetut ja remontoidut tilat ovat toimivat, ja jos perusrahoituksesta pidetään huolta, tulevaisuudennäkymät ovat valoisat.
____________________
Kaikille avoin 50-vuotisjuhlatilaisuus pidetään Kilpisjärven koululla lauantaina 27. syyskuuta kello 12.00 alkaen. Juhlan kunniaksi on julkaistu myös Tieteen ja taiteen tunturit -kirja.
Kilpisjärven biologisen aseman sivut
Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema
• sijaitsee Enontekiön kunnassa, 69°03'N; 20°50'E
• perustettu 1964, laajennettu 1984 ja 2003
• Helsinkiin 1 200 km, Ouluun 600 km ja Norjan Tromssaan 160 km
• vuoden keskilämpötila -2,3 astetta
• lumipeite maassa keskimäärin lokakuun puolivälistä kesäkuun alkuun
• kaamos 25.11.–17.1. ja yötön yö 22.5.–25.7.
• alueella runsas joukko vaateliaita arktis-alpiinisia kasvilajeja
• asemalla tehdystä tutkimuksesta syntyneitä julkaisuja noin tuhat
• vakituista henkilökuntaa 8, sesonkiaikana yhteensä henkilökuntaa noin 15
• vierailevia tutkijoita vuodessa noin sata
• tutkimuksen painopisteet: kasvi- ja eläinekologia, vesibiologia, paleolimnologia, maantiede, geologia
• 1994 Kilpisjärven yläasteen etäopetus Helsingin yliopiston II normaalikoulusta Viikistä käynnistyi ensimmäisenä Suomessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Antero Järvinen, Kilpisjärven biologinen asema, antero.jarvinen@helsinki.fi, puh. 040 503 4473
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme