Helsingin yliopisto

Akuutti stressi heikentää kuulomuistin toimintaa

Jaa
Akuutti ja krooninen stressi sekä niiden yhteydessä muuntuva hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais- akselin toiminta vaikuttaa lukuisiin kognitiivisiin toimintoihin, mukaan lukien muistiin. Esiintymisjännitys haittaa muusikkojen ammatissa toimimista, toisaalta esiintymisjännityksen kutkuttavaa läsnäoloa ja ”buustaavaa” vaikutusta myös tarvitaan esiintymisen onnistumiseksi. Tämä käy ilmi Veerle Simoensin Helsingin yliopistossa 14.12. tarkastettavasta väitöksestä.

Simoens kehitti väitöstutkimuksessaan tutkimusasetelman akuutin stressin aikaansaamiseksi terveillä opiskelijoilla. Hän tutki kuulomuistin toimintaa EEG-mittauksilla erilaisten äänten piirteiden suhteen stressin aikana. Akuutti stressi heikensi kuulomuistin toimintaa erityisesti äänten keston suhteen. Lisäksi Simoens pystyi erottamaan akuutin stressin ja yleisen kognitiivisen kuormituksen aivovaikutukset.

Kroonista stressiä tutkittiin tinnituspotilailla. Heillä hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin palautemekanismi toimi pidempään ja herkemmin joko tinnituksen seurauksena tai sille altistavana tekijänä. Lisäksi potilaat olivat herkempiä kuuloaistissa ilmenevälle stressille.

Kyselytutkimuksella Simoens selvitti muusikoiden stressiä ja esiintymisjännitystä. Suoritusta heikentävä ja sitä parantava esiintymisjännitys eivät olleet vastakkaisia mutta selvästi erillisiä ilmiöitä. Suoritusta heikentävä esiintymisjännitys oli yhteydessä koettuun paineeseen, sen sijaan suoritusta parantava esiintymisjännitys oli yhteydessä koettuun tukeen. Ilmeni myös, että koettu vahva yhteyden tunne omaan soittimeen vähensi esiintymisjännityksen kokemusta.

M. Sc. Veerle Simoens väittelee käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa 14.12. psykologian alaan kuuluvasta aiheesta ”Stress and music performance anxiety”. Väitöstilaisuus järjestetään klo 12 Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 6 (Fabianinkatu 33).

Veerle Simoens on valmistunut maisteriksi Belgiassa pääaineenaan biolääketiede. Ennen väitöskirjatutkimustaan Helsingin yliopistossa hän oli opiskelijavaihdossa Lundin yliopistossa. Viime vuodet hän on työskennellyt osa-aikaisena tutkijana musiikin tutkimuskeskuksessa International Laboratory for Brain, Music and  Sound Research (BRAMS).

Väittelijän yhteystiedot 12.12. alkaen (yhteydenotot englanniksi):

Veerle Simoens, puh. 041 5070203, s-posti veerle.simoens@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye