Kannanotto: Lapsen oikeuksien sopimus 25 vuotta – tietoisuutta lasten oikeuksista edelleen parannettava
YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien sopimuksen 20.11.1989. Sopimus on maailmanlaajuisesti hyväksytty yhteinen käsitys siitä, mitä oikeuksia kaikilla lapsilla pitäisi vähintään olla. Lapsen oikeuksien sopimuksessa tunnustetut oikeudet kuuluvat yhdenvertaisesti kaikille lapsille ilman minkäänlaista erottelua.
Suomessa sopimus on saatettu voimaan lailla vuonna 1991. Kyse on kaikkia viranomaisia velvoittavasta säädöksestä. Sopimus myös velvoittaa valtiota saattamaan sopimuksen periaatteet ja määräykset aikuisten ja lasten tietoon laajalti, tarkoituksenmukaisesti ja aktiivisesti. Sopimus luo kaikille edellytykset edistää ja huolehtia lasten oikeuksien toteutumisesta.
Monet asiat ovat hyvin
Lapsen oikeuksien sopimuksen kansallinen yhteistyöverkosto toteaa, että sopimuksen voimaantulon jälkeen lasten oikeudet ovat Suomessa monelta osin vahvistuneet ja lasten asema parantunut. Suuri enemmistö lapsista ja nuorista voi hyvin. Tämä käy ilmi esimerkiksi lapsiasiavaltuutetun vuosikirjasta, jossa selvitettiin lasten hyvinvointia kansallisten indikaattoreiden valossa. Lapset ovat monin osin tyytyväisiä elämäänsä: heillä on ystävyyssuhteita, mieluisia harrastuksia ja he kokevat saavansa tukea vanhemmiltaan tärkeillä elämän osa-alueilla kuten vaikkapa koulunkäynnissään. Myös koulujen osallistumiskulttuuri ja työilmapiiri on kohentunut.
Lasten kasvuympäristö on aiempaa turvallisempi. Suomen lapsikuolleisuusluvut ovat maailman alhaisimpia ja lasten tapaturmaiset kuolemat ovat viime vuosikymmeninä edelleen vähentyneet. Tupakkaa ja alkoholia käyttävien nuorten määrä on laskenut. Väkivaltaa käytetään kotikasvatuksessa yhä harvemmin ja aikuisten asenteet kuritusväkivaltaa kohtaan ovat muuttuneet selkeästi kielteisemmiksi.
Silti on vielä tehtävää
Neljännesvuosisadan jälkeenkin on vielä tehtävää ja korjattavaa. Lasten oikeudet eivät toteudu yhtäläisesti. Lasten hyvinvointi on aiempaa jakautuneempaa. Lasten ja perheiden palveluita ja toimeentuloetuuksia on leikattu. Leikkaukset näkyvät pahoinvoinnin ja eriarvioisuuden lisääntymisenä. Päätöksenteossa valitettavan usein lyhytnäköinen talousnäkökulma ohittaa lapsen edun näkökulman.
Lapsen oikeuksien sopimuksen kansallinen yhteistyöverkosto toteaa, että lapsen edun arvioiminen edellyttää lasten omien näkökulmien selvittämistä päätöksenteon ja ratkaisujen tueksi. Vaikka oikeus osallistua kuuluu yhdenvertaisesti kaikille lapsille, ovat lapset kuitenkin usein keskenään eriarvoisessa asemassa. Oikeus aktiiviseen rooliin yhteiskunnassa kuuluu kaikille lapsille heidän lähtökohdistaan riippumatta. Erityisesti tulee turvata niiden lasten kuuleminen, joiden näkemykset jäävät helpommin vähemmälle huomiolle.
Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuudessa parannettavaa
Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnetuksi tekemisessä on edelleen hyvin paljon työtä tehtävänä. Lapsen oikeuksien näkökulma ei ole mukana päivittäisessä päätöksenteossa ja toiminnassa, vaikka sopimus velvoittaa arvioimaan kaikkia lapsia koskevia päätöksiä lapsen edun näkökulmasta. Lasten edun huomiotta jättäminen päätöksenteossa johtaa lasten oikeuksien puutteellisen toteutumiseen. Se tulee myös taloudellisesti kalliiksi. Esimerkiksi säästöt lasten peruspalveluissa ja perheiden varhaisessa tuessa johtavat korjaavien palveluiden tarpeen kasvuun, mikä tulee taloudellisesti ja erityisesti inhimillisesti ajatellen kalliiksi.
Myös YK:n lapsen oikeuksien komitea on kehottanut Suomea kiinnittämään huomiota siihen, että lapsen edun periaate otetaan huomioon kaikissa lainsäädäntö-, hallinto- ja oikeudenkäyntimenettelyissä sekä kaikissa lapsia koskevissa ja heihin vaikuttavissa toimissa. Komitea on myös pitänyt riittämättömänä lapsen oikeuksien sopimuksen muiden keskeisten periaatteiden, osallistumisen oikeuden ja syrjinnän kiellon, omaksumista lainsäädäntöön ja viranomaiskäytäntöön.
Lapsivaikutusten arviointi kunniaan
Lapsen oikeuksien sopimuksen kansallinen yhteistyöverkosto korostaa lapsivaikutusten arvioinnin merkitystä kaikessa lapsia koskevassa päätöksenteossa lapsen edun toteutumisen varmistamiseksi. Lapsia koskevia asioita ei tule mieltää kapea-alaisesti, sillä lähes kaikilla yhteiskunnallisilla päätöksillä on vaikutusta lapsiin, oli kyse sitten esimerkiksi varhaiskasvatukseen, opetukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä ympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvistä päätöksistä tai työelämään liittyvistä ratkaisuista.
Lapsen oikeuksien sopimuksen kansallisen yhteistyöverkoston tehtävänä on Lapsen oikeuksien kansallisen viestintästrategian mukaisesti edistää lapsen oikeuksien ja Lapsen oikeuksien päivän tunnettuutta ja tietoutta lapsen oikeuksien sopimuksen velvoittavuudesta. Yhteistyöverkostoon kuuluu lapsiasiavaltuutetun lisäksi lukuisia lapsijärjestöjä ja muita toimijoita.
Lisätietoja:
Kirsi Pollari
Erityisasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto
kirsi.pollari@lskl.fi
09 3296 0230
Mirella Huttunen
Kotimaan vaikuttamistyön päällikkö
Suomen UNICEF ry
mirella.huttunen@unicef.fi
040 900 4879
Esa Iivonen
asiantuntijalakimies, vaikuttamis- ja strategiatyö
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
esa.iivonen@mll.fi
050 4111 562
Tuomas Kurttila
Lapsiasiavaltuutettu
tuomas.kurttila@stm.fi
050 544 3757
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Kettunen
Viestintäkoordinaattori
Lastensuojelun Keskusliitto
p. 050 414 7654
janne.kettunen@lskl.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Webinaari toimittajille: Lastensuojelu mediassa – moninaisuus näkyviin9.4.2025 06:30:00 EEST | Kutsu
Lastensuojelun Keskusliiton viestintätoimikunta järjestää 7.5. klo 14–15.30 toimittajille ja viestijöille tarkoitetun webinaarin lastensuojelusta.
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme