Helsingin yliopisto

20-vuotias Aleksanteri-konferenssi pureutuu globaaliin maahanmuuttoon yhdessä sisäministeriön kanssa

Jaa

Siirtolaisuus on vahvistuva globaali trendi, jonka vaikutukset niin lähtö-, kohde- kuin kauttakulkumaihinkin ovat merkittäviä. 27.-29.10. verkkotapahtumana järjestettävä Eurasia and Global Migration -konferenssi kokoaa eri alojen tutkijoita keskustelemaan maahanmuutosta Euraasian kontekstissa.

Aleksanteri-instituutti on Helsingin yliopiston alainen Venäjän, itäisen Euroopan ja Euraasian tutkimuksen keskus. Niinpä myös konferenssin fokus on paitsi laajemmin Euraasiassa, myös Venäjässä. Venäjän rooli etenkin kauttakulkumaana on Suomelle ja EU:lle olennainen. Miten Venäjän politiikka vaikuttaa naapurimaiden maahanmuuttoon? Entä miten Suomen maahanmuuttopolitiikassa voisi ottaa huomioon kehityskulut Euraasian alueella?

Tutkijoiden ääni kuuluviin maahanmuuttopolitiikassa

Konferenssin tärkein yhteistyökumppani tänä vuonna on sisäministeriö. Ministeriön järjestämässä työpajassa siirtolaisuustutkijat ja maahanmuuton asiantuntijat etsivät yhdessä ratkaisuja kestävän ja osallistavan maahanmuuttopolitiikan rakentamiseen. Toivomme, että uudenlainen yhteistyömuoto auttaa tuomaan tutkimuksen äänen mukaan politiikkaan jo valmisteluvaiheessa!

Sisäministeriö vetää myös pyöreän pöydän keskustelun, jossa käsitellään EU:n alueelle suuntautuvaa maahanmuuttoa etenkin ennakoinnin näkökulmasta. Miten voidaan esimerkiksi varautua siihen, että Valko-Venäjä käyttää maan kautta kulkevia pakolaisia ja maahanmuuttajia poliittiseen vaikuttamiseen? (Future Perspectives on Migration, to 28.10. klo 17.30-19)

Konferenssin juhlapuhuja, sisäministeri Maria Ohisalo, kiinnittää huomiota myös ympäristöpakolaisuuteen: onko maahanmuuttotutkimuksessa otettu riittävästi huomioon ilmastonmuutoksen aiheuttamat paineet muuttoliikkeelle? (Avajaispuheenvuoro ke 27.10. klo 12.00)

Näkökulmina ympäristö, talous, turvallisuus, kulttuuri ja hyvinvointi

Kansainvälisen tieteellisen konferenssin 40 paneelikeskustelussa esiin nousevat talouden, politiikan ja turvallisuuden lisäksi myös kysymykset identiteeteistä, kulttuurien yhteentörmäyksistä ja uskonnon roolista. Keskustelussa on sekä maahanmuuton historia, että nykypäivä: mm. pandemia-ajan erityiskysymykset.

Konferenssin pääpuhujien kutsuesitelmät:

Ke 27.10. klo 12.30-13.30

  • Caress Schenk (Nazarbayev University, Kazakhstan): There is Fear Enough for All
  • Franklin Obeng-Odoom (University of Helsinki, Finland): Global Migration beyond Limits

To 28.10. klo 16.15-17.15

  • Ulf Brunnbauer (Leibniz Institute for East and Southeast European Studies & University of Regensburg, Germany): Migration and the “Development” Conundrum in the Balkans. A Longue-durée Perspective
  • Marlene Laruelle (George Washington University, USA): Rethinking Russia in Eurasia: Migration, Empire, and Post/Neo-Colonialism

Pe 29.10. klo 16.15.-17.15

  • Madeleine Reeves (University of Manchester, UK): The Empty House: Towards an Anthropology of Insecure Migration in Eurasia
  • Teivo Teivainen (University of Helsinki, Finland): Construction of Whiteness in Finland vis-à-vis Border with Asia, Natives in the North, and Migrants from the South

Konferenssin koko ohjelma, pääpuhujien esittelyt sekä esitelmien abstraktit löytyvät osoitteesta https://www2.helsinki.fi/en/conferences/eurasia-and-global-migration

Verkkotapahtuma järjestetään jyväskyläläisen Liveto Oy:n tapahtuma-alustalla, joka edellyttää kirjautumista. Kutsumme median edustajia ilmoittautumaan ilmaiseksi oheisen linkin kautta 24.10. mennessä: https://www.lyyti.in/aleksanteri21_media. Avajaispuheenvuoro ja pääpuheenvuorot on mahdollista saada katsottavaksi myös erikseen, mutta niihin liittyvää keskustelua ei tallenneta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina Intoviestintäyhdyshenkilö, Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto

Ota yhteyttä, jos etsit asiantuntijaa Venäjään, itäiseeen Eurooppaan tai Keski-Aasiaan liittyvissä kysymyksissä.

Puh:050 318 5667niina.into@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän, itäisen Euroopan ja Euraasian tutkimuskeskus. Tuomme kotimaisen yliopistoverkoston korkeatasoista tutkimusta suomalaisen yhteiskunnan käyttöön, koulutamme uusia asiantuntijoita ja osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Monitieteisen tutkimuksemme keskiössä ovat humanistiset ja yhteiskuntatieteet. Olemme yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista alan tutkimus- ja koulutuslaitoksista ja toimimme aktiivisesti kansainvälisen tutkimuskeskustelun ja globaalien verkostojen ytimessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme